Puheenaihe

Käytätkö puhelintasi auringossa? Asiantuntija kertoo, missä tilanteessa helle voi vahingoittaa älypuhelinta pysyvästi

Kuvituskuva.

Arkisto

Oletko unohtanut kännykkäsi kuumaan autoon? Loikoillut rannalla tai istunut terassilla puhelimen levätessä auringonpaahteessa? Poikkeuksellisilla kesähelteillä on saattanut joutua pohtimaan, miten älypuhelin mahtaa kestää korkeita lämpötiloja.

– Jos puhelin on auringossa liian kauan, puhelin menee pois päältä tai pahimmassa tapauksessa rikki. Uusimmissa uusissa laitteissa on suojamekanismi, joka lukitsee puhelimen, kunnes se on viilentynyt, puhelinhuoltoyritys Fonumista kerrotaan.

Ylikuumenemisesta ilmoittaa iPhone-puhelimissa erillinen viesti. Android-käyttöjärjestelmällä varustetut laitteet vuorostaan yleensä sammuvat itsestään ja viestittävät käynnistäessä ongelmasta akkukuvakkeella. Kun puhelin on jäähtynyt, se alkaa jälleen toimia.

Älypuhelimet kestävät tavaomaiset helleolosuhteet, mutta esimerkiksi autossa lämpötila voi nousta vaarallisen korkeaksi.

– 30–35 astetta ei ole paha lämpötila, joskaan ei suositeltavakaan. Autossa lämpötila voi auringonpaisteessa olla 40–50 astetta, mikä voi ottaa huomattavasti tehoa puhelimesta pois. Puhelin alkaa jumittaa tai käydä hitaalla. Puhelinta kannattaa käyttää mieluusti varjossa.

Kuumuuden haitat kohdistuvat pääasiassa akkuun.

– Jos puhelin on viikkotolkulla lämpimässä, akku voi huonontua huomattavasti. Akku tyhjenee eikä pidä varausta. Pahimmassa tapauksessa akku voi turvota ja alkaa painaa näyttöä.

Jos laite on muutoin kunnossa, ongelmien pitäisi poistua akun vaihdolla.

Kuumuus saattaa lisätä riskiä näytön hajoamisesta, sillä lasin lämmetessä se laajenee hieman.

– Jos puhelin on kuuma ja sen pudottaa, näyttö saattaa hajota helpommin. Mutta tarvitaan kuitenkin pudotus, itsestään näyttölasi ei kuumuudesta mene rikki, Fonumista kerrotaan.

Muiden osien vaurioitumisen riski on teoreettisempi. Prosessorin kuumetessa juotokset saattavat vaurioitua, mutta tällöin lämpötilan on oltava huomattavan korkea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jos älypuhelin kastuu, älä missään nimessä tee näin – tuhoat todennäköisesti puhelimesi23.7.2018 04.45
Puhelinvalmistajat ja kuluttajariitalautakunta eri linjoilla – IS: Näin kauan älypuhelimen pitää kestää4.7.2018 04.45
Katsotko puhelintasi seksin aikana? Olet osa yhä kasvavaa joukkoa8.6.2018 23.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat