Puheenaihe

Oletko miettinyt miksi perhosia ei tänä kesänä ole juurikaan näkynyt? – Asiantuntija kertoo syyt

Markku Savolainen tekee perhosseurantaa Kormussa, taustalla riistapeltoa. Nauhukset pihoilla vetävät nyt täpläperhosia.

Tarja Heikkonen

Angervohopeatäplä, lanttuperhonen, karttaperhonen, lauhahiipijä, keisarinviitta, amiraali. Siinä tämän viikon lajistoa, jota on tullut vastaan loppilaisen Markku Savolaisen linjalaskennoilla Kormussa.

Perhoskesä on Savolaisen mukaan ollut tähän asti keskiverto, ei mikään loistava. Keväällä oli yllättävän vähän lennossa aikuistalvehtijoita kuten sitruunaperhosia. Talvi verotti kantaa.

– Kuivuus tekee sen, keväällä oli hyvä aloitus, joillakin lajeilla oli hyvä alkukesä kuten auroraperhosella ja mustatäplähiipijällä. On saatu häiveperhonen lajistoon, ilmaston lämpenemisen myötä. Se on erittäin kaunis. Omalla laskentalinjalla en ole sitä nähnyt, mutta Kormusta muualta siitä on havaintoja.

Perhosten lentoaika jää kuumuudessa lyhyeksi.

– Perhosten lento on sitten hyvin kiihkeätä, joten lentoaika jää lyhyeksi. Sen huomaa, kun tekee seurantaa kerran viikossa. Perhoset ehtivät jo siinä ajassa lentää itsensä loppuun, eikä lajia enää seuraavalla kerralla näy.

Savolainen tekee maatalousympäristön päiväperhosseurantaa. Menossa on kolmas kesä, kun tavoitteena on kymmenen kesän tiivis seuranta. Työ jatkuu syyskuun alkuun asti.

– Datalla on silloin jotain arvoa. Pelkkä lyhyt aika ei riitä.

Parhaita paikkoja päiväperhosten seurantaan ovat nyt metsätiet ja kosteikot sekä kukkivat kotipihat.

– Metsätien varret ovat hyviä, jos on varjoa ja vielä jotain kukkivia kasveja.

Kotipihoissa perhosia keräävät etenkin nauhuskasvit ja muut perhoskasvit, kunhan paikka ei ole liian kuuma. Riihimäellä perhoskasveja löytyy mm. Perhospuistosta.

Luutasuolla ja Räyskälän lentokentän reuna-alueilla kasvaa kangasajuruohoa, joka on hyvä perhoskasvi. Räyskälässä on muutenkin hyviä perhospaikkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat