Puheenaihe

Tiedätkö milloin ampiaisen pisto on hengenvaarallinen? – Tarkkaile näitä merkkejä ihossasi ja mene heti sairaalaan jos ne tulevat

Makeat hajuvedet sekä kirkkaanväriset vaatteet vetävät ampiaisia puoleensa, mutta myös grillimakkara saa ne suorastaan sekaisin.

Katja Juurikko

Ampiaisen pisto tuntuu kipeältä, mutta on harvoin vaarallinen. Kotiin kannattaa varata antihistamiinia ja kortisonivoidetta, joilla oireita voi lievittää.

Ampiaisten runsas määrä on huomattu myös Päivystysapu 116 117 -palvelussa.

– Suuri osa puheluista koskee ampiaisen pistoja, kertoo sairaanhoitaja Heidi Puustinen Uudenmaan Päivystysavusta, joka puhelinpalvelu, johon toivotaan soitettavan ennen Hyvinkään sairaalaan hakeutumista. Hyvinkään sairaanhoitoalueella asuvat voivat myös kysyä neuvoja äkillisissä terveysongelmissa silloin, kun oma terveysasema on kiinni.

Tavallisesti ampiaisen pistos aiheuttaa paikallisen myrkkyreaktion, jota voi hoitaa kotona. Myrkkyreaktiossa pistoskohdan ympärystä punoittaa, on kipeä ja turvonnut. Oireita voi lievittää kylmällä. Pistokohtaa ei kannata painaa, sillä se lisää ärsytystä ja nopeuttaa myrkyn leviämistä. Mikäli pistokohta on raajassa, se kannattaa asettaa lepoon, jottei myrkky leviäisi laajemmalle.

Mahdollisesti ihoon jäänyt piikki tulee poistaa mahdollisimman nopeasti terävällä esineellä pyyhkäisemällä, jottei myrkkypussin koko sisältö ehtisi siirtyä ihon sisään.

– Mikäli pelkkä kylmähoito ei riitä, suun kautta otettu antihistamiini helpottaa kutinaa. Lisäksi iholle voi laittaa kortisonivoidetta. Molempia saa ilman reseptiä apteekista. Myös särkylääkettä voi ottaa kipuun, neuvoo yleislääketieteen erikoislääkäri Emil Heinäaho Uudenmaan Päivystysavusta.

Myrkkyrektiota laajemmassa allergisessa reaktiossa tulee laajempaa turvotusta ja nokkospaukamia pistokohtaan ja sen ympärille. Voimakkaammassa reaktiossa oireet leviävät myös kauas pistoskohdan ulkopuolelle.

Allergista reaktiota hoidetaan kuten myrkkyreaktiota, lisäksi kannattaa ottaa antihistamiinia ja kortisonitabletteja, esimerkiksi Kyypakkauksesta. Mikäli pistos on kaulalla tai kasvoissa, turvotusta on muuallakin kuin pistoskohdassa tai on hengenahdistusta, tulee hakeutua lääkäriin.

Oman terveysaseman tai valinnanvapauskokeilun palveluntuottajan ollessa avoinna, ne ovat ensisijainen hoitopaikka. Muina aikoina Hyvinkään sairaanhoitoalueelta soitetaan Päivystysavun numeroon 116 117.

Vakavat yleisoireet vaativat välitöntä hoitoa.

Pahimmillaan ampiaisen pistot voivat johtaa vakaviin yleisoireisiin eli anafylaktiseen reaktioon. Se alkaa tavallisesti kämmenpohjien, hiuspohjan ja huulien kihelmöinnillä sekä kutinalla, jotka leviävät muutamissa minuuteissa ympäri kehoa. Ihoon nousee nokkospaukamia. Huulet ja silmäluomet turpoavat. Henkilön kurkkua kuristaa, ääni käheytyy ja hengitys saattaa vinkua. Vatsaa kouristaa, lisäksi voi esiintyä pahoinvointia ja ripulointia.

Anafylaksiaa epäiltäessä tulee soittaa viipymättä hätänumeroon 112.

Mikäli henkilö on saanut aiemmin vakavia yleisoireita ampiaisen pistosta, tulisi hänen kantaa mukanaan adrenaliinikynää, joka otetaan ensihoitona anafylaksiaan ja sen jälkeen soitetaan välittömästi hätänumeroon.

Ampiaiset myös lasten kiusana.

Jos ampiainen pistää lasta, paikallisreaktiota hoidetaan kuten aikuistenkin oireita. Lisäksi lasta kannattaa tarkkailla muutama tunti piston jälkeen.

– Lapsi pitää viedä lääkäriin, mikäli kaulalla tai kasvoilla oleva pistokohta laajenee. Myös pahoinvointi, oksentelu tai hengitysvaikeudet ovat oireita, joista pitää kääntyä lääkärin puoleen, sanoo lastentautien erikoislääkäri Anna Nikula HUSin Lastenklinikalta. Piston aiheuttaessa vakavia yleisoireita tulee soittaa hätänumeroon, niin lapsista kuin aikuisistakin.

Ampiaisen pistot huolestuttavat raskaana olevia

Raskaana olevan ei tarvitse huolestua pistosta, mikäli oireet jäävät paikallisiksi. Pistosten hoitoon voi myös raskauden aikana käyttää kortisonivoidetta. Mikäli odottaja on allerginen ampiaisen pistoille tai pistos aiheuttaa yleisoireita, tulee hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon.

– Ampiaisen pisto ei sinänsä ole vaarallista raskauden aikana, ellei se aiheuta voimakasta allergista yleisreaktiota. Äidin vakava yleisreaktio voi aiheuttaa hengenvaaran sekä äidille että sikiölle, kertoo naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri Heli Malm HUSin teratologisesta tietopalvelusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

11-vuotiasta tyttöä pisti kolme ampiaista samaan aikaan – apu kipuun löyty nerokkaalla vesipulloniksillä30.7.2018 04.55
"Pahin on vielä edessä" – Ampiaisia tulee pian roppakaupalla lisää, mutta näillä kikoilla vältyt pistolta28.7.2018 04.45
Jos ampiainen pistää, älä missään nimessä hiero pistokohtaa – näistä merkeistä tiedät milloin kyseessä on hengenvaara1.6.2018 04.45
Hyönteisguru tyrmää ampiaisten valepesät ja vedellä täytetyt muovipussit – HS: Tämä kikka sen sijaan rauhoittaa niitä5.8.2018 05.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat