Viihde

Mikael Forssell treenasi Jose Mourinhon kanssa päivittäin – kertoo nyt millainen kiistelty valmentaja on oikeasti ja mikä portugalilaista ManU:ssa turhauttaa

Uransa lopettanut Mikael Forssel aikoo tähdätä toden teolla valmentajaksi.

Toni Tervo

Kun ammattilaisjalkapalloilija lopettaa peliuransa, moni voisi kuvitella kiireen loppuvan. Hiljattain nappikset naulaan laittanut Mikael Forssell kuitenkin osoittaa, että tämä on toiveajattelua.

– Onhan tässä ollut kaikenlaista. Kouluttautumista, hyökkääjien valmennusta HJK:n akatemiassa, omia valmentajaopintoja sekä omat lapset. Suoraan sanoen aika hapoilla ollaan tässä oltu, ex-maajoukkue- ja Chelsea -hyökkääjä nauraa.

Forssell on silti tyytyväinen tilanteeseen. Hän on nyt nimenomaan valinnut perheen kanssa olemisen, kun se on vielä mahdollista. Tulevaisuudessa siintävät jo uudet haaveet ja haasteet.

– Valmentaminen, ja nimenomaan kokonaisvaltainen päävalmentaminen, kiinnostaa minua kovasti. Nykyinen pestini on siihen hyvä alku, mutta kyllä nälkä kasvaa syödessä. Minulla oli kuitenkin uran loppumisen jälkeen nyt hetki olla perheeni luona ja halusin käyttää sen. Jos olisin lähtenyt suoraan jonkun jengin apuvalmentajaksi, kuten vaikkapa Väykkä (Mika Väyrynen), tätä hetkeä ei olisi ollut.

Forssellin kanssa puhuessa käy nopeasti selväksi, että hän suhtautuu intohimoisesti valmentamiseen. Hän seuraa yhä jatkuvasti Euroopan huippusarjoja, kuten "lehtolapsekseen" nimittämäänsä Englannin Valioliigaa.

– Siitä asti, kun hyppäsin valmennushommiin, on ollut tosi kiehtovaa katsoa pelejä. Sitä seuraa jalkapalloa ihan eri tavalla, kun on vetäytynyt pois pelaajan roolista.

– Arvostin pelaajana ja tulen arvostamaan valmentajana hyökkäävää jalkapalloa. Englannissa erityisesti Jurgen Kloppin ja Pep Guardiolan pelifilosofiat ovat inspiroivia. Etenkin Kloppin Liverpoolin prässipeli ja suunnanmuutosnopeus on todella uskomatonta ja hyökkääjän kannalta mahtava tapa pelata. Itse valmentajan näkisin oman filosofiani olevan Pepin ja Kloppin tyylien välimuoto. Nimitänkin sitä jo itse asiassa ploppoksi, mies nauraa.

Hänellä on jo selkeä ajatus mihin seuraan haluaisi "ploppoa" valmentajan viedä.

– Chelseaan. Se on ihan selvä. Se on se unelma.

Toisin kuin Guardiolaa ja Kloppia, erästä brittifutiksen voimahahmoa Forssell on päässyt seuraamaan läheltä. Hänen entinen valmentajansa Jose Mourinho on parhaillaan kritiikin kohteena nykyisessä seurassaan Manchester Unitedissa, mutta ex-hyökkääjällä ei ole miehestä pahaa sanottavaa.

– Teimme aikoinaan hänen kanssaan yhteistyötä päivittäin ja hän on paras näkemäni man manager. Hänellä oli mieletön tyyli motivoida pelaajia antamaan kaikkensa. En ole koskaan nähnyt mitään sellaista. Hän laittoi käden olalle ja käytti hirveästi tunneälykkyyttä nostaessaan pelaajiensa tasoa. Hän sai nekin pelaajat innostumaan, jotka eivät niin paljon pelanneet.

– Manchesterissä häntä vaikuttaisi turhauttavan se, että joukkue ei täysin pelaa hänen jalkapalloaan. Peli on aika hidastempoista ja kun katsoo Kloppin ja Guardiolan pelitapaa, Man Unitedin nykyinen tyyli ei vain tunnu toimivan.

Ennen valmentajauran jatkokuvioita Forssellille tarjoutuu kuitenkin mahdollisuus opiskella jalkapallon korkeinta tasoa entistä intensiivisemmin. Hänet nähdään syksyllä CMoren asiantuntijana Mestareiden Liigan lähetyksissä yhdessä Antti Niemen, Petri Pasasen ja Mika Väyrysen kanssa.

Jo Ylen MM-kisastudiossa Forssell otti paljon kantaa hyökkääjien pelitapaan ja samaa tullaan todennäköisesti kuulemaan myös syksyllä. Mies itse näkee kärkipelaajan roolin hiukan muuttuneen jalkapallossa.

– Nykyään Kylian Mbabben kaltaiset laidalta hyökkäävät pelaajat kantavat paljon isomman vastuun maalinteosta joukkueessa. Enää ei ole sitä yhtä hyökkääjää, jolta odotetaan monta kymmentä maalia kaudessa. Samoin hyvät valmentajat osaavat vaatia maaleja myös keskikenttäpelaajilta. Kärjen pitää osata enemmänkin kuin maalinteko.

Mestareiden liigan tulevaa voittajaa Forssell ei uskalla ennustaa.

– Toivon tietysti englantilaisille seuroille menestystä. Tässä asiantuntijaroolissa on muuten se jännä juttu, että sitä kehittää helposti tunnesidettä mitä erilaisimpiin joukkueisiin. Esimerkiksi kun MM-kisoissa sanottiin, että analysoi ja tutki Irania. Kun oli heitä seurannut tiiviisti, niin huomasi tuulettavansa, kun joukkue teki maalin ja kiroilevansa, kun maalia ei tullut. Se on jännä laji, Forssell naurahtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mediat: Jose Mourinho oli Suomen ottelussa katsomassa tiettyä pelaaja – hakee tuurajaa tärkeälle pelipaikalle9.6.2018 03.30
Mikael Forssellista tulee valmentaja6.7.2018 08.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat