Puheenaihe

Allergiasta uutta tietoa – multa saattaa toimia yllättävänä apukonstina

Multainen lapsuus johtaa todennäköisemmin terveelliseen loppuelämään.

Paivi Tuovinen

Helsingin yliopiston ja Tukholman Karoliinisen Instituutin tutkijat ovat osoittaneet, että mullalle altistuminen vähentää hiirten allergista tulehdusta. Tutkimuksen tuloksilla voi olla merkitystä myös ihmisten allergiaoireiden helpottamiseen.

– Kaupungistuminen ja luonnollisten elinympäristöjen pirstaloituminen voivat siis olla riski myös ihmisen terveydelle. Tämä tulisi ottaa huomioon esimerkiksi kaupunkien viheralueita kehitettäessä, tutkimuksessa mukana ollut tutkija Noora Ottman toteaa.

Tutkimuksessa verrattiin mikrobirikkaalle mullalle altistettuja hiiriä puhtaissa olosuhteissa eläviin hiiriin. Altistus mullalle muokkasi sekä hiirten suoliston mikrobiston koostumusta että suoliston geenien ilmentymistä.

– Tulehdusta ehkäisevien tekijöiden ja säätelijä-T-solujen vaste lisääntyi, joten mullan lisääminen hiirien elinympäristöön vahvisti niiden vastustuskykyä, Ottman kertoo.

Tutkimuksessa selvitettiin myös, mitä tapahtuu, kun hiirille aiheutetaan allerginen keuhkotulehdus ja sen jälkeen altistetaan mullalle. Mullalle altistetut hiiret kehittivät yllättäen huomattavasti lievemmän keuhkotulehduksen puhtaissa olosuhteissa eläviin hiiriin verrattuna.

Tutkijat huomasivat myös, että keuhkotulehdus vaikuttaa merkittävästi hiirten suoliston mikrobiston koostumukseen. Näiden kahden erillisen elimen välillä on siis tutkijoiden mukaan tärkeä yhteys. Kun suoliston mikrobisto tai keuhkojen immuunitoiminta muuttuu, se vaikuttaa merkittävästi myös muualla elimistössä.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että maatiloilla ja luonnon lähettyvillä asuvilla ihmisillä on vähemmän allergisia sairauksia. Urbaani ympäristö ja elintavat taas lisäävät allergioiden yleisyyttä ja vakavuutta ihmisillä.

Suomessa tulehdukselliset suolistosairaudet ovat kasvussa, ja syyksi on epäilty muun muassa multaporkkanoiden katoamista. Lisääntymiseen lapsilla näkyy vaikuttavan antibioottien käyttö ensimmäisenä elinvuotena.

– Muita tekijöitä, johon IBD:n lisääntyminen on liitetty ovat ravintotekijät, kaupungistuminen ja vähentynyt maaperäbakteerikontaktit, kertoi Husin gastroenterologian poliklinikan ylilääkäri, professori Martti Färkkilä Etelä-Suomen medialle toukokuussa 2017.

Crohn ja Colitis ry:n toiminnanjohtaja Ulla Suvanto puolestaan arvioi tuolloin, että suolistosairauksien lisääntyminen on seurausta länsimaisesta ylihygieenisestä elämäntavasta.

Lue myös: Nuoret kaupunkilaiset sairastuvat nyt tähän tautiin – Uskoisitko syytä: Multaporkkanan katoaminen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat