Puheenaihe

Työpaikkojen huumeista uutta tietoa – näitä aineita käytetään eniten

Merkittävin työssäkäyvien käyttämä huume on kannabis, seuraavaksi tulevat amfetamiini ja opioidit.

Arkisto/ Johanna Erjonsalo

HELSINKI | Mehiläisen työterveyshuollon erikoislääkäri Sirkku Martti huumeiden käyttö näkyy suomalaisten sairauspoissaoloissa vielä alkoholiakin vähemmän, käytännössä ei juuri lainkaan.

– Huumeiden viihdekäyttöä on, mutta käyttäjät ovat aika taitavia. He osaavat käyttää niin, että käyttö pysyy hallinnassa, hän arvioi.

Ihminen hakeutuu alkoholin vuoksi hoitoon keskimäärin 7 vuoden jälkeen.

Martin mukaan Mehiläisessä tehdään vuodessa noin 10 000 huumetestiä.

Niistä 90 prosenttia otetaan työhöntulotarkastuksen yhteydessä.

– Viimeisimmän koontituloksen mukaan positiivisen näytteen antoi vain 2 prosenttia testatuista, eli kyse on hyvin pienestä määrästä. Merkittävin työssäkäyvien käyttämä huume on kannabis, seuraavaksi tulevat amfetamiini ja opioidit.

Sen sijaan alkoholin ahkera tissuttelu ja kosteasti vietetyt kesäpäivät saattavat Martin mukaan näkyä lyhytaikaisten poissaolojen lisääntymisenä.

– Jos katsotaan lyhytaikaisia poissaoloja loman loppuessa, niin alkoholin käyttö voi nostaa päätään. A-klinikalla palveluiden äärelle hakeutumisessa nähdään lisääntyvää kysyntää lomien päättyessä.

Lomanaikainen tissuttelu ei työterveyslääkärin mukaan vielä johda suoraan alkoholiriippuvuuteen ja silloin tavasta pääsee hyvin eroon.

Mutta jos kyseessä on pidempiaikainen ongelma ja alkoholin suurkulutus, on lähdettävä hakemaan syitä ja motivaatiota juomisen lopettamiseen.

– Alkoholinkäyttö on vaikea asia. Taustalla on keskimäärin seitsemän vuoden runsas alkoholinkäyttö ennen kuin ihminen hakeutuu hoitoon. Se on pitkä aika.

– Eräs päihdelääkäri sanoikin osuvasti, että eihän diabeetikkoakaan jätetä hoitamatta, miksi sitten alkoholiongelmainen. Päihdeongelman taustalla on riippuvuutta aiheuttava sairaus, johon potilas on oikeutettu saamaan hoitoa, Martti korostaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat