Viihde

Arvostelu: Vanhan mestariteoksen uudelleen tuleminen on Switch-pelaajille unohtumaton kokemus – pelatessa voi tuntea "huiman transsivibraation"

PELIT Aistien sekoittumiseen pyrkivä mestariteos tarjoaa todellisenkokovartalobiitin.

Lumines Remastered on moninaisuudessaan nerokas pulmapeli.

Kun Nintendo Switch julkaistiin vuosi sitten, pelisuunnittelijoilta kysyttiin Japanissa, mikä laitteessa kiinnostaa eniten. Yllättäen vastaus oli HD-tärinä.

Toisaalta, ei ihme. Jokainen 1–2-Switchiä (2017) pelannut tietää Switchin tärinän erityisyyden. Siinä ohjain toimittaa laatikon virkaa ja moniasteisella tärinällä tuntee ohjaimen sisällä kuvitteellisten kuulien liikkuvan niin tarkasti, että ne voi laskea.

Harva on vielä käyttänyt tärinää mielikuvituksellisesti. Tässäkin tarvitaan suunnannäyttäjiä.

Ja Tetsuya Mizuguchi, jos kuka, sellainen on. Hän on hämmästyttävän uransa ajan luonut uusia kokemuksia viimeisimmällä teknologialla.

Kolikkopelikabineteissa syntyi suomalaisille tuttu Sega Rally Championship (1995) ja Manx TT Superbike (1995), jota ohjattiin moottoripyörän päältä. Cd-ääni sysäsi luomaan rytmipelin Space Channel 5 (1999), josta Michael Jackson piti niin, että halusi ja pääsi sarjaan hahmoksi. Child of Eden (2011) puolestaan käytti ansiokkaasti liiketunnistusta ilman ohjaimia.

Nyt on vuoro luoda Lumines uudelle ajalle.”

Muusikkona ja professorinakin työskennelleen Mizuguchin mestariteokset ovat Rez (2001) ja Lumines (2004). Ne aloittivat Mizuguchin synestesiapelit, aistien sekoittumiseen pyrkivät teokset.

Rez Infinite (2016) siirsi kokemuksen uskomattomasti virtuaalitodellisuuteen. Nyt on vuoro luoda Lumines uudelle ajalle.

Yliopistoissakin tutkinnan kohteeksi päässyt pulmapeli on yksinkertaisessa moninaisuudessaan nerokas. Ruudulla putoaa neljästä neliöstä koostuvia ja pyöriteltäviä palikoita, joissa vaihtelee sattumavaraisesti kaksi väriä. Tarkoitus on yhdistää neljä samaa väriä neliöiksi, jotka voivat koskettaa toisiaan sarjoissa.

Vaihtuva musiikki määrittää palikoiden värit, taustan visuaalisuuden ja pelin rytmin. Palikat poksahtelevat vasta, kun biisin tahdissa kulkeva biittiviiva ohittaa ne. Jokaisella pelaajan teolla ja liikkeellä on biisikohtainen ääni ja upeat biisit etenevät ja vaihtuvat poksahtelevien neliöiden mukaan. Pelaaja onkin yhtä lailla dj kuin ongelmanratkoja.

Kuvien, äänen ja pelattavuuden huumaava yhteys vie mennessään flowtilaan.”

Kuvien, äänen ja pelattavuuden huumaava yhteys vie mennessään flowtilaan. Ja juuri tässä mukaan tulee uusi tärinä. Kehoon voi kiinnittää kaikkiaan kahdeksan ohjainkapulaa, jolloin tuntee huiman transsivibraation. Vaikkapa lanteiden, niskan tai jalkapohjien kautta pääsee ihmeelliseen, haptiseen kokemukseen. Siinä kyse ei ole hurjasta tärinästä, vaan meditatiivisesta lempeydestä.

Lumines Remastered

Enhance

PC, PS4, Switch, Xbox, ikäsuositus 3

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat