Urheilu

Suomalainen korislupaus loksautti valmentajan leuat – "Ylittää jopa Lauri Markkasen standardin"

KORIPALLO   Ville Tahvanainen otti todesta valmentajan leukailun ottelun alla nuorten EM-kisoissa. Nuori lupaus pussitti 35 pistettä Kreikkaa vastaan, ja Suomi säilytti paikkansa A-divisioonassa.

Kuvituskuva.

Arkisto

Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue säilytti paikkansa A-divisioonassa voittamalla Kreikan jatkoajan jälkeen EM-kisoissa. 18-vuotiaat tytöt taas pieksivät ylivoimaisesti Georgian.

18-vuotiaiden poikien EM-kisoissa nähtiin todellinen jännitysnäytelmä, kun Sudenpennut varmisti paikkansa A-divisioonassa selkä seinää vasten kukistaen Kreikan jatkoajan jälkeen 89-85 (34–37, 75–75).

Suomella oli kaikki avaimet juhlia voittoa jo varsinaisella peliajalla, mutta Kreikan kaksi jäätävää kolmosta veivät ottelun jatkoajalle. Bonusajalla oli samat sävelet: Sudenpennut piti ”turvallista” johtoa hyppysissään, mutta Kreikka pääsi jälleen lähelle – ilman palkintoa kuitenkin.

– Osoittaa valtavaa henkistä venymistä, että jatkoajalla pystyimme voittamaan, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski sanoi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Isossa kuvassa ottelu kertoi koko joukkueen kesästä. Parhaimmat hetket olivat todella hyvä, mutta huonot hetket taas äärimmäisen synkkiä. Onneksi lopputulos oli säilyminen A-divisioonassa, Lohikoski kertoi.

Suomen kärkinimi oli Ville Tahvanainen, joka pussitti 35 pistettä, noukki kuusi levypalloa ja tarjoili neljä syöttöä. Koko turnauksen pistetilastoissa Tahvanainen oli toinen 22,3 pisteen keskiarvolla.

– Turkki-ottelun jälkeen puhuimme, että olimme samassa tilanteessa vuonna 2015, kun Lauri Markkasen 1997-ikäluokka pelasi Suomi-koripallon perinnöstä. Silloin Lauri heitti 32 pistettä Ukrainaa vastaan, joka johdatti meidät Montenegro-peliin, jonka voitimme ja säilyimme A-divisioonassa.

– Sanoin, että en odota kenenkään heittävän yli 30 pistettä, mutta jos jokainen löytäisi oman sisäisen laurimarkkasensa, niin hyvä. Kyllä tuo Ville Tahvanaisen 35 pistettä ylittää jopa Laurin standardin, Lohikoski naurahti tiedotteen mukaan.

Tahvanaisen lisäksi Suomen tähtiin Kreikka-ottelussa kuuluivat jokapaikanhöylä Mikael Jantunen (22/16) ja Jesper Granlund (20/4/4 syöttöä). Jantunen oli tehotilastoissa turnauksen kakkonen.

– Tuo kolmikko on aika sitkeitä kavereita, Lohikoski kehaisi.

Suomi sijoittui kolmanneksitoista EM-kisoissa.

– Nämä olivat viidennet peräkkäiset 18-vuotiaiden EM-kilpailut Suomelle. Kaikkein hienointa on, että jälleen uusi sukupolvi ja uudet pelaajat pääsevät kokemaan tämän tason kisat, Lohikoski kiteytti.

18-vuotiaiden tyttöjen B-divisioonan EM-kisoissa Suomi jatkaa voittamattomana löylyttäen Georgiaa 121-39 (55-16). Jo lopputuloksesta voi päätellä, että illan ottelussa Sudenpennut oli ylivoimainen.

Suomelta peräti seitsemän pelaajaa ylsi kaksinumeroisille pistelukemille, Sudenpennut jakoi 38 koriin johtanutta syöttöä ja pakotti georgialaiset 39 menetykseen.
– Nuo luvut kertovat ottelusta kaiken oleellisen, Suomen päävalmentaja Tuomas Oja selkiytti Koripalloliiton tiedotteessa.

Yli kymmenen pisteen pääsivät Awak Kuier (16/16/3 syöttöä), Lotta Vehka-aho (15/0/3), Roosa Kosonen (14/7), Sarah Chime (12/12), Elina Arike (12/1), Sara Bejedi (10/2/9) sekä Ebba Pekonen (10/3/3/3 riistoa).

Suomella on huomenna välipäivä, kunnes tiistaina vastaan tulee Romania.

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue hävisi toistamiseen Kreikalle Ateenassa valmistavassa maaottelussa 54-50 (19-33). Suomi johti ottelua parhaimmillaan 18 pistettä, mutta päätösneljänneksen sulaminen 15-4 toi voiton kreikkalaisille.

– En tiedä, että tuliko tunne, että voitto jo hoidettu vai loppuiko energia. Omat lay-upit meni ohitse ja vastustajan kovemmatkin heitot sisään. Lopussa pallo pomppi Kreikalle, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä kertoi.

– Harmittaa vietävästi, koska peli oli hyvin hallussa, mutta annoimme sen pois. Ensimmäiset 25 minuuttia näyttivät siltä, että nostamme EM-kisoissa pokaalia ja viimeiset 15 minuuttia siltä, että pelaamme sijoista ynnä muuta.

Suomen onnistujiin kuului Maiju Sarajärvi, joka oli tehokas hyökkäyspäässä ja pärjäsi puolustuksessa Kreikan tähtipelaajaa vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Urheilu

Uusimmat

Luetuimmat