Puheenaihe

Suomalainen Airbnb-vuokralainen hermostui asunnon puutteisiin – naapurin Lexus sai osansa kostosta

ILMIÖ Lentokenttäkaupungissa riittää kysyntää myös Airbnb-kohteille.

Tiina Örn

Vapaana vuokralle huone, huoneisto tai vaikkapa pihamökki? Yhä useampi miettii tilan vuokraamista majoituspalvelu Airbnb:n kautta. Useita vuosia Airbnb-isäntänä toimineena vantaalaisella Pirjo Virkkusella on heille muutama neuvo. Tärkein niistä liittyy rahaan.

– Jos raha on ainoa motiivi, niin esimerkiksi huoneisto kannattaa vuokrata muuta kautta pitkäaikaiselle vuokralaiselle. Siinä on paljon vähemmän hommaa kuin Airbnb-isäntänä toimimisessa, toteaa Virkkunen.

Hommilla Virkkunen viittaa siihen, että vuokrattava tila on siivottava jokaisen vieraan jälkeen, avaimen luovuttamisessa on oma ruljanssinsa ja työtä teettää myös kohteen varustaminen.

Ilman kulujen vähennysoikeutta tässä ei olisi mitään taloudellista järkeä."

Vaikka raha ei olisi tärkein kriteeri, toiminnasta syntyy tuloa, josta on maksettava veroa. Korvaus on pääomatuloa ja verotus on sen mukaista. Virkkunen iloitsee siitä, että toiminnasta aiheutuvat kulut saa vähentää verotuksessa. Vuokrattavaan tilaan tehtävät kunnostukset, uudet hankinnat ja muut kulut pienentävät verottajan rouhaisua.

– Ilman tuota vähennysoikeutta tässä ei olisi mitään taloudellista järkeä, sanoo Virkkunen.

Hän peräänkuuluttaa toimintaan mukaan lähteviltä suhteellisuudentajua.

– Jos sinulla on 500 euron varaus, niin ei kannata valittaa siitä, jos vieras käyttää kahvipurujasi tai pilaa 20 euron tyynyliinan.

Airbnb ottaa vieraan maksamasta summasta oman osuutensa. Se vaihtelee kunkin varauksen kohdalla. Samasta kohteesta ei veloiteta aina samaa prosentuaalista osuutta.

Virkkunen vuokraa Airbnb:n kautta Rekolassa sijaitsevaa pihamökkiä nimellä urban cottage, kaupunkimökki. Taloudellisen järjen toimintaan tuo Virkkusen mukaan se, että hän hoitaa itse perheineen siivouksen ja asiakkaiden vastaanottamisen.

Airbnb-isäntien tulee perehtyä myös vakuutuksiin. Mikäli vieras tekee tahallista ilkivaltaa, kotivakuutus ei todennäköisesti korvaa sitä. Rekolan kaupunkimökki on säilynyt vaurioitta, mutta Virkkunen vuokraa Airbnb:n kautta myös asuntoa Tallinnasta. Siellä tapahtui ikäviä.

– Vuokraaja, suomalainen turisti, hermostui siitä, ettei kohteessa ollut hissiä ja paiskoi lasisia olutpulloja ikkunasta naapurin Lexuksen päälle. Autoon tuli vaurioita, muistelee Virkkunen kauhukokemustaan.

– Airbnb vakuuttaa kohteet. Tärkeää on ottaa välittömästi vahingon tapahtumisen jälkeen yhteyttä Airbnb:n sovittelukeskukseen, neuvoo Virkkunen.

Tallinnan tapauksessa vieras tuli järkiinsä ja korvasi itse aiheuttamansa vahingon.

Vieraat arvostavat toimivaa wifi-yhteyttä."

Ikävän kokemuksen jälkeenkin Virkkunen on valmis kehumaan suurinta osaa vieraista. Hän toteaa, että heistä 95 prosenttia on "todella mukavia". Se on tärkein moottori sille, että Virkkunen jatkaa pihamökin ja Tallinnan asunnon vuokraamista.

– Saunamökin vuokraaminen on tutustuttanut meidät chileläiseen tähtitieteilijään ja erään megayhtiön hallituksen jäseneen. On hienoa, että vieraan voi halutessaan kutsua viinilasilliselle.

Pari vuotta omassa pihapiirissään Vantaalla sijaitsevaa pientä huoneistoa Airbnb:n kautta vuokrannut Terhi Lindgren pitääkin ennakkoluulottomuutta Airbnb:n toiminnassa tärkeänä ominaisuutena.

– Jos ei ymmärrä riittävästi vieraita kieliä tai kulttuureita, hermostuu toisten erilaisista tavoista tai ei ymmärrä vieraiden tarpeita, niin ei kannata harkita tätä, toteaa Lindgren.

Millainen kohde on asiakkaiden suosiossa?

– Vieraat arvostavat toimivaa wifi-yhteyttä. Meidän saunamökissä on ilmastointi, pesuaineet, pelikortit, silmälaput ja muuta asioita, joita itse olemme kaivanneet matkoilla, toteaa Virkkunen.

Lindgren pohtii, että heidän tarjoamansa kohteen valtteina ovat sijainti ja persoonallisuus.

– Kohde on viiden kilometrin päässä lentokentältä, se vetoaa suureen osaan majoittujista. Meillä saa olla omassa rauhassa, erillisessä talossa. Olemme myös tarvittaessa saatavilla, mutta emme häiritse jos haluaa omaa rauhaa. Kohde on myös aika uniikki – sitä pidetään söpönä.

Airbnb Suomi -ryhmä isäntinä toimiville löytyy Facebookista. https://m.facebook.com/groups/1255149621266024

Poimintoja Vantaalta

Huone Korsossa 12 euroa yö.

Huone Länsi-Vantaalla 14 euroa yö.

Huone omakotitalossa Simonlaaksossa 35 euroa yö.

Yksiö Kaivokselassa 45 euroa yö.

Jaettu huoneisto Hakunilassa 49 euroa yö.

Saunallinen pieni rivitalohuoneisto Tikkurilassa omalla pihalla 52 euroa yö.

Hintoihin tulee lisäksi Airbnb:n palvelumaksu ja mahdollinen siivouskulu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pari vuokrasi kotinsa Airbnb:hin ja ihmetteli ”salaperäisiä valkoisia tahroja” asunnossaan – poliisi kertoi niille järkyttävän syyn, jonka vuoksi he eivät enää halua nukkua kotonaan29.7.2018 04.55
Korvaako vakuutus, jos Airbnb-vuokralainen vie taulun seinältä? – Yksi unohdus voi tuoda ison tappion8.6.2018 07.15
Marko, 29, sai tarpeekseen Suomesta ja osti pelkän menolipun Thaimaahan – nauttii nyt olutta kattobaareissa ja nauttii lämmöstä pienellä vuokralla12.6.2018 04.00
MTV: Nina, 27, ja Mikael, 28, kyllästyivät kallisiin vuokriin – tekivät radikaalin ratkaisun ja säästävät nyt rutosti rahaa3.8.2018 04.30
KL: Suosittu Airbnb voi tuoda laskun taloyhtiölle muhkean laskun – kenelle kulut kuuluvat, jos vuokralainen aiheuttaa vesivahingon?4.6.2018 05.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat