Puheenaihe

Suomalaisyrityksen keksimä nerokas juoma on pian satojen miljoonien saatavilla ympäri maailmaa – "se on käytännössä suolaa ja sokeria"

Espoolaisyritys Paloma Nordicin juomajauhe auttaa ehkäisemään nestehukkaa lennolla.

Paloma Nordic

Espoolaisen yrityksen Paloma Nordicin Kevee-nesteytysjuomaa tarjoillaan tulevaisuudessa lentokoneissa. Kyseessä on suolasta ja sokerista valmistettu juomajauhe, joka auttaa riittävän nestetasapainon ylläpitämiseen lennolla.

Yksi maailman suurimmista lentoyhtiöiden tukkureista NHP Hanse Distribution on solminut Paloma Nordicin kanssa jälleenmyynti- ja yhteistyösopimuksen, jonka myötä NPH Hanse Distribution ryhtyy myymään Kevee-nesteytysjuomaa lentoyhtiöille maailmanlaajuisesti.

Paloma Nordicin perustaja Aki-Aleksi Pesonen kertoo, että ensimmäisen vuoden aikana tuote arvioidaan saatavan myyntiin 15–20 lentoyhtiöön.

– Lentoyhtiöt uusivat menuunsa 1–2 vuoden välein, ja siinä vaiheessa uudet tuotteet otetaan myyntiin. Ensimmäiset toimitukset ovat luultavasti tammikuussa, Pesonen kertoo.

Yhteistyön taustalla on terveyden ja hyvinvoinnin megatrendi. Lentomatkustajille riittävän nestetasapainon ylläpitäminen on haastavaa, koska lentokoneen matkustamon ilmankosteus laskee viidennekseen normaalista. Lennoilla nautittu alkoholi ja kahvi pahentavat tilannetta entisestään.

Lennolla tulisi juoda vettä kaksi desilitraa lentotuntia kohti, mutta harva jaksaa etenkään pitkillä lennoilla juoda tarpeeksi. Seurauksena tästä on lievä nestehukka, jonka tyypillisimpiä oireita janon lisäksi ovat muun muassa päänsärky, turvonneet raajat, väsymys, kuiva iho ja silmien sekä nenäonteloiden kuivuminen.

– Kevee maistuu Fantalle, mutta pienellä suolaisella vivahteella. Se on käytännössä suolaa ja sokeria. Juoman voisi tehdä ihan kotikeittiössä, jos on hyvä vaaka, jolla saa mitattua suolaa ja sokeria oikeassa suhteessa. Se perustuu Maailman terveysjärjestö WHO:n reseptiin, jota Unicef jakaa kuivuusalueille, Pesonen kertoo.

Kevee on käytännössä pussiin pakattua jauhetta. Lentokoneissa se sekoitetaan vesilasilliseen joko lentoemännän tai asiakkaan itsensä toimesta.

Pesonen ei tuomitse lentokoneessa gintonicia juovia matkaajia. Hän muistuttaa, että alkoholi on kuitenkin diureetti eli poistaa nestettä kehosta, mikä lisää nesteen tarvetta entisestään.

Pesonen sai idean Kevee-juomasta omasta tarpeestaan.

– Käytin itse vuosikausia urheilun myötä nesteytysjuomia yleiseen hyvinvointiin. Aasian lennoilla oli aina kova jano, ja aloin ihmetellä miksei lentoyhtiössä myydä nesteytysjuomaa.

Niinpä Pesonen alkoi tutkia, minkälaisia nesteytysjuomien valmistajia maailmalta löytyy. Sopiva yhteistyökumppani löytyi Isosta-Britanniasta, jossa tuote kehitettiin ja jossa se myös valmistetaan. Reseptin omistaa espoolaisyritys, joten toista täysin vastaavaa tuotetta ei ole.

Suomessa Kevee tuotiin markkinoille toukokuussa 2018. Sitä myydään jo nyt apteekeissa.

– Järjestimme suomalaisille tutkimuksen, missä he kokevat nestehukan oireita. Lentomatkustus piikkasi korkealla, ja se vahvisti meidän päätöstämme keskittyä lentomatkustukseen, Pesonen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Etkö saa unta? Kokeile nerokasta 20x20x20 -konstia23.8.2018 23.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat