Puheenaihe

Vantaalla on huippusalainen laitos, jossa "käsitellään " vuosittain 150 000 kännykkää ja älylaitetta – Ikkunoissa kalterit, kovan luokan hälyttimet, työntekijät tutkitaan...

- 75 prosenttia tietokoneen hiilijalanjäljestä syntyy sen tuotannossa. On siis suuri merkitys sillä, että yrityksissä noin kolmen vuoden välein vaihtuvan laitekannan käyttöikää saadaan jatkettua, toimitusjohtaja Marko Tarkiainen sanoo.

Leena Koivisto

Harva toimitusjohtaja esittelee yritystä ilmaisulla: "Tämä on turvatasoltaan vankilasta seuraava". Marko Tarkiainen tekee niin, joskin leveähkö virne kasvoillaan.

Kun 3 Step IT keväällä asettui vuokralaisena Etola-yhtiöihin kuuluvan Pameton kiinteistöön Vantaan Kiitoradantielle, ikkunat kalteroitiin, tiloihin tehtiin lisäovia sekä -suojia, asennettiin kovan tason hälytysjärjestelmä, lisättiin valvontakameroita ja aidattiin piha-alue.

– Ja jokaisesta työntekijästä on tehty supon turvaselvitys, Tarkiainen lisää.

Turvatoimien syynä ovat yrityksen käsittelyyn virtaavat käytetyt päätelaitteet, tabletit ja kännykät, jotka päätyvät uudelleen myyntiin. Aiempien käyttäjien tietojen suojaamiseksi niin tilojen kuin tuotantoprosessin pitää vastata valtionhallinnon ja EU:n toiminnalle asettamia tiukkoja tietoturvavaatimuksia.

– Laitteille tehdään täällä sataprosenttinen tietoturvaus ja puhdistus. Ne käsitellään markkinoiden parhaiksi todetuilla järjestelmillä, joita käyttävät muun muassa eri maiden puolustusvoimat, Tarkiainen kertoo.

– Lisäksi niiden kulku prosessissa videoidaan alusta loppuun asti.

– Vantaalla käsittelyssä pyörähtää nyt noin 150 000 päätelaitetta, tablettia ja kännykkää vuodessa, kapasiteettia riittää noin puoleen miljoonaan.

Toimintamalli on yrityksen nimen mukaisesti kolmeportainen ja tähtää it-laitteiden elinkaaren hallintaan ja kiertotalouden edistämiseen. Laitteiden hankintapäähän se tarjoaa asiakkaille rahoitusmalleja, joista leasing on yleisin. Käytön aikaiseen hallinnointiin tarjolla on rekisterijärjestelmä, joka pitää asiakasyrityksen kartalla niin laitteiden sijainnista, käyttäjistä, kuin kustannuksistakin ja vähentää siten myös turvariskejä.

Puhdistetut, tietoturvatut, laatuluokitellut ja testatut laitteet päätyvät pääasiassa Eurooppaan.

– Jälleenmyyntikumppanimme ostavat niitä meiltä lava- ja rekkakaupalla. Myymme meille palautuvista laitteista 98 prosenttia, joista 85 prosenttia Suomen rajojen ulkopuolelle, Tarkiainen selvittää.

– Emmekä toimita elektroniikkajätettä Afrikkaan, mistä meiltä usein kysytään. Siitäkin kahden prosentin osuudesta laitteita, joista ei ole myyntiin, murskataan kiintolevyt ja kaikki muistit, jonka jälkeen ne lähtevät materiaalikierrätykseen Kuusakoskelle.

3 Step IT:n asiakaskuntaa ovat isot yritykset ja yhteisöt, kuten Vantaan kaupunki. Euroopassa käytettyjen laitteiden suurimpia ostajamaita ovat muun muassa Puola, Italia ja Ruotsi, jossa Tarkiaisen mukaan hyödynnetään käytettyjä laitteita yhä enemmän myös kouluissa.

– Siellä ollaan asiassa paljon meitä edellä.

Viime vuonna 20-vuotisjuhlaansa viettänyt yritys on Sitran laatimalla kiertotalouden kiinnostavimpien yritysten listalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jos älypuhelin kastuu, älä missään nimessä tee näin – tuhoat todennäköisesti puhelimesi23.7.2018 04.45
Puhelinvalmistajat ja kuluttajariitalautakunta eri linjoilla – IS: Näin kauan älypuhelimen pitää kestää4.7.2018 04.45
Käytätkö puhelintasi auringossa? Asiantuntija kertoo, missä tilanteessa helle voi vahingoittaa älypuhelinta pysyvästi27.7.2018 04.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat