Puheenaihe

Suomen alkoholipolitiikalle kovaa kritiikkiä – alkoholistin lapsi kehottaa "varautumaan seurauksiin"

Ani Kellomäki kirjoittaa parhaillaan uutta alkoholiin liittyvää kirjaa.

Marika Lumme

Koulujen alkaminen pitkän kesän jälkeen on monelle lapselle helpotus, ja syy on sydäntä musertava. Pienet koululaiset saavat edes kerran päivässä nauttia lämmintä ruokaa ja kohdata turvallisia aikuisia, jotka pitävät rutiineista kiinni. Tämän tietää kirjailija ja toimittaja Ani Kellomäki, 43.

Kellomäki kasvoi nuoruuden Vantaalla perheessä, jossa koettiin ensin vanhempien ero ja sen jälkeen vaikeita vuosia äidin alkoholinkäytön muututtua liialliseksi.

– Minä tiedän, että tälläkin hetkellä on valtavasti lapsia, joiden perheissä vietetään kosteaa kesää. Kun nämä lapset palaavat kouluun, moni heistä keksii tarinoita kuvitteellisesta, paljon paremmasta kesälomasta, Kellomäki kertoo.

Kun Kellomäki puhuu liiallisesta alkoholin käytöstä, hän ei puhu vain perheistä, joissa jommalla kummalla tai molemmilla vanhemmista on diagnosoitu alkoholiriippuvuus. Hän puhuu suuresta määrästä perheitä, joissa juodaan reilusti, mutta juomista ei koeta ongelmallisena – tai juojat itse eivät koe.

– Lapsi voi hyvinkin kokea vanhemman juomisen haitallisena. Harvoin aikuiset kuitenkaan suostuvat lasta kuuntelemaan tai edes kysymään. Juomista perustellaan kaikenlaisilla asioilla.

Tänä kesänä syitä on riittänyt.

– Lämmin jakso alkoi jo toukokuussa ja terassikelejä on hehkutettu siitä asti. Monesti ajatellaan, että lomalla juominen on sallitumpaa, erityisesti kun aurinko paistaa ja on kuuma.

Kellomäki vietti kesäkuun perheensä kanssa Kreikassa.

– Siellä oli koko ajan kuuma, jatkuva auringonpaiste, kimmeltelevä meri, enkä nähnyt yhtään humalaista. Alkoholia kuluu sielläkin, mutta ihan eri otteella. Oppisimmekohan mekin kestämään aurinkoa myös selvin päin?

Kellomäki kritisoi uutta alkoholilakia rankasti.

– Olen suuren, kostean ikäpolven perillinen. Asenteen alkoholia kohtaan muuttuivat huomattavasti hyväksyttävämmiksi, kun uuden alkoholilain, vuonna 1969, myötä juomaa sai aiempaa helpommin. Tänään moni ikäpolvestani painii lapsuuden kokemusten kanssa. Mietin väkisinkin, minkälaisia seurauksia tehdyillä vapautuksilla on parinkymmenen vuoden päähän. Niihin olisi syytä varautua jo nyt.

Kellomäki kertoo kirjassaan Kosteusvaurioita – Kasvukertomuksia pullon juurelta tarinaansa nuoresta tytöstä, joka jäi liukuoven taakse eräänä päivänä, ja lukuisia päiviä sen jälkeen. Liukuoven toisella puolella oli äiti.

– Hankalinta oli tietää, olisinko tänään rakas kullannuppu vai huora ja lehmä, jolle sai sähistä mitä vain. Lapsen silmään tekemisillä ja olemisilla ei ollut vaikutusta lopputulokseen, Kellomäki kertoo.

– Kaikkein eniten olisin toivonut, että hän olisi kiinnostunut minusta, siitä mitä minulle kuuluu. Että hän kysyisi kuinka koulupäiväni sujui. Toivoin, niin kuin lapset toivovat, että olisin kaikkein tärkein, hän jatkaa.

Kellomäen selviytymiskeino oli olla kiltti, suorittaja tyttö. Kunnes hän paloi loppuun.

– Pidin asiat sisälläni, en sanonut koulussa sanaakaan. Häpeä oli niin suuri. Otin vastaan kaikki tehtävät oppilaskunnan puheenjohtajuudesta alkaen. Nyt ymmärrän, että hain hyväksyntää, jota ilman olin jäänyt.

Nuoruuden kokemuksista voi selvitä. Tämä on viesti, jota Kellomäki haluaa välittää kaikille kosteiden perheiden lapsille. Hän on nyt kahden nuoren äiti ja nauttii elämästään. Alkoholia Kellomäki juo harvoin juhlahetkinä.

– Usein mietin miksi monien aikuisten pitää Linnanmäelläkin ottaa se yksi olut? Miksi ei vain voi pitää hauskaa lasten kanssa ja näyttää, että he ovat kaikkein tärkeimmät, hän kysyy.

Otteita Ani Kellomäen kirjasta Kosteusvaurioita – Kasvukertomuksia pullon juurelta:

"Muistan, kun äitini lähti yksin lomalle. Hän lainasi minulta rahaa ja kaasutti autolla pois pihasta. Viikon päästä hän palasi takaisin eikä kertonut, missä oli ollut. Ennen lähtöään hän oli opastanut minua sulattamaan ja lämmittämään pakastimesta perheelle ruokaa" Nainen, 51

 

En muista yhtään onnellista hetkeä. En yhtään turvassa, pelkäämättä nukuttua yötä. En muista lapsuudesta mitään. Edes jouluista tai syntymäpäivistä ei ole mitään käsitystä. Nainen, 26

 

"Isä lähti aamulla oksennettuaan töihin, josta palasi, jos palasi, tai sitten haimme ruokarahaa, jos sitä oli, jostain baarista." Nainen, 43

 

"Äitini lämmittää minulle maitoa. Kun hän kaataa sitä mukiin, isäpuoli tulee humalassa, kaataa maidon viemäriin ja huutaa, että olen niin iso tyttö, etten sitä tarvitse. Olen 3–4-vuotias. Sitten isäpuoli hakkasi äidin." Nainen, 26

 

"Pelkäsin aina, että tämä on se kerta, kun äiti on kuollut riidan seurauksena." Nainen, 26

Häpeä hiljentää

Alkoholiongelmista monesti vaietaan, koska sitä hävetään. Ani Kellomäen Kosteusvaurioita – Kasvukertomuksia pullon juurelta -kirjassa 40 ihmistä kertoo tarinaansa elämästä perheessä, jossa juodaan liikaa. Moni on kokenut häpeää asiasta.

Kellomäen mukaan Suomessa 65 000–70 000 lapsella on ainakin yksi vanhempi, jolla on niin paha päihdeongelma, että siitä on jo viranomaismerkintä. Vielä suurempi joukko lapsia elää arkisemmin liikaa juovan vanhemman kanssa.

Lapsia alkoholin liikakäyttö voi satuttaa monella tavalla ja tuoda kotiin esimerkiksi riitaisuutta, yörauhan puutetta sekä henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Vähäinenkin juominen voi pelottaa lasta.

Kellomäki kannustaa lapsia ja nuoria kertomaan jollekin turvalliselle aikuiselle mitä kotona tapahtuu. Hän haluaa muistuttaa, että liikajuominen ei koskaan ole lapsen syy.

Kellomäki on syntynyt ja elänyt lapsuuden sekä nuoruuden Vantaalla. Hän on valtiotieteiden maisteri ja opiskeli Helsingissä. Nykyään Kellomäki asuu Hämeenlinnassa miehen ja kahden teini-ikäisen lapsen kanssa. Kellomäki kirjoittaa parhaillaan uutta alkoholiin liittyvää kirjaa. Hän pitää myös Kokovartalofiilis-blogia, jossa on kirjoittanut nuoruuden kokemuksistaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uusi alkoholilaki vaikutti: asiakkaita raivostuttanut kielto jäi historiaan terasseilla – ravintolat tarttuivat tilaisuuteen24.5.2018 04.30
Olutostoksilla käynyt mies hämmästelee holhous-Suomea Hesarissa – "Sain yli 50 prosenttia enemmän alkoholia"23.5.2018 08.11
Ohikulkija hämmästyi alkoholikieltoa terassilla –  joutuuko suosikkiravintola taas byrokratian uhriksi?20.5.2018 04.00
Suomalaisten viinarallissa uusi käänne – yksi alkoholiryhmä romahti jopa 42 %12.6.2018 04.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat