Puheenaihe

Viranomaiset huolissaan – Sioille tappavan taudin leviämistä Suomeen pelätään

Uusi aitaus on tehty aaltopellistä. Petunia katsoo tarkkaavaisesti Amalia Gianninia, jolla on herkku kädessään.

Meeri Männikkö

Kolmen kärsän vieno röhkintä kantautuu hyvinkääläisen maatalon pihasta. Minipossusiskokset Petunia ja Olivia sekä kunekune-sika Oskari sipsuttavat ulkoilemaan uudistettuun ulkotarhaansa, jonka tarkoituksena on suojata kolmikkoa afrikkalaiselta sikarutolta.

Tautia ei ole koskaan tavattu Suomessa, vaikka sitä esiintyy jatkuvasti lähialueilla. Eviran mukaan uhka taudin leviämisestä Suomeen on kuitenkin kasvanut. Tauti on sioille tappava, mutta ei tartu ihmiseen.

– Tietysti omien possujen puolesta huolestuttaa ja myös kaikkien muiden Suomen sikojen puolesta, maatalon emäntä Johanna Giannini toteaa.

Sikojen ulkonapitonkielto astui voimaan 1. kesäkuuta 2018 alkaen, ja se koskee kaupallisen toiminnan lisäksi myös harraste-eläinten pitoa sekä eläinnäyttelyitä, kuten kotieläinpihoja.

Kielto ei koske kytkettynä ulkoilutettavia sikoja ja eläintarhoja. Siat voivat kiellosta huolimatta ulkoilla tarhoissa, jotka on suojattu olemassa olevan aidan oheen rakennetulla teräsverkkoaidalla tai sähköaidalla.

Sikoja voi pitää myös ulkotarhoissa, jotka on suojattu riittävän vankalla rakenteella siten, että luonnonvaraiset villisiat eivät pääse kosketuksiin tarhassa pidettävien sikojen kanssa.

Hyvinkääläisten possukaverusten uusi aitaus on yksi esimerkki tällaisesta ratkaisusta. Uusi aaltopellistä rakennettu ulkotarha on pinta-alaltaan lähes 100 neliötä. Possut ovat sopeutuneet hyvin ja pysyvät helteilläkin tyytyväisinä, sillä aitauksesta löytyy katos, suihku sekä mahdollisuus mutakylvyistä nauttimiseen.

– Toivoisin, että sääntöjä noudatettaisiin, jotta taudin leviämistä saataisiin vastustettua mahdollisimman hyvin. Valvontaeläinlääkärin kanssa on ollut puhetta, että Hyvinkäälläkin on possuja, jotka ulkoilevat vapaana säädöksistä huolimatta, Giannini sanoo.

Eviran mukaan tautia ovat levittäneet muun muassa sikojen kuljetukset, virusta sisältävän ruokajätteen syöttö sioille sekä villisiat. Hyvinkäälläkin tehdään säännöllisesti viilisikahavaintoja, vaikka suurista määristä ei puhutakaan.

– Suhteellisen oikea arvio on, että Hyvinkäällä olisi pari yksilöä. Villisioista tulee vuosittain havaintoja, ja kanta on viime vuosina pysynyt melko lailla samana, Hyvinkään Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Hannu Järvenpää kertoo.

Lähes kaikki Hyvinkään havainnot tehdään Kytäjän puolelta. Suomen riistakeskuksen mukaan villisikasaaliit ovat olleet kasvussa. Saaliiksi saadaan jo satoja sikoja vuodessa. Villisikakanta on Suomessa kooltaan noin 1 000–1 300 eläintä.

Afrikkalainen sikarutto

Kyseessä on sikojen ja villisikojen verenvuotokuumetauti, joka on sioille tappava, mutta ei tartu ihmisiin. Tautiin ei ole rokotetta eikä hoitoa, ja se jatkaa vastustustoimista huolimatta leviämistä uusille alueille.

Tautia ei ole koskaan tavattu Suomessa, mutta sitä todetaan jatkuvasti Suomen lähialueilla Venäjällä ja Baltian maissa. Uhka taudin leviämisestä Suomeen on kasvanut.

Taudin leviäminen Suomeen aiheuttaisi suuria taloudellisia tappioita sikatiloille ja koko lihateollisuudelle eläinten hävittämisen, tilojen saneerauksen sekä kansainvälisen kaupan pysähtymisen vuoksi.

Evira

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat