Viihde

Tiedätkö miksi nauru kirjaimellisesti pidentää ikää? – Merkittäviä terveysvaikutuksia

Naurujoogassa harjoitellaan itseilmaisua ja nautitaan vapaudesta. Jokainen saa ilmaista itseään omalla tavallaan.

Naurujooga on vapauttavaa, sillä kaikki saavat ilmaista itseään omalla tavallaan. Eeva Sivulan saaman palautteen mukaan iloinen olo kestää session jälkeen jopa useita päiviä eteenpäin.

Meeri Männikkö

Hyvinkään kirkkopuistossa on naurettu pitkin kesää joogaopettaja Eeva Sivulan johdolla. Naurujoogatunti on turvallinen paikka ilmaista itseään juuri sellaisena kuin on.

– Naurujooga on todella vapauttavaa. Siinä ei ole mitään sääntöjä tai rajoja, vaan ihminen saa ilmaista itseään omalla tyylillään, Sivula kertoo.

Se on myös yhteisöllinen kokemus, sillä harjoituksia tehdään paljon ryhmässä. Tunnilla vallitsee Sivulan mukaan intiimi ja hyväksyvä ilmapiiri.

– Kumoamme täällä sitä ajatusta, että meidän tarvitsisi pelätä, mitä muut meistä ajattelevat. Voimme siis olla tavallaan pieniä lapsia, jotka leikkivät ja heittäytyvät, Sivula sanoo.

Kirkkopuistossa kukaan ei katso kieroon, vaikka omaisi millaisen räkätyksen tahansa. Nauramisen ohessa tehdään hengitysharjoituksia. Notkeutta vaativia harjoituksia naurujoogaan ei kuulu.

Naurujoogassa harjoitellaan nauramista. Ideana siis on, että vaikka nauru ei meinaisi tulla, voi sitä kuitenkin teeskennellä ja houkutella tietoisesti. Usein nauru muuttuu pian aidoksi tai tarttuu muista.

– Kehomme eivät tunnista sitä, onko nauru aitoa vai ei, Sivula kertoo.

Nauraa saa täysin ilman syytä ja niin paljon kuin naurattaa. Toisaaltaon myös täysin hyväksyttävää olla nauramatta jos ei naurata. Jo pelkästään se, että on iloisten ihmisten ympäröimänä antaa itsellekin iloa.

– Haluan aina sanoa ihmisille, ettei heidän tarvitse tehdä mitään, mitä eivät halua, Sivula toteaa.

Sivulalla on kuitenkin tapana hiukan haastaa oppilaitaan, sillä itsensä ylittämisestä seuraa usein vapautunut tunne. Naurujoogalla, kuten nauramisella yleensäkin on henkisten vaikutuksen lisäksi useita terveysvaikutuksia.

Sivula innostui naurujoogasta noin kolme vuotta sitten. Naurujooga on auttanut häntä kohtaamaan elämässään haasteita. Lisäksi se on antanut hänelle iloa, uutta energiaa ja positiivisuutta.

– Elämä ei ole niin vakavaa. Asioihin voi suhtautua vähän kevyemmin ja hauskemmin. Elämään on tullut sellainen tietynlainen leikkimielisyys, Sivula kertoo.

Hän on päässyt paremmin käsiksi myös muihin tunteisiinsa. Elämä ei ole enää tasapaksua, vaan se on täynnä naurua, mutta myös itkua ja muita tunteita.

– Elämästä tulee naurujoogan kautta todella eläväistä. On hyväksyttävää näyttää tunteensa sekä olla aito ja autenttinen, Sivula toteaa.

Hän toivookin, että ihmiset murtautuisivat pois käsityksestä, että pitää käyttäytyä ja olla hiljaa.

Sivulan naurujoogatunnit perustuvat vapaaehtoiseen maksuun, sillä hän haluaa, ettei raha ole kenellekään osallistumisen este. Seuraavan kerran Hyvinkään Kirkkopuistossa nauretaan 2. elokuuta klo 19.

Terveyttä nauramalla

Naurunpyrähdys hieroo elimiämme sisältä käsin. Se myös saa veren ja hapen kiertämään tehokkaammin sekä edistää ruuansulatusta.

Nauru pistää töihin monet hengitykseen osallistuvat lihakset ja elimet. Tällä kaikella on positiivinen vaikutus. Nauraminen onkin tehokasta aerobista toimintaa.

Nauramisen vaikutuksesta verenkiertoon vapautuu endorfiineja. Tämä vähentää kipuja luonnonmukaisesti. Huumori myös vähentää stressihormonien määrää.

Terveyskirjasto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat