Puheenaihe

Jo kolmas peräkkäinen vuosi – Valkoposkihanhien määrä putoaa jatkuvalla syötöllä

Valkoposkihanhien määrä on pudonnut kolmena vuotena peräkkäin.

Seppo Korkman

Valkoposkihanhien määrä on vähentynyt pääkaupunkiseudulla jo kolmantena peräkkäisenä vuonna. Helsingin ja itäisen Espoon puistonurmikoilla laiduntavien valkoposkihanhien kokonaismäärä väheni 11 prosenttia viime vuodesta.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan väheneminen johtuu pääosin heikentyneestä poikastuotosta. Poikasten määrä putosi puoleen verrattuna vuoteen 2017. Poikueiden määrä puolestaan putosi neljänneksellä.

Poikueiden määriä verottivat heinäkuun helteet, jotka kuivattivat poikueille sopivia ruokailunurmia laajasti rannikkoalueilla. Tämän takia hanhet liikkuvat kauempana vesialueista ja ovat keskittyneet vihreinä pysyville kastelluille tai puiden varjostamille nurmialueille. Kuivuuden aiheuttaman ravinnonpuutteen takia poikaset ovat heikkokuntoisina alttiimpia loisille ja taudeille.

Syken mukaan poikasten kuolleisuus voi kasvaa vielä liikenneturmien seurauksena, kun ne lentokyvyttöminä ylittävät vilkasliikenteisiä katuja. Poikasten alttius petojen saalistukselle on myös saattanut lisääntyä kun etäisyys vesialueista kasvaa ja maapetoja pakeneminen veteen kestää selvästi kauemmin tai pakeneminen ei enää ole mahdollista.

Yhteensä Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin kaupungin tutkijat laskivat pääkaupunkiseudulla 4 721 valkoposkihanhea, joista poikasia oli 444.

Espoossa valkoposkihanhia havaittiin 617, joista 303 oli Otsolahdella ja 115 Laajalahdella. Vermon raviradan lampareen saarekkeessa nähtiin pääkaupunkiseudun ensimmäinen "mannerpesintä".

Helsingissä eniten hanhia oli Suomenlinnassa, 548 yksilöä. Kaivopuistossa havaitiin 506 yksilöä, Arabianrannassa 495 yksilöä ja Töölönlahdella 359 yksilöä. Itä-Helsingissä eniten hanhia oli Tammisalon Porolahdella, Seurasaarenselällä hanhet keskittyivät Hietaniemen uimarannalle ja Merikannontielle.

Valkoposkihanhi on Suomessa rauhoitettu luonnonsuojelulailla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat