Puheenaihe

Vanhuksia huijataan nyt törkeästi Suomessa – näin ovelasti huijari kalastelee rahaa

Helsingin poliisi varoittaa vanhusten pankkikortin tietoja pyytävästä valepoliisista. Kuvituskuva.

Helsingin poliisi on saanut jälleen uusia ilmoituksia valepoliiseista.

Valepoliisin uhreina ovat etenkin vanhukset. Poliisin mukaan huijauksen kohteeksi joutuneet henkilöt ovat syntyneet 1920- ja 1930-luvuilla.

Huijarilla tai huijareilla on käytössään kaksi eri tarinaa.

Ilmoituksen tehneisiin henkilöihin on ollut yhteydessä mies, joka väittää olevansa poliisi ja tutkivansa esimerkiksi laajaa rahanhuijausrikosta.

Soittaja kertoo henkilöiden tilillä olevien varojen olevan vaarassa ja neuvonut huijattavaa jättämään pankkikorttinsa tiettyyn paikkaan kadulle.

– Soittajan mukaan tämä olisi ansa huijareille, jotka poliisi haluaa napata. Henkilöiltä on pyydetty myös verkkopankkitunnuksia ja pin-koodeja. Puheluita on tullut samoille henkilöille useita, poliisitarkastaja KlausGeiger kertoo.

Huijari on myös esiintynyt poliisina tai tullivirkailijana ja väittänyt, että henkilön laskuun on ostettu tai tilattu elektroniikkaa. Tämän jälkeen huijari tiedustelee verkkopankkitunnuksia tai tilitietoja. Jossain tapauksissa huijatulle on kerrottu, että tämän kortti on kopioitu, eikä sitä saa käyttää. Huijari voi myös väittää, että tililtä on siirretty rahaa muualle.

Poliisin mukaan rikoksen uhriksi on joutunut ainakin kaksi henkilöä, jotka veivät korttinsa huijareiden ehdottamaan paikkaan.

– Kummankaan tililtä ei kuitenkaan ehditty viedä rahaa ennen kuin heille selvisi, että heitä on huijattu, Geiger kertoo.

Tapauksia tutkitaan törkeän petoksen yrityksinä ja virkavallan anastuksina.

Poliisi muistuttaa, etteivät viranomaiset pyydä koskaan verkkopankkitunnuksia tai pin-koodeja puhelimessa, kadulla tai kotiovella. Viranomaiset eivät myöskään käske jättämään pankkikortteja julkiselle paikalle.

Mikäli epäilee joutuneensa valepoliisihuijauksen kohteeksi, tulee asiasta tehdä rikosilmoitus ja huijareiden käsiin joutuneet pankkikortit tai pankkitunnukset on suljettava välittömästi. Myös huijausyrityksistä kannattaa ilmoittaa poliisille.

Läheisten kannattaa varoittaa vanhuksia huijauksista ja käydä heidän kanssaan läpi poliisien neuvot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat