Puheenaihe

Suomalainen Laura meni kotinsa kellariin ja löysi haisevan yllätyksen – siitä alkoi 7 kuukauden piina, jolle ei vieläkään näy loppua

Keravalaisen perheen kellari peittyi viemäriveteen, kun Jaakkolan jätevedenpumppaamoon tuli ”tilapäinen toimintahäiriö” ja pumput pysähtyivät – piina on jatkunut seitsemän kuukautta.

Helmikuussa Laura Virtapuron kodin kellari peittyi nilkkoja myöten jäteveteen. Tytärtään asian selvittämisessä auttanut Simo Virtapuro on perännyt kaupungilta vastausta siihen, mitä Jaakkolan jätevedenpumppaamolla oikein tapahtui.

Sauvo Jylhä

KERAVA | Kun keravalainen Laura Virtapuro helmikuun viimeisen sunnuntain iltana laskeutui pimeässä tuttuja portaita kotinsa kellariin, hän upposi nilkkojaan myöten veteen.

– Jäteveteen. Koko kellari oli sen peitossa lattiasta parinkymmenen sentin korkeudelle.

Vesi pumpattiin pois ja kellari eristettiin yläkerran tiloista. Alas ei ollut asiaa ilman suojamaskia. Edes liesituuletinta ei saanut käyttää, etteivät kellarin myrkylliset huurut olisi päässeet yläkertaan.

Kaikki, mikä oli ollut vähänkin kosketuksissa jäteveteen, päätyi roskiin: vaatteet, halot, työkalulaatikot.... Saunan ja peseytymistilojen pintamateriaalit hakattiin irti ja koko kellari purettiin niin, että jäljelle jäivät vain paljas lattia, seinät ja katto. Kuivaus kesti kahdeksan viikkoa.

Kellari on yhä lattiasta kattoon paljas.

Nyt seitsemän kuukautta myöhemmin kellari on yhä samassa tilassa ja kolmihenkinen perhe käy edelleen suihkussa sekä pyykillä Laura Virtapuron vanhempien luona, jotka asuvat sentään samassa kaupungissa.

– Vakuutus korvaa osan vahingoista, mutta ei läheskään kaikkea. Siitäkään ei ole tietoa, milloin kellari saadaan rakennettua uudestaan. Ensin pitää saada ratkaistua jätevesiongelma niin, ettei sama toistu.

Talo on rakennettu kauan ennen kuin Keravan kaupunki kaivoi vesi- ja viemäriputkensa alueen maaperään.

– Samalla talon lattiakaivot jäivät jäteveden padotuskorkeuden eli sen tason alapuolelle, jolle jätevesi voi verkostossa nousta, kun viemäri tulvii, tytärtään asian selvittämisessä auttanut Simo Virtapuro selvittää.

Helmikuussa niin kävi. Viemäri tulvi ja jätevesi nousi talon kellariin lattiakaivoista ”Jaakkolan jätevedenpumppaamoon tulleen tilapäisen toimintahäiriön ja siitä johtuneen käyttökatkoksen seurauksena”. Näin lukee kaupungin syyskuussa talon omistajille lähettämässä selvityksessä.

– Mistä toimintahäiriö tarkkaan ottaen johtui? Siihen kaupungilta ei ole saatu vastausta. Pettivätkö pumput, eikö hälytys toiminut vai oliko kysymyksessä inhimillinen virhe?

Simo Virtapuro on harmissaan.

– Tytär ja hänen miehensä tarkistuttivat talon kunnon perusteellisesti ennen kauppoja, mutta kenelle tulee mieleen kysyä kaupungilta, missä suhteessa talon viemärit ovat kaupungin putkiin nähden? On kohtuutonta odottaa, että joku edes ymmärtää kysyä jotakin tuollaista!

Uusissa taloissa viemäreiden sijoittaminen padotuskorkeuden alapuolelle on kielletty

Viemäritulvan riski on olemassa, jos kiinteistön viemäröintipisteitä – esimerkiksi WC-pyttyjä tai lattiakaivoja – on sijoitettu kellaritiloihin korkeusasemaltaan määritetyn padotuskorkeuden alapuolelle.

Uusissa kiinteistöissä viemärilaitteiden sijoittaminen padotuskorkeuden alapuolelle on Suomen rakentamismääräysten mukaan kielletty, ellei jätevesille rakenneta omaa pumppauskaivoa.

Vanhojen kiinteistöjen saneerauksissa välttäväksi ratkaisuksi on hyväksytty myös käsikäyttöisiä venttiileitä, jollaisen voi sulkea, kun viemärivettä alkaa nousta lattiakaivoista. Ongelmana on, että tällaista venttiiliä ei aina ehdi sulkea ennen kuin vahinko on jo tapahtunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat