Viihde

Lasitaiteilija ja alan mestari yhdistävät voimansa – tuloksena tulee esineitä, jollaisia ei tulla enää koskaan näkemään

Lasistudio Mafka & Alakoski valmistaa lasitaiteilija Sini Majurin näyttelyn esineet.

Sini Majuri on teetättänyt lasiesineiden valmistamisen jo pitkään Mafka & Alakoskella.

Toni Forssell

Lasiesineiden valmistusprosessissa on aivan omanlaistaan taikaa, toteaa Lasistudio Mafka & Alakosken tiloissa lasitaiteilija Marja Hepo-aho pyyhkiessään viimeisiä hikipisaroita kasvoiltaan.

Hänen ja puhaltajamestari Kari Alakosken vastuulla on esineiden valmistaminen lasitaiteilija Sini Majurin tulevaa Aika-näyttelyä varten ja he ovat juuri hetkeä aiemmin saaneet valmiiksi jälleen yhden uuden esineen.

Yhteistyö Majurin kanssa alkoi viisi vuotta sitten.

– Sini on pystynyt luomaan uraa järkevästi sekä kannattavasti. Hänen kaltaisensa taiteilijat, jotka tuovat lasitaidetta tunnetummaksi, tekevät myös meidän toiminnastamme kannattavampaa, Hepo-aho kiittelee.

Työnjako menee siten, että Majuri suunnittelee teoksensa paperille, jonka jälkeen Hepo-aho ja Alakoski hoitavat tuotteen valmistamisen. Kaikki kolme ovat valmistusprosessissa läsnä ja luonnoksia saatetaan vielä viime tipassa myös muuttaa.

– Lopullinen työ ei ole täysin sama kuin paperilla, usein se on jopa parempi, Majuri toteaa.

Taiteilijan pitää siis luottaa tekijöihin, sillä tekoprosessi on hyvin intensiivistä, eikä siinä ole varaa virheisiin. Kaikkien pitää ajatella samalla tavalla ja jos näin ei ole, yhteistyö on paljon hankalampaa.

Tekijöiltä puolestaan vaaditaan kokemuksen tuomaa ammattitaitoa. Tähän liittyen Alakoski toteaakin, että häneltä kysytään usein, että kauan jonkin tietyn esineen valmistamiseen on mennyt aikaa.

– Vastaan usein, että tunti ja neljäkymmentä vuotta, hän naurahtaa.

Hepo-ahon mukaan Lasistudio Mafka & Alakosken asema lasiesineiden valmistajana on jokseenkin hankala. Se asettuu nimittäin jonnekin teollisuuden ja nykytaiteen risteyskohtaan.

– Tuotevalmistuksessa kilpailemme pääosin isojen tehtaiden kanssa, mutta toisaalta lasiesineitä on perinteisesti pidetty lähinnä taideteollisuutena. Vasta viime vuosina niitä on alettu arvostamaan enemmän myös nykytaiteena, Hepo-aho näkee.

Alakosken mukaan heidän lasistudionsa eroaa suurelta osin suurista tehtaista. Siinä missä esimerkiksi Iittalassa tehdään esineitä sarjatuotantona, Lasistudio Mafka & Alakosken työt ovat aidosti uniikkeja.

– Esimerkiksi nyt valmistamamme Sini Majurin suunnittelemat esineet ovat täysin uniikkeja, eikä niitä valmistu hänen uransa aikana kuin nämä yksittäiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat