Puheenaihe

Tiedätkö oman veriryhmäsi? Tällaista verta kaivataan nyt eniten

Rainer Sjöroos luovutti verta maanantaina suomalaisella seurakuntakodilla. Kerta oli miehelle jo 60. "Pysyy flunssat loitolla", Sjöroos uskoo.

Juha Perämäki

PORVOO  |  Suomalaisella seurakuntakodilla otettiin maanantaina talteen taas satakunta pussillista verta. Tällä hetkellä veritilanne on hyvä, mutta tilanne voi muuttua päivittäin.

– Porvoolaiset ovat aktiivisia luovuttajia, täällä on joka kerta mukavasti väkeä, Veripalvelun vastaava hoitaja Tytti Rosenberg kiittelee.

Yksi aktiivisista on pernajalainen Rainer Sjöroos.

– Nyt on minun 60:s kerta. Tällä tavalla pysyy itsekin terveenä. Ei tule flunssaa talvella, kun joka toinen kuukausi luovuttaa verta, Sjöroos uskoo.

– Meillä oli pieni kilpailu naapurin kanssa. Hän pääsi edelle ja on luovuttanut jo toistasataa kertaa. Minä en ihan joka kerta ehdi työn vuoksi.

Jokainen luovuttaja saa kiitokseksi kahvit ja voileivän. 50 luovutuskerrasta saa pinssin ja sadas kerta palkitaan illallisella.

Verenluovutustilaisuus järjestetään Porvoossa kerran kuukaudessa.

– Toivomme, että luovuttajat kävisivät etukäteen nettisivuillamme katsomassa oman veriryhmänsä tilanteen. Jos tilanne on nyt hyvä, kannattaa tulla vasta seuraavalla kerralla, sillä tilanne voi muuttua nopeastikin. Naiset voivat luovuttaa verta kolmen kuukauden välein, miehet kahden, joten luovutuskertoja kannattaa suunnitella hieman ajankohtaisen veritarpeen mukaan, Rosenberg toivoo.

– Hukkaan luovutettu veri ei kuitenkaan missään tapauksessa mene, vaikka verivarastojen tilanne olisi hyväkin. Verestä erotellaan erilaisia osia, mistä tehdään erilaisia valmisteita.

Oman veriryhmän veren tarpeen voi tarkistaa osoitteesta www.veripalvelu.fi. Samassa osoitteessa voi testata, sopiiko verenluovuttajaksi.

Kysytyintä on O– -ryhmään kuuluva niin sanottu hätäveri.

– Vain viisi prosenttia suomalaisista kuuluu tähän veriryhmään, mutta se sopii kaikille. Tätä voi antaa esimerkiksi tien päällä onnettomuuden uhrin hengen pelastamiseksi jo siinä vaiheessa, kun ei vielä tiedetä uhrin omaa veriryhmää, Rosenberg kertoo.

Sitäkään ei pidä väheksyä, jos sattuu kuulumaan johonkin kaikkein yleisimmistä veriryhmistä.

– Yleisyys tarkoittaa sitä, että sen tarve on suuri, sillä suurin osa veren tarvitsijoista kuuluu samaan ryhmään. Jokainen luovuttaja on yhtä tärkeä, Rosenberg vakuuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat