Puheenaihe

Näin monta olutta pitää juoda viikossa, jotta riskiraja ylittyy – katso tästä onko oma juomisesi haitallista

Jo yksi olut päivässä riittää ylittämään kohtalaisen riskin rajan naisella.

JOHANNAERJONSALO

Kesä, loma ja terassikelit. Mukavalta kuulostava yhdistelmä voi vaatia veronsa vielä pitkään loman päätyttyä.

Moni sammuttaa janonsa grillin äärellä muutamalla huurteisella. Yhdestä oluesta tuleekin helposti useampi, ja putki voi niin sanotusti jäädä päälle.

Riskirajana pidetään tällä hetkellä 24 olutta viikossa miehille ja 16 olutta viikossa naisille. Harva ehkä muistaa, että kyseessä on nimenomaan korkean riskin raja.

Kohtalaisen riskin raja on jo huomattavasti matalampi: 14 olutta viikossa nauttiva mies ja seitsemän olutta viikossa kulauttava nainen kuuluvat kohtalaisen riskin ryhmään.

Täysin turvallista alkoholinkäyttöä ei olekaan ja riippuvuus voi syntyä huomaamatta.

Lääkäri ja tutkimusprofessori Hannu Alho kertoo, että riippuvuuden syntymistä voi ehkäistä esimerkiksi kirjaamalla alkoholinkäyttöään juomapäiväkirjaan ja miettimällä tavoitteita juomisen vähentämiseen.

Mikäli tavoitteissa meinaa lipsua, voi olla hyvä ottaa yhteyttä työterveyslääkärin puoleen. Lääkäriin kannattaa ottaa mukaan juomamäärät paljastava päiväkirjansa.

– Nykyään juomapäiväkirjan pito sujuu helposti kännykällä, sillä on myös monia mobiilisovelluksia omien juomatapojen seuraamiseen, Alho muistuttaa.

Täysraittiutta pidetään usein ainoana keinona päästä irti alkoholikoukusta.

Väitettä tarkennettiin muutama vuosi sitten, kun amerikkalainen päihdeammattilaisten järjestö National Institute on Alcohol and Alcoholism muutti kantaansa totesi kohtuukäyttöön tähtäävät hoidot päteviksi.

Markkinoilta löytyy nykyään myös lääkkeitä, joiden luvataan vähentävän alkoholinhimoa. Alho muistuttaa, ettei lääkkeeseen kannata kuitenkaan tukeutua liikaa. Muutos lähtee lähes aina omasta pääkopasta.

– On syytä muistaa, että se ei kuitenkaan ole ihmelääke, vaan jarru. Lääkehoidon lisäksi tarvitaan aina myös terapiaa.

Netistä löytyy myös paljon sivustoja oman alkoholinkäytön pohdintaan. Muun muassa Päihdelinkin sivuilla osoitteessa www.paihdelinkki.fi voi tehdä testin, joka mittaa varsin luotettavasti alkoholiriippuvuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat