Puheenaihe

Uskomaton lämmin kesä jätti jälkensä kauppojen hyllyille – "edellisvuoden varastot ja uudetkin ovat menneet"

Kesän lämpö näkyy tuulettimien ja uima-altaiden loppumisen lisäksi ihmisten vedenkulutuksessa.

Alkuviikon helteet tyhjensivät Järvenpään Prisman pakastealtaita. Hanna Turtiainen täytti tiistaina lisää jäätelöitä altaisiin. Jäätelöt tulevat kauppaan automaattitilauksella.

[email protected]

Helteinen heinäkuu on tehnyt tehtävänsä kauppojen hyllyillä. Perinteisten helletuotteiden, kuten jäätelön ja juomien, menekki on kova, mutta myös helteen helpottamiseen käytettävät välineet, kuten tuulettimet ja uima-altaat, alkavat olla loppu monesta paikasta.

Järvenpään Prismassa riittää viilentymään tullutta väkeä. Jäätelöä ja juomia menee tasaiseen tahtiin. Tuulettimia sieltä ei kuitenkaan enää saa.

– Sunnuntaina menivät viimeiset halvemmat tuulettimet ja maanantain aikana myös kalliimmat tuulettimet, Järvenpään Prisman käyttötavarapuolelta kerrotaan.

Osastopäällikön mukaan mahdolliset lisäerät ovat parhaillaan selvityksen alla. Tuulettimien lisäksi myös uima-altaat ovat kaupasta loppu.

Vielä maanantaina Keravan Hong Kong -tavaratalossa oli jäljellä tuulettimia.

– Sen sijaan ilmanviilentimet ja uima-altaat ovat loppu. Uima-altaat loppuivat heti, kun ennustettiin helleputkea. Niistä meille eniten soitellaan ja kysellään saatavuutta, tavaratalon lelu- ja teknokemiaosastojen osastonhoitaja Ansa Rintala kertoo.

Menekin ero viime vuoteen on melkoinen.

– Viime vuonna uima-altaita jäi varastoon vaikka kuinka paljon. Tänä vuonna edellisvuoden varastot ja uudetkin ovat menneet, Rintala kertoo.

Hong Kongiin ei tule enää tänä kesänä lisää uima-altaita.

– Lisää saattaisi tulla vain muista tavarataloista, jos niissä jää tavaraa yli. Luulen kuitenkin, että helle vaikuttaa samoin muuallakin eikä tavaraa jää yli, Rintala arvioi.

Lämpimät kelit ovat näkyneet myös alueen vedenkulutuksessa. Kesäkuussa Tuusulan, Järvenpään, Keravan ja Sipoon tukkuvesiyhtiö Tuusulan seudun vesilaitos siirsi noin 30 000 kuutiota vettä vuorokaudessa.

– Se on kaikkien aikojen ennätyksemme, vesilaitoksen käyttömestari Ossi Laaksonen kertoo.

Heinäkuun helleputki ei kuitenkaan näy vastaavina ennätyslukemina.

– Ihmiset ovat heinäkuussa lomilla ja reissussa, joten vedenkulutus ei ole yhtä suurta, Laaksonen kertoo.

Kesä lisää Laaksosen mukaan aina veden kulutusta.

– Joka kesähän me olemme helisemässä. Jos veden menekki on suuri ja samaan aikaan sattuu vielä putkihäiriö niin ollaan ongelmissa. Onneksi nyt ei ole mitään isompaa ollut, Laaksonen sanoo.

Carunan tietojen mukaan sähkönkulutuksessa ei Järvenpään ja Tuusulan alueella ole suurta eroa viime vuoden heinäkuun alkuun verrattuna.

– Sähköä on mennyt hieman enemmän tänä kesänä viime vuoteen verrattuna, mutta ero ei ole kovin merkittävä, Carunan viestintäpäällikkö Anna-Maria Halle kertoo.

Keravalla puolestaan lähennellään sähkönkulutusennätystä. Keravan Energian verkkoliiketoiminnan johtajan Osmo Auvisen mukaan edellinen ennätys oli vuoden 2010 heinäkuussa.

– Näyttää, että edellinen ennätys on rikkoutumassa. Varmaa tietoa saamme vasta elokuussa, mutta nyt on niin pitkään kuumaa, että siihen suuntaan ollaan menossa, Auvinen kertoo.

Helle lisää sähkönkulutusta Keravalla, ja tiiviissä kaupungeissa yleensä, palveluiden takia, sillä erilaiset jäähdytyslaitteet kuluttavat paljon sähköä.

Kerava kuuluu pääosin kaukolämpöön, joten talvella kulutuksessa ei ole erityistä piikkiä. Keravan energia siirtää sähköä myös Sipooseen, jossa kulutuspiikkiä ei ole nähtävissä kesällä vaan pikemminkin talvella sähkölämmityksen takia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tunnistatko lämpöhalvauksen merkit? Opettele nämä, sillä ne saattavat pelastaa hengen20.7.2018 05.00
Superhelle yllätti kauppiaat – näitä juomia suomalaiset hamstraavat nyt eniten20.7.2018 04.15
Hyvästi helle? – Nyt tuli uusi varoitus erilaisesta sääilmiöstä21.7.2018 04.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat