Puheenaihe

Heli, 50, irtisanoutui töistään ja otti järkyttävän suuren velan toteuttaakseen 200 000 euron unelman – syöksyy nyt kohti taloudellista katastrofia

Candiden pukuloistoa helteisten harjoitusten tauolla esittelevät Heli Immonen (vas.) Tero Harjunniemi, Kaisa Ranta, Heikki Halinen ja Heikki Kilpeläinen.

Jukka Hämäläinen

Espoolainen Heli Immonen seisoi viime syksynä Sevillan Parturit -oopperan jälkeen Aleksanterin teatterin pihalla jälkihurmiossa ja tokaisi, että on aina haaveillut vastaavan produktion tuottamisesta.

– Kapellimestari Jonas Rannila sanoi heti: Bernsteinin satavuotisjuhla ensi vuonna ja Candide-operetti, jota ei ole vuosikymmeniin esitetty Helsingissä! muistelee Immonen ratkaisevaa hetkeä.

Immonen ynnäili, että täyttäisi tässä elokuussa 50 vuotta. Opettajana tulee täyteen 25 vuotta. Säästöjäkin oli tullut kerättyä – ei paljon produktion kustannusarvioon nähden, mutta muutama kymppitonni kuitenkin.

Immonen rakastaa musiikkia. Hän on laulanut oopperajuhlakuorossa ja Malmön oopperassa. Hän näki itsensä jo paitsi tuottajana, myös sivuroolin solistina.

Vuotta myöhemmin Immonen elää unelmaansa: solisteilla on ensimmäiset pukuharjoitukset. Puvut ovat upeat, Immonen on roolinsa Vanhan Naisen tällingeissä.

Siinä sivussa hän kantaa esiintyjille kylmää vichyä jääkaapista. Tuottajana hän vastaa kaikista käytännön järjestelyistä.

– Jälkiviisaana voi sanoa, että onhan tämä vähän raskasta esiintyä ja tuottaa yhtä aikaa.

Onneksi hänellä on hyvä huumorintaju ja vankka itsetunto, sillä molemmille on käyttöä. Esitys on hyvässä mallissa, mutta markkinointi meni alusta asti pieleen, ja edessä on vääjäämätön taloudellinen katastrofi.

– Tyypillisiä aloittelijan virheitä. Kun muut hakevat ensimmäisenä vuonna apurahat ja käyttävät toisen vuoden toteuttamiseen, minä yritin selviytyä kaikesta vuodessa.

Vihreänä tuottajana Immonen rakensi nollabudjetin eli oletti lippujenmyynnin kattavan kaikki kulut. Yhtään apurahaa ei herunut. Myös lipunmyynti takkusi – heinäkuussa lippuja oli myyty sata.

Savoy-teatteri oli varattuna lähes kahdeksi viikoksi. Palkattuna oli ohjaaja, koreografi, pukusuunnittelija, solistit, 60-henkinen kuoro ja 40-henkinen orkesteri. Budjetti ylittää 200 000 euroa.

– Olin ajatellut paneutua markkinointiin kesälomalla. Se oli liian myöhään esimerkiksi eläkeläisryhmille, jotka olivat jo tehneet syksyn suunnitelmansa.

Muitakin vastaiskuja tuli. Juhlaviikot harkitsi operettia ohjelmistoonsa, mutta vetäytyi. Työstään Immonen olisi ottanut kaksi viikkoa virkavapaata, mutta sitä ei myönnetty.

– Katsoin sitten parhaaksi irtisanoutua.

Immonen sai peruutettua kuudesta näytöksestä kaksi. Silti on jo selvää, että produktio menee raskaasti tappiolle, vaikka kaikki jäljellä olevat liput myytäisiin.

– Mutta nyt keskitytään esitykseen – en surkuttele tilannetta. Äitinikin sanoi, että kuolleessaan ihminen katuu sitä, mitä ei uskaltanut tehdä.

Viime hetkillä sukulaiset lupasivat esitykselle taloudellista tukea. Kaupunkikin on myöntänyt 12 000 euron tuen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pin up -malli Sini Ariell toteuttaa miehensä himoitseman haaveen – Stuartille tulossa ikimuistoiset viikot21.6.2018 04.15
Ikea löi tiskiin kovan tavoitteen, joka toteutetaan vuoteen 2020 mennessä – "meillä on mahdollisuus auttaa yli miljardia ihmistä elämään paremmin"11.6.2018 04.50
Joogaopettaja Rosie haluaa naisten paljastavan enemmän itsestään somessa – "itsetuntoa ei auta vain laihojen bikinimallien näkeminen"25.7.2018 03.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat