Puheenaihe

Tiedätkö mikä on hot spot -ihotulehdus? Ällöttävässä vaivassa kärpäsentoukat syövät uhrin lihaa – esiintyy myös Suomessa

Kulloon eläinklinikka Linnunmäessä on ollut kiireinen kesä. Borrelioosia ei ole tavattu, mutta ihotulehduksia sitäkin enemmän.

Koiran paksu turkki kuivuu hitaasti. Kun panta vielä hautoo märkää ihoa, saattaa kaulan ihoon kehittyä ikävä tulehdus.

Anne Lahnajärvi

Punkkikammosta kärsivä lemmikin omistaja tarkkailee silmä kovana mahdollisia borrelioosin oireita, etenkin, jos punkkeja on nypitty eläimestä pitkin kesää.

Oireiden tunnistaminen voi kuitenkin olla hankalaa.

– Tähän ei ole helppoa vastausta. Bakteeri voi aiheuttaa esimerkiksi niveloireita ja kuumetta, mutta kaikki ontuminen ei ole borrelioosia. Jos epäilee tartuntaa, voi eläimen tuoda klinikalle. Siitä otetaan verikoe, josta tutkitaan vasta-aineet, kertoo Linnunmäen eläinklinikan eläinlääkäri Gisle Sjöberg.

Tärkeintä on kuitenkin suojata eläin punkeilta. Vaihtoehtoja on paljon.

– Punkkikarkotteita on tabletteina, liuoksina ja pantoina.

Oireiden aiheuttaja on kuitenkin varsin harvoin punkki. Sjöberg ei ole koko uransa aikana tehnyt yhtään borrelioosi-diagnoosia.

– Se on vähän hittisairauden maineessa. Vaikka punkki kantaisi borreliabakteeria, se ei tarkoita, että se tarttuu. Kestää useita tunteja ennen kuin bakteeri siirtyy puremakohdasta lemmikin verenkiertoon.

Borrelioosin hoitona käytetään antibioottikuuria, mutta Sjöberg varoittaa liikakäytöstä.

– Antibioottia ei koskaan pidä antaa varmuuden vuoksi. Sen sijaan punkki pitää poistaa eläimestä kokonaan. Ongelmia aiheuttaa punkin pää, joka jää ihon alle ja tulehtuu. Siitä syntyy paise, joka pitää avata ja hoitaa.

Borrelioosi-diagnoosi on yleensä viimeinen vaihtoehto. Ontumisen syynä voi olla nivelsairaus.

– Kun kaikki muut sairaudet on poissuljettu, sitten voidaan olettaa, että oireiden aiheuttaja on borrelioosi.

Hellekesä on aiheuttanut muita kiireitä klinikalla. Tosin Sjöberg yllättyi, ettei vastaanotto ruuhkautunut enempää kuumuudesta kärsivistä eläimistä.

– Jonkin verran tuotiin ylikuumenemisen vuoksi koiria. Niiden on annettu maata auringossa. Tumma iso koira, jolla on kapea rinta, kuumenee tosi nopeasti yli 40-asteiseksi.

Ensiapuna eläin nesteytetään ja laitetaan viileään tilaan.

Ihotulehdukset ovat sen sijaan vaivanneet lämpimän kesän vuoksi koiria, kissoja ja kaneja.

– Hot spot pääsee kehittymään esimerkiksi kun koira ui ja turkki jää märäksi pitkäksi aikaa. Kaulapanta hautoo märkää kaulaa, siihen kehittyy bakteereja ja iho tulehtuu. Tulos voi olla järkyttävän paha.

Vielä pahempaa seuraa, jollei tulehdusta huomaa ajoissa.

– Ihoon voi pesiytyä kärpäsen toukkia, jotka syövät eläimen lihaa. Silloin diagnoosi tehdään kuuntelemalla. Maiskutuksen voi kuulla paljaalla korvalla, Sjöberg kuvailee.

Kaneilla tapaukset ovat yleisimpiä. Hoidettava eläin pitää rauhoittaa taudin kivuliaisuuden vuoksi. Karvat ajellaan tulehtuneelta alueelta, iho desinfioidaan ja iho haavahoidetaan.

– Märkä eläin pitää aina kuivata puhtaalla pyyhkeellä, Sjöberg painottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat