Puheenaihe

Superhelle yllätti kauppiaat – näitä juomia suomalaiset hamstraavat nyt eniten

Roope Ikonen saa kärrätä juomia reippaaseen tahtiin. Eniten ostetaan vesiä. Niin isoja kuin pieniä pulloja sisältävien monipakkausten toimituksissa on ajoittain haasteita.

Eeva Karvinen

KESKI-UUSIMAA | Hellepäivien määrä toukokuun alun jälkeen lähenee neljääkymmentä. Kahden edellisen kylmän kesän jälkeen tuskin kukaan osasi odottaa tätä tapahtuvaksi. Myös panimot ja juomien jakelijat ovat saaneet paiskia töitä, kaupoista ja ravintoloista puhumattakaan.

Niin Järvenpään Prisman juomista huolehtiva myyjä Roope Ikonen kuin Keravan K-Citymarketin kauppias Jarmo Taruvuori kertovat, että ainakin vielä kauppojen hyllyille on juotavaa saatu.

– Vähän jännittää saadaanko viikonlopuksi kaikki, mitä on tilattu, Taruvuori pohtii.

Koska toukokuu yllätti lämmöllä ja kovan kysynnän juhannus oli välissä, ei Taruvuoren mukaan puskuria ole ennätetty hankkimaan.

Taruvuori sanoo, että millään teollisuuden haaralla ei ole enää varastoja. Yllätyksen tullessa voidaan olla vaikeuksissa, kuten säästä riippuvaisen juomien kysynnän kanssa. Samaa epävarmuutta eletään makkaramyynnissä.

Keravalla toimivasta Sinebrychoffin juomatehtaan viestinnästä vakuutetaan, että varasto on täynnä ja kuljetukset sujuvat hyvin.

Järvenpään Prismassa katkoja eri puolilta Suomea tulevien panimoiden toimituksissa on Ikosen mukaan ollut, ja tilanne joidenkin tuotteiden osalta on joskus kiikun kaakun.

Mikä janoiselle kansalle maistuu?

– Vettä menee eniten. Kivennäisvesien ohella terveysvesiä liikkuu paljon, Ikonen sanoo.

Sitten tulevat halvemmat siiderit ja oluet.

– Viikonlopun aikana volyymit myynnissä moninkertaistuvat, Ikonen toteaa.

Sekä Ikonen että Taruvuori kertovat alkoholittomien juomien olevan tasaisessa kasvussa. Keravalla kaupaksi käyvät myös vahvat lonkerot, sen sijaan keskioluen kysynnässä ollaan jopa jäljessä.

– Euromäärät ovat samat, mutta litroissa kulutus on vähempää, Taruvuori miettii.

Hän sanoo, että osa asiakkaista on siirtynyt käyttämään vahvempia tuotteita ja määrä litroissa jää näin pienemmäksi.

Roope Ikonen on seurannut mielissään paikallisten pienpanimoiden tuotteiden tulemista kaupan hyllylle. Näissä saatavuus on ollut hyvä.

Eniten vaikeuksia on Ikosen mukaan ollut vesien monipakkausten toimittamisessa. Sekä pieniä että isoja pulloja sisältävät monipakkaukset ovat olleet kortilla.

Prismaan juomavarastoa täydentämään tullut Antti Romppanen pitää parhaana kesäjuomana vettä. Parempana juomana menee vissy. Saunan jälkeinen juoma on mielellään keskiolut.

Vahvempia oluita Romppanen ei ruokakaupasta osta, koska Alko on vieressä ja sieltä saa tarvittaessa haluamansa.

Tällä kertaa Romppanen valitsi ostoskoriin pari ulkomaalaista olutta.

– Suosin tsekkiläisiä oluita, nyt maistan saksalaista, Romppanen kertoo valinnastaan.

Juomavalikoimaan hän on tyytyväinen.

Aulan penkillä kuulumisia vaihtavat Katja ja Niina Holopainen sekä Jenni Palo-oja yllättyvät hieman, kun heidän pitäisi valita lempijanojuoma. Katja Holopainen ja Palo-oja päätyvät kuitenkin nopeasti veteen. Katjan sisar Nina valitsee zerokokiksen.

Drinkkinä Palo-oja ottaisi mojiton. Niina Holopainen ei juuri käytä alkoholia, joten hän viilentäisi itseään jäätelöllä. Katjan suosikki on kylmä valkoviini.

Alkoholitonta drinkkiä pohditaan nauraen.

– Jäätee, Palo-oja päättää sitten.

Katja Holopainen miettii valintaansa.

– Mehut on hyviä, hän pohtii.

THL varoittaa runsaasta alkoholista helteellä

Voimakkaat helteet voivat olla terveysriski kenelle tahansa, jos niiden vaikutuksilta ei suojauduta.

Riskiä suurentavat voimakas fyysinen rasitus sekä runsas päihteiden käyttö.

THL:n tutkimusprofessorin Hannu Kivirannan mukaan varsinkin urheilemista kannattaa harkita kahteen otteeseen.

Kiviranta pitäisi alkoholin lisäksi kahvin juomisen minimissään, koska molemmat kuivattavat kroppaa. Helteillä kannattaa muistaa syödä, sillä ruoasta saa suoloja. Myös erilaiset kivennäisvedet voivat auttaa. (YLE/Latvala 15.7.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

LS: Vesi ei olekaan paras keino torjua nestehukkaa helteellä – Näitä juomia kannattaa juoda ja näitä ehdottomasti välttää19.7.2018 04.00
Suomalaisten viinarallissa uusi käänne – yksi alkoholiryhmä romahti jopa 42 %12.6.2018 04.30
Uusi alkoholilaki vaikutti: asiakkaita raivostuttanut kielto jäi historiaan terasseilla – ravintolat tarttuivat tilaisuuteen24.5.2018 04.30
Ahdistaako helle ja kuuma asunto? Näin pidät kotisi viileämpänä18.7.2018 04.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat