Puheenaihe

Poliisi paljastaa: taskuvarkaan voi tunnistaa katseen suunnasta – "aito turisti ei tee niin"

Turistit ovat taskuvarkaille helpoimpia uhreja. Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Taskuvarkaat ovat jokakesäinen riesa, jota on erittäin vaikea huomata ennen kuin on liian myöhäistä. Useimmiten taskuvarkaat tulevat ulkomailta, viipyvät Suomessa hetken ja lähtevät sitten vaihtelevia reittejä pitkin pois vain tullakseen takaisin puolen vuoden tai vuoden päästä, jolloin poliisikaan ei usein enää muista yksittäisiä rikollisia.

– Kun rikollinen löytyy turvakamerasta, hän on jo toisessa maassa, kertoo Helsingin poliisin ammattimaisen rikollisuuden toiminnon rikosylikomisario Kari Niinimäki.

Niinimäenmukaan tyypillisen taskuvarkaan yleisilme on siisti, joten hän on huomaamaton väkijoukossa. Vertailun vuoksi esimerkiksi epäsiistien ja sekavien huumeidenkäyttäjien on hyvin vaikeaa onnistua taskuvarkaudessa, sillä ihmiset nostavat tuntosarvensa pystyyn tällaisen ihmisen läheisyydessä.

Tavalliselle, harjaantumattomalle ihmiselle taskuvarkaan huomaaminen on siis todella hankalaa. Helsingin poliisilla on taskuvarkauksiin erikoistunut muutaman poliisin ryhmä, joka on harjaantunut taskuvarkaiden tunnistamiseen. Hekään eivät pysty huomaamaan taskuvarkaita pelkän ulkonäön perusteella.

– Heille on kehittynyt hyvä silmä. Ulkonäkö ei kerro, kuka on taskuvaras, mutta käytöksen perusteella sellaisen voi tunnistaa. Hatusta vedettynä esimerkkinä, jos ulkomaalaisia on Havis Amanda -patsaan luona, aito turisti katsoo yläviistoon, mutta rikollinen katsoo takataskuja ja laukkuja.

Taskuvarkausryhmänkin takia taskuvarkauksien määrä on ollut tasaisessa laskussa viime vuodet. Nyt taskuvarkauksia ilmoitetaan Helsingin poliisille noin 5 000 vuodessa. Kesäkuukausina määrä on muita kuukausia suurempi.

Taskuvarkaat liikkuvat useimmiten muutaman ihmisen joukoissa ja saattavat vaania yleisössä jopa tunnin odottaen sopivaa tilaisuutta. Rikollisille parhaita paikkoja ovat sellaiset, joissa on paljon ihmisiä pienessä tilassa. Junasta poistuessa ja täyteen pakatussa raitiovaunussa kannattaa olla aina hieman varuillaan. Liikennevaloihin Helsingin vilkkaassa ydinkeskustassa pysähtyvät ihmiset ovat myös oivallisia taskuvarkaiden uhreja. Jotkut ryhmät ovat erikoistuneet esimerkiksi ikääntyneisiin, jotkut turisteihin.

– Merkittävä osa uhreista on ulkomaalaisia. Heillä on usein mukanaan paljon käteistä rahaa ja erilaisia luottokortteja, ja heidän huomionsa on usein muualla. Suomalaisia uhreja on myös paljon, Niinimäki kertoo.

Niinimäen mukaan taskuvarkaiden ryhmät eivät tiettävästi ole osa suurta taskuvarasorganisaatiota, jota koordinoitaisiin muualta Euroopasta. Poliisi on kuitenkin huomannut, että ryhmien kokoonpanot vaihtelevat ja sekoittuvat. Helsingin poliisi tekee yhteistyötä myös muiden maiden poliisien kanssa taskuvarkaiden seuraamisessa.

Suomalaiset varkaat eivät juuri uraudu lompakkovarkaiksi, mutta silloin tällöin vastaan tulee myös niitä, jotka eivät pystyneet vastustamaan pöydällä makaavaa lompakkoa.

Niinimäki suosittelee pitämään lompakot pois takataskusta ja reput ja laukut edessä. Perustarkkaavaisuus ja silloin tällöin tehtävä henkilökohtainen varovaisuusarviointi riittää pitkälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Varastetun pyörän ostaja syyllistyy itsekin rikokseen – näin varmistat, että netistä ostamasi pyörä ei ole pöllitty22.4.2018 08.00
Katsoitko nettipornoa? Saatat pian joutua törkeän huijauksen kohteeksi – toimi näin jos näet tämän viestin19.7.2018 04.45
Katala huijaus nähty Suomessakin – uhrille aiheutetaan vaaratilanne ja sitten "pelastaja" saapuu paikalle20.7.2018 04.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat