Viihde

Seksiviesteistä ja omasta takapuolestaan taideteoksen tehnyt suomiräppäri Adikia esineellistää itsensä – ja haluaa laittaa "strippari-räpin" asetelmat uusiksi

Adikia eli Kirsikka Ruohonen nähdään viikonloppuna Flow-festivaalilla.

Toni Tervo

Epäoikeudenmukaisuuden jumalatar. Täydellistä.

Kun Kirsikka Ruohonen etsi tulevaan kappaleeseensa tietoa epäoikeudenmukaisuudesta, hän törmäsi Adikiaan: muinaiseen epäoikeudenmukaisuuden jumalattareen. Kirsikka ihastui heti hahmoon, sillä epäoikeudenmukaisuus konseptina oli hänelle elämän aikana tullut liiankin tutuksi.

– Oikeudenmukaisuus elämässä on kiinnostanut minua aina. Perheessämme äitini menehtyi syöpään ja pikkuveljeni sairasti syövän. Minä itse sairastan kroonista nivelreumaa. Muistan ajatelleeni, että kuinka yhdelle perheelle voi tapahtua noin paljon pahaa. Silloin heräsin siihen, että ei ole oikeudenmukaisuutta. Ei mitään yhtä pistettä, jonka jälkeen epäoikeudenmukaisuus kääntyy päinvastaiseksi.

Kirsikasta tuli siis Adikia ja hän aloitti epäoikeudenmukaisuuden haastamisen lavalla käyttäen rap-musiikkia aseenaan. Edesmennyt äiti oli ollut kovan luokan feministi, joten Adikian oli luonnollista pureutua tasa-arvokysymyksiin.

– Äiti istui naisasialiittounionin hallituksessa ja toi usein kotiin kaikkea aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Emme aina olleet samaa mieltä kaikesta, kuten esimerkiksi slut walk -ilmiöstä, mutta äitini vaikutti minuun kovasti. Istun nykyään siinä samassa hallituksessa ja eräs nainen siellä muistaa sen hetken, kun äitini kertoi heille raskaudestaan. Se on aika kivaa.

Adikian räppäämistä kuunnellessa seksi ja seksuaalisuus ei ole koskaan kovin kaukana. Nuorena hyvin naisia esineellistävistä Yhdysvaltain etelävaltioiden Dirty South -räpistä viehättynyt nainen halusi kääntää asetelman päälaelleen.

Entä jos se biisin strippari olisikin toimija eikä objekti?

– En kokenut voivani ihan hirveästi samaistua niiden biisien sanoituksiin, mutta pidin flowsta ja soundista. Kyllä sitä pari kertaa tuli sellainen hetki, että kuuntelin omassa huoneessa jotain strippari-räppiä ja alakerrassa äiti huutaa syömään. Ja seuraavana päivänä on matikankoe, Adikia nauraa.

Ja jokainen Adikian keikalla käynyt tietää, että lavalla nähdään paljon paljasta pintaa. Räppäri itse esiintyi hiljattain esimerkiksi Helsinki Calling -mielenosoituksessa lavalla yläosattomissa.

– Olen koulutukseltani kuvataiteilija ja olen tutkinut paljon itsensä esineellistämisen problematiikkaa. Lopputyöksenikin maalasin kuvia omasta takapuolestani kuvien pohjalta, joita olin lähetellyt miehille seksiviestimielessä. Olen lavalla ilman paitaa, koska haluan näyttää olevani vakavasti otettava räppäri ja feministi, vaikka olisin yläosattomissa.

– Naisen alastomuus on tässä yhteiskunnassa yhä todella seksualisoitua. Kun mies on ilman paitaa, kukaan ei sano mitään. Kun mies viuhahtaa tai näyttää persettä, se on anarkistinen teko. Kun nainen tekee saman, se on seksuaalista.

Toinen epäoikeudenmukaisuus Adikian tähtäimessä on naisten asema suomalaisessa räp-skenessä.

– Olin nuorena aina fiilistellyt räppiä, mutta en koskaan ajatellut, että minusta tulisi räppäri. Siihen aikaan suomiräpissäkään ei ollut kauheasti naisesikuvia, joten koko ajatus tuntui tosi kaukaiselta. Myöhemmin väsyin siihen, kun olin katsomassa keikkaa, ja minulta kysytään missä poikaystäväni on. Tai siihen, kun jätkät ovat aina tosi yllättyneitä tunnistaessani jonkin Biggien tai 2pacin biisin. Sehän on ihan perustietoa, jos kuuntelee räppiä. Mutta hei, tytöthän ei tykkää räpistä.

Kirsikan mukaan Adikia on hänelle tarpeellinen myös alter egona, jonka turvin purkaa paineita.

–  Lähtökohtaisesti kirjoitan asioista, jotka vituttavat itseäni. Olen mukava persoona, joka haluaa olla kaikille kiltti. Adikiassa yhdistyy kuitenkin vittumaisimmat puoleni ja se on hyvä paikka purkaa niitä patoutumia. Feministejä syytetään aina, että haluamme naisten ylivaltaa, joten Adikiassa päätin vetää senkin puolen överiksi, hän nauraa.

Adikia

Suomalainen rap-artisti.

Ikä 28-vuotta.

Oikealta nimeltään Kirsikka Ruohonen ja koulutukseltaan kuvataitelija.

Julkaisi ensimmäisen singlensä Paha Nartty vuonna 2017.

Esiintyy viikonloppuna Flow-festivaaleilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Naiset paljastivat rintansa Helsingin Trump-Putin -mielenosoituksessa – Kirsikka, 28, kertoo nyt miksi teki sen ja mitä halusi yläosattomuudella sanoa18.7.2018 04.45
Miss Helsinki Janna-Juulia pääsi näyttämään erilaista naiseutta – "minulla ei ole rintoja ja olen 160 senttiä pitkä, mutta tässä sitä ollaan"1.8.2018 03.50
Anni, 30, näytti alusvaatekuvallaan kuinka rajut somen reaktiot ovat – "Toisen mielestä pullukka, toisen mielestä hyvät muodot"31.7.2018 03.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat