Viihde

Klamydia-yhtyeen piti olla kahden kuukauden mittainen vitsi ja nyt bändi juhlii 30-vuotista taivalta – Vesku Jokinen kertoo mistä syystä se on mahdollista

Jaakko Manninen

– Välillä hämmentää, että onko tässä oikeasti mennyt jo 30 vuotta.

Klamydia-yhtyeen Vesku Jokista hymyilyttää. Parhaillaan juhlavuottaan viettävä yhtye on ollut uuden levyn ja 30-vuotisjuhlan myötä tiukassa mediarummutuksessa ja valokeilassa. Se tuntuu laulajasta vieläkin oudolta.

– Koko Klamydia oli alunperin kahden kuukauden vitsi, joka vähän paisui. Aika on kyllä mennyt todella hujauksessa, hän nauraa.

Jokinen muistaa yhä ajat, kun yhtyeen alkuperäiskokoonpano yritti saada vinyylejään kaupaksi Vaasassa.

– Muistan kuinka siistiä oli huomata ensimmäisen kerran, että keikoilla täysin vieraissa kaupungeissa oli tupa täynnä. Se oli kuitenkin aikaa ennen Spotifyta ja muuta. Jotenkin ne levyt olivat sieltä Vaasasta löytäneensä tiensä ihmisten käsiin.

– Siinä tuli sellainen olo, että ei herranjumala, meistähän tykätään. Ja viimeistään silloin vitsi alkoi kääntyä todeksi.

30 vuotta on pitkä aika tehdä mitään, saatikka pitää menestyvää yhtyettä kasassa. Jokinen kuitenkin tietää mikä on yhtyeen pitkän iän salaisuus.

– Tämä ei ole pakollista kenellekään. Kun tekee mitä tykkää, tuoreus tulee luonnostaan. On meillekin sanottu, että bändin pitäisi muuttua ja uudistaa linjaansa, mutta kieltäydyimme. Suomen kansa ei ole tyhmää. Se näkee, jos bändi ei tee jotain mistä nauttii. Ja me todellakin nautitaan.

– Vuosienkin jälkeen meininki on meillä tuttua Klamydiaa. Totta kai ryppyjä, kiloja ja lapsia on tullut lisää, mutta musiikillisesti. Emme seuraa trendejä ja väittäisin, että olemme suomen epätrendikkäin bändi.

Juhlavuotta juhlitaan syksyllä myös juhlakeikoilla, joille osallistuvat kaikki yhtyeessä vuosien varrella soittaneet muusikot. Kuten bändeillä yleensä, kokoonpanojen muuttuminen on välillä ollut kiistanalainenkin prosessi, mutta Jokisen mukaan kaikki vanhat kaunat on jo aikaa sitten unohdettu.

– Haavat ovat umpeutuneet vuosien varrelta. Ei tarvinnut kuin vetää soittokierros ja kysyä, että oletko mukana. Odotan sitä keikkaa ihan tärinöissäni. Niiden äijien kanssa soittaminen tulee olemaan helvetin hauskaa. Kaikki ovat vielä hengissäkin. Rupeaahan tässä numerot olemaan jo sellaisia, että joku olisi ihan hyvin voinut lähteäkin.

Klamydian faneille Jokinen haluaa lähettää viestin, että kyseessä ei ole jäähyväiskiertue.

– Tulevaisuus on sellainen, että tehdään lisää keikkoja ja lisää levyjä. Moni artisti puhuu leipääntymisestä ja niin edelleen, mutta meillä on yhä helvetin hauskaa. Miksi lopettaa. Tehtiin juuri hiton hyvä levykin, johon saatiin hyviä sanoituksia ja tarttuvia kertosäkeitä.

Klamydian juhlakiertua saapuu Helsingin Kaapelitehtaalle 20.10.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Yle: Yö-yhtyeen ex-basisti vaati Olli Lindholmilta rahaa – joutuu nyt maksamaan itse 26 000 euroa14.9.2018 23.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat