Puheenaihe

Uusi ilmastoraportti maalaa synkän kuvan maapallon tilasta – näin lämpöennätykset paukkuvat ympäri maailmaa

Arktista jäätä on vähemmän kuin koskaan ennen ja valtamerissä mitataan ennätyslämpötiloja.

Arkistokuva.

Sauvo Jylhä

Samaan aikaan kun Suomessa hikoillaan ennätyksellisissä helteissä, Etelä-Euroopassa varaudutaan jo yli 50 asteen lämpötiloihin.

Äärimmäiset sääolosuhteet tarkoittavat valitettavasti muutakin kuin kukoistavaa tuuletinbisnestä.

Vuosi 2017 oli maailmassa mittaushistorian kolmanneksi lämpimin, käy ilmi Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA:n keskiviikkona julkaistusta maailman ilmaston tilaa kuvaavasta vuosiraportista.

Raportin mukaan maailmanlaajuinen lämpötila oli viime vuonna 1,3 astetta keskiarvoa korkeampi. Vuoden 2017 neljä ensimmäistä kuukautta olivat puolestaan historian toiseksi lämpimimpiä vuoden 2016 jälkeen.

Hopea- ja pronssimitalille ei vuosi 2017 silti suinkaan jää.

Raportista selviää, että arktinen jää sulaa tällä hetkellä ennätykselliseen tahtiin. Arktinen jääpeite on pienempi kuin koskaan ennen.

Kolmen vaarallisimman ilmakehään vapautuvan kasvihuonekaasun, hiilidioksidin, metaanin ja dityppioksidin eli ilokaasun määrät nousivat myös uusiin ennätyksiin.

Valtamerissä mitattiin lisäksi korkeita lämpötiloja – valtamerten lämpötilat olivat 0,67 astetta keskiarvoa korkeampia, joka on mittaushistorian kolmanneksi lämpimin tulos.

Valtamerten lämpeneminen nostaa myös ilman kosteutta, joka lisää sateita.

Sateet eivät kuitenkaan jakaannu tasaisesti: samaan aikaan kun joissain osissa maailmaa kärsitään myrskyistä ja tulvista, kärvistellään toisaalla elinkeinoja tuhoavan kuivuuden kourissa.

Erot näkyvät jo Suomessakin maanosien välillä.

– Eteläisessä ja läntisessä Suomessa oli keskiarvoa kosteammat olosuhteet lokakuussa 2017, kun pohjoisessa osassa maata oli keskiarvoa kuivempaa, raportissa kerrotaan.

Tämän vuoden heinäkuu oli Suomen mittaushistorian kuumin. NOAA:n tuoreiden mittausten mukaan kesäkuu 2018 oli puolestaan maailmassa mittaushistorian viidenneksi lämpimin.

NOAA:n mittauksia on tehty vuodesta 1880 asti ja raportin tekemiseen on osallistunut 450 tieteentekijää 64:stä maasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat