Puheenaihe

Merkittävä läpimurto tutkimuksissa – Uusi löytö voi auttaa kymmeniä tuhansia suomalaisia tulevaisuudessa

Moni suomalainen sairastaa Alzheimerin tautia.

Johanna Halava

Vasta julkaistu yhdysvaltalaistutkimus kertoo, että kehittymässä oleva Alzheimerin tauti voidaan mahdollisesti todeta silmätutkimuksella.

Suomessa on tällä hetkellä noin 70 000 Alzheimer-potilasta. Yli 85-vuotiaista 15–20 prosenttia sairastaa Alzheimeria. Taudin on arvioitu lisääntyvän tulevaisuudessa, kun väestö vanhenee.

Tutkijoiden mukaan tällä hetkellä kehittymässä oleva Alzheimer voidaan todeta rankoilla, hitailla ja kalliilla PET- ja selkäydinnestetutkimuksilla. Silmätutkimus olisi näihin verrattuna nopea, vaivaton ja edullinen keino havaita kehittyvä tauti.

Vuosina 2016–2017 tehtyyn tutkimukseen osallistui 32 ihmistä iältään 62–92 vuotta. Osallistujien silmät tutkittiin valokerroskuvauksen ja angiografian yhdistelmällä. Näin tutkijat pystyivät tutkimaan silmän rakenteita ja verisuonia.

Tutkijat huomasivat, että ihmisillä, joilla on todettu kehittymässä oleva Alzheimerin tauti, mutta he ovat muuten kognitiivisesti terveitä, on silmien verisuonissa poikkeavuuksia. Silmän verkkokalvon keskikuopassa oleva verisuoneton alue oli Alzeheimer-riskipotilailla suurempi ja ohuempi kuin tavallisesti.

Nämä poikkeavuudet ovat tutkijoiden mukaan uudella silmätutkimuksella nähtävissä aiemmin kuin on aikaisemmin havaittu. Aiemmin muutos on havaittu Alzheimeriin menehtyneillä potilailla sekä Alzheimer-potilailla verrattuna lievvästi muistiongelmaisiin ihmisiin.

Tutkijoiden mukaan tarvitaan vielä lisää ja laajempia tutkimuksia, jotta silmätutkimusten luotettavuus voidaan varmistaa.

Tutkimuksesta kertoi ensimmäisenä Duodecim.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ei herkille: 24-vuotias mies meni sairaalaan ummetuksen vuoksi – lääkärit järkyttyivät nähtyään mistä oli kyse24.8.2018 03.45
Parantumattomasti sairas Mervi Tapola IL:lle – Elinaikaa ei välttämättä ole enää paljon8.8.2018 23.00
Kivulias sairaus yleistyy Suomessa – jopa 90 prosenttia sairastuneista on miehiä25.7.2018 04.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat