Puheenaihe

Uusi laki tuomassa lemmikeille rekisteröintirumban – "Koskee 170 000 koiraa"

Kuvituskuva

SIlja Tenhunen

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti tulee pakolliseksi Suomessa, mikäli esitys uudesta eläinten hyvinvointilaista hyväksytään eduskunnassa. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan koirien rekisteröinti sisällytetään eläinten tunnistamislainsäädäntöön. Ministeriö teettää parhaillaan selvitystä koirien tunnistusmerkintärekisterin perustamisesta.

Tilastokeskuksen vuoden 2016 kuluttajatutkimuksen mukaan Suomessa on noin 700 000 koiraa, joista jo valmiiksi Suomen Kennelliiton rekisterissä on yli 530 000. Rotukoirien kantakirjarekisterin lisäksi Kennelliitolla on tunnistusmerkintä- ja omistajarekisteri eli FIX-rekisteri, johon voi kirjata esimerkiksi sekarotuisen koiran. FIX-rekisterissä on tällä hetkellä noin 16 000 koiraa.

Uuden lain astuessa voimaan noin 170 000 koiran omistajalla olisi edessään koiransa mikrosiruttaminen ja rekisteröinti.

– Toki ongelmia voi aiheuttaa se, että iso määrä koiria tulee kerrallaan rekisteröitäväksi. Sen takia tarvitaan varmasti muutaman vuoden siirtymäaika, pohtii Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Lehkosen mukaan koiran rekisteröinti ja mikrosiruttaminen on itsessään muutaman minuutin kestävä helppo ja melko edullinen toimenpide. Tällä hetkellä koiran rekisteröinti maksaa muutaman kympin, ja lisäksi päälle voi tulla sirun asentavan eläinlääkärin klinikkamaksu.

– Toki uuden lain myötä on järkevää toteuttaa jonkinlaisia joukkomerkkaamisia, jolloin kustannuksia saadaan vielä alennettua.

Kennelliitto on halukas ryhtymään uuden tunnistusmerkintärekisterin ylläpitäjäksi.

Kennelliitto, eläinsuojelutahot, viranomaiset ja eläinlääkärit ovat peräänkuuluttaneet jo pitkään pakollista koirien rekisteröintiä.

Tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin avulla saadaan kirjattua ylös tieto koiran alkuperästä, myyjästä tai välittäjästä ja omistajasta sekä jopa terveydentilasta ja luonteesta, Lehkonen listaa.

– Yhdessä ne ovatkin kuin koiran sosiaaliturvatunnus, jotka tuovat turvaa sekä koirille että ihmisille esimerkiksi ongelmatilanteissa, Lehkonen sanoo.

Rekisteröintipakon avulla voidaan helpottaa myös puuttumista koirien laittomaan maahantuontiin ja pentutehtailuun. Rekisteröimättömien koirien hyvinvointia ja jalostusta on mahdotonta valvoa.

Tunnistusmerkintä ja rekisteröinti parantavat myös löytökoirien asemaa, kun koiran omistaja on parhaimmillaan mahdollistaa selvittää heti.

– Se on hyvä porkkana koirien omistajille. Jos koira karkaa vaikka lomareissussa, voidaan omistaja tavoittaa koiran mikrosirun tietojen avulla paljon helpommin, Lehkonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat