Puheenaihe

Maahantuojat raivoissaan EU:lle: uusi määräys tuo 84 % ylimääräisen maksun – "Perustuu keinotekoisiin asioihin"

Sähköpyörien suosio on kasvussa. Kuvituskuva.

Aalto Risto

Edunvalvontayhdistys Muoti- ja urheilukauppa TMA ry on käärmeissään EU:n määräämistä polkumyyntitulleista, jotka nostavat erityisesti kiinalaisten sähköpyörien hintoja. Heinäkuussa voimaan astuneiden kiinalaisiin sähköpyöriin kohdituvien polkumyyntitullien suuruus on 84 prosenttia.

Yritysten edunvalvontayhdistyksen mukaan sähköpyörien suosio on rajussa kasvussa. Tullit maksavat Eurooppalaisille tämän hetken myyntilukujen mukaan viisi miljoonaa euroa vuodessa.

– Se mitä alalla tulleista tiedetään kertoo, että tullit perustuvat monelta osin hyvin hatariin, jopa keinotekoisiin asioihin. Jos sähköpyörien myynnin kasvu jatkuu samana, maksavat kuluttajat 10 miljoonaa euroa jo vuonna 2020 joko suoraan tullien vuoksi tai kohonneina markkinahintoina, väittää Muoti- ja urheilukauppa TMA ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.

Tavallisten polkupyörien polkumyyntitulli on 49 prosenttia. Se on ollut käytössä jo 25 vuotta.

Pyörien maahantuojia sapettaa myös, että pyörien valmistajat voivat tuoda pyörät Eurooppaan osina ilman tullimaksuja.

Komissio käyttää polkumyyntitullien määräämisessä ”samankaltaisesta tuotteesta tosiasiallisesti unionissa maksettujen tai maksettavien hintoja”. Kankaanpään mukaan tämä on kyseenalaista.

– Tullien markkinavaikutus on sen verran huomattava, että olisi perusteltua vaatia komissiota selvittämään vertailumaa-hinnat esimerkiksi Taiwanissa ja Vietnamissa. Ne ovat lähinnä saman kustannustason maista ja merkittäviä tuojia Euroopan unioniin, Kankaanpää sanoo.

Kankaanpää väittää, että kun ihmiset tilaavat itse pyöriä ja niiden osia Kiinasta, paketit tulevat usein perille ilman tullimaksuja.

– Vaarana on, että ainut taho, joka polkumyyntitulleja maksaa, on tukku- ja vähittäiskauppa.

Tulli on aiemmin varoittanut Kiinasta aurinkopaneeleja tilaavia suomalaisia korkeista polkumyyntitulleista. Kiinasta tilattujen aurinkopaneelien polkumyyntitulli voi olla jopa 53,4 prosenttia. Tämä voi käydä kuluttajalle kalliiksi.

Tähän mennessä Suomeen on voinut tilata EU:n ulkopuolelta alle 22 euron tavaroita ilman tullimaksuja. Tähän on kuitenkin tulossa muutos vuonna 2021, jolloin verovapaus poistuu. Tämä tarkoittaisi, että kaikki tavaralähetykset jäisivät tullin haaviin odottamaan tullausta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat