Puheenaihe

Fantasy Premier -liigassa tänään tiukat paikat – KU: katso vinkit tehokkaan joukkueen rakentamiseen

Jalkapallon Valioliiga starttaa tänään. Huippusuosittu manageripeli Fantasy Premier League tuo lisää mielenkiintoa brittifutiksen seuraamiseen.

Keski-Uusimaan toimittaja Oskari Lehto vei nimiinsä viime kaudella toimituksen oman Fantasy Premier League -sarjan. Nyt kaikki jahtaavat hänen päänahkaansa.

Mikko Mannonen

Jalkapallon Valioliiga käynnistyy Brittein saarilla perjantaina. Useat Euroopan parhaana pidettyä sarjaa seuraavat ovat jo viikkoja sormet syyhyten vääntäneet joukkueitaan kasaan Fantasy Premier League -manageripelissä. Ilmaisessa Valioliigan verkkosivuilta löytyvässä pelissä kasataan kahden maalivahdin, viiden puolustajan, viiden keskikenttäpelaajan ja kolmen hyökkääjän kattava joukkue sarjan pelaajista, jotka keräävät onnistumisillaan pisteitä.

Keski-Uusimaa -lehden oman Fantasy Premier League -liigan voitti viime kaudella toimittaja Oskari Lehto. Ennakkosuosikkeihin intohimoinen jalkapallon ystävä kuuluu myös nyt taukotilan kahvipöytien viime aikojen ykköspuheenaiheessa.

– Alkamassa on neljäs kauteni pelin parissa. Olen parantanut pisteitäni ja sijoituksiani kausi kaudelta. Viime kaudella keräsin 2 083 pistettä, ja koko maailmassa sijoitukseni oli 584 741:s.

Tästäkin voi varmasti päätellä, että en ole mikään ekspertti. Työpaikkani oman liigan kuitenkin voitin urheilutoimittajienkin nenän edestä, Lehto kuittailee.

Kaikilla on oma tyylinsä kasata budjettiin sopiva joukkue. Joku saattaa panostaa maalitykkeihin, toinen taas hamuaa mahdollisimman tasapainoista ryhmää.

– Joukkueen kasaamisessa noudatan tiettyjä lainalaisuuksia. Tavoitteenani on koota tasapainoinen joukkue, jonka jokainen jäsen saisi vakituisesti peliaikaa. Tämä on hyvä tapa vähentää riskejä, jos tulee äkillisiä loukkaantumisia tai jos tosielämän valmentajat alkavat kierrättää miehistöjään. Suosin kenttäpelaajia, joilla on potentiaalia hyökkäyspään tehoihin. Toisaalta, jos löydän edullisia pelaajia joukkueista, joiden puolustuspää on rautaa, saatan valita mukaan myös puolustavampia yksilöitä. Ylipäätään yritän valita pelaajia sellaisista seuroista, joilla olisi oman näkemykseni mukaan aineksia aiempaa parempiin tuloksiin, Lehto kertoo.

– Pelaajan hinta-laatusuhteen pitää aina olla kohdallaan. Kalliin pelaajan pitää mielestäni jatkuvasti olla kentällä ja tehdä tehoja vähintäänkin kohtalaisesti. Edullisemmilta pelaajilta ei taas voi odottaa päivästä toiseen huipputehoja, mutta halvemmistakin hintaluokista voi tehdä todellisia löytöjä. Tänä vuonna olen koonnut joukkueeni edelliskauden komeetan Mohammed Salahin ympärille. Joukkueeni tarkkaa koostumusta en halua paljastaa. Syynä on se, että en halua tuottaa mahdollisille kopioijille pettymystä, Lehto jatkaa.

Älkää kertoko tätä vaimolleni, mutta...

Perjantaina starttaavaa Valioliiga-kautta Lehto ei kuitenkaan televisiosta seuraa.

– En seuraa Valioliigan pelejä televisiosta, koska tuloillani ja lapsiperheen menoilla ei paljon kanavapaketteja hankita. Tai ainakaan niitä ei ehtisi katsella. Brittifutista olen kuitenkin seurannut jo 1980-luvulta lähtien, jolloin Liverpool oli suosikkini. Lauantai-illan pelejä tuli seurattua TV2:lta, ja Urheiluruudussa näytettiin maalikoosteita, joissa Ian Rush, John Barnes, Bruce Grobbelaar ja kumppanit olivat usein framilla.

Tulospalvelut ovat kuitenkin kovassa käytössä.

– Älkää kertoko tätä vaimolleni, mutta nykyisin katselen Valioliigan matsien tuloksia reaaliaikaisesti kännykästä – jopa silloin kun nukutan lapsiani.

Manageripelit ovat varsinkin Pohjois-Amerikassa iso bisnes. Ne tuovat kuluttajalle ja seuraajille lisää mielenkiintoa seuraamiseen.

– On mielenkiintoista ja usein turhauttavaakin seurata, miten oman fantasiajoukkueen pelaajat onnistuvat tai epäonnistuvat peleissä.

Millaisia vinkkejä Lehto antaa, niille jotka ovat valmistelleet joukkueensa Valioliigan manageripeliin ensimmäistä kertaa?

– Valioliiga on pitkä ja kuluttava sarja niin joukkueille kuin pelaajillekin – mutta erityisesti fantasiapelaajille. Maltti on valttia. Jos joukkue pelaa yhdellä kierroksella päin seiniä, usein paras valinta on odottaa. Seuraava kierros voi mennä jo paljon paremmin. Ja jos ei mene, mitä sitten. Ensi kaudella on taas uusi kausi.

Valioliiga 2018–2019

Joukkueet: Arsenal, Bournemouth, Brighton, Burnley, Cardiff, Chelsea, Crystal Palace, Everton, Fulham, Huddersfield, Leicester, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Newcastle, Southampton, Tottenham, Watford, West Ham, Wolverhampton.

Kausi starttaa tänään ottelulla Manchester United–Leicester. Mestari on selvillä viimeistään päätöskierroksella 5. toukokuuta.

Osallistu Valioliigan ilmaiseen manageripeliin fantasypremierleague.com -verkkosivustolla.

Seuraa heitä: Max Meyer (Crystal Palace), Ryan Sessegnon (Fulham), James Maddison (Leicester), Gerard Deulofeu (Watford), Kevin De Bruyne (Manchester City), Marcus Rashford (ManU).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat