Viihde

Fitnesmallifinalisti Sanni puhuu seksivalistuksesta ja hyvinvoinnista – keksi neronleimauksen, jolla saada nuoret kuuntelemaan

Fitnesmallikilpailu

Nuorten lukeminen on vuosi vuodelta vähentynyt älypuhelinten ja muiden digitaalisten laitteiden vallatessa alaa.

Tämän on myös huomannut 24-vuotias kasvatus- ja terveystieteitä Helsingin yliopistossa opiskeleva Sanni Saarinen. Sen sijaan, että olisi odottanut nuorten tulevan tiedon luo, hän päätti kuitenkin alkaa viemään tietoa paikkaan, jossa nuoret jo olivat.

– Aloin tekemään Instagramin story-osiossa tiedetiistai-nimistä videopätkää. Siinä selitän videolla johonkin kysyttyyn terveyteen ja hyvinvointiin liittyvään kysymykseen vastauksia siteeraten kirjoja ja aiheesta tehtyjä tutkimuksia. Tällä tavalla tutustutan siihen tietoon nekin, jotka eivät enää jaksa lukea, Saarinen kertoo.

Tiedetiistaissa Saarinen on puhunut muun muassa ravitsemuksesta, suomalaisten ylipainosta, ulkonäön merkityksestä työmarkkinoilla, mielenterveydestä sekä alkoholinkäytöstä. Hän on myös puhunut koulujen nykyisestä seksivalistuksesta.

– Siinä on ollut paljon muutoksia nykyisten oppilaiden vanhempien ajoista. Ennen ei puhuttu sukupuolien moninaisuudesta tai homoista ja lesboista. Nykynuorille tämä on jo arkipäivää. Ja olen saanut lasten vanhemmilta myös sellaista palautetta, että olisipa heillä ollut tällaista lapsena.

– Oman äitini terveystiedon kirjassa vuonna 1970 ei edes mainittu sanaa seksi, nainen nauraa.

Saarinen haluaisi päästä ajamaan itselleen tärkeitä asioita laajemminkin ja se oli yksi syy osallistua parhaillaan käynnissä olevaan Fitnesmallikilpailuun, jossa nainen on yksi finalisteista. Hän toivoo kilpailun mahdollistavan monia asioita.

– Hyvinvointivinkkejä ja tietoa asioista saavat oikeastaan nyt vaan ne, jotka ovat valmiiksi kiinnostuneita hyvinvoinnista. Mutta sitä pitäisi saada tuotua nimenomaan heille, jotka eivät ole, jos haluamme vaikuttaa koko väestön hyvinvointiin. Tällä hetkellä hyvinvointi polarisoituu: on himoliikkujat, jotka seuraavat sosiaalisessa mediassa hyvinvointitilejä sekä täysin passiiviset. Itsekin uskon eläväni tietynlaisessa hyvinvointikuplassa seuraamieni sometilien keskellä, jolloin kuva yhteiskuntamme hyvinvoinnista saattaa vääristyä, ja haluan olla rikkomassa sitä. Jos voitan kilpailun, haluaisin käydä nuorisotiloilla ja vastaavissa vierailemassa ja puhumassa näistä asioista.

– Esimerkiksi ravitsemussuosituksista on hyvä pitää tieto yllä. Mielestäni viralliset suositukset ovat hyvä pohja, jota jokainen voi soveltaa oman kehonsa ja omien allergioidensa mukaan. Ei ole tarpeen noudattaa gluteenitonta ruokavaliota vain, koska se on trendikästä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat