Viihde

Sami Hedberg aiheutti pienelle grillille jättimäisen asiakasryntäyksen – yrittäjän kassaan alkoi virrata rahaa

-2-3 viikon kuluttua herkutellaan hirvenlihahampurilaisilla, lupaa karjaalaisen Nakkifaijan yrittäjä Robert Svennblad. Hirvenliha on jo tilattu Inkoosta Viltgårdenista.

Kai Jauhiainen

[email protected]

LÄNSI-UUSIMAA | Läntisen Uudenmaan grillikioskien historiaa tarvitsee kahlata 30 vuotta kun eteen tulee yksi sukunimi - Kivinen. Jukka Kivinen pyöritti 1990-luvun alussa parhaimmillaan vajaan kymmenen nakkikioskin imperiumia. Aika oli toinen ja perinteinen nakkikioskikulttuuri oli vielä voimissaan.

– Nakkikioskeja oli valtavasti. Nummelassakin taisi olla kymmenkunta kioskia, muistelee Nummelan Autogrillin yrittäjä Matti Uusikartano.

Vuonna 1992 alussa Matti Uusikartano osti Nummelan Autogrillin Kiviseltä.. Grillirakennus oli valmistunut jo vuonna 1989 Nummelan linja-autoaseman yhteydessä. Nyt Nummelan Autogrilli aikoo laajentaa rakennusta keskustan suuntaan.

– Osapuilleen tämän verran mitä nykyinen terassikoroke on, näyttää Matti Uusikartano ulkona.

Laajennuksen tarkoituksena on houkutella enemmän lounasasiakkaita. Kesällä lounaat syödään ulkona, mutta kaikki eivät viitsi syödä talvella lounasta autossa tai työpaikalla. Sisätila houkuttelee tulevaisuudessa etenkin lapsiperheitä. Potentiaalia on.

– Kun Nummelan Hessburger oli Prisman remontin takia kiinni, lapsiperheitä tuli tänne, kertoo Uusikartano.

1990-luvulla meno Nummelan Autogrillin edessä oli välillä villiä.

– Siihen aikaan oli jengejä. Nummelalaiset tappelivat milloin karkkilalaisia ja milloin lohjalaisia vastaan. Nykynuoret ovat paljon fiksumpia. Ei sellaisia jengejä ja jengitappeluita enää ole.

Matti Uusikartano oppi kantapään kautta pysymään grillissään.

– Kerran yritin alussa mennä tappeluun väliin, mutta tuli niin takaisin, että opin siitä. On parempi soittaa poliisille jos liian pahalta näyttää.

Parisen vuotta sitten Nummelan Autogrilli oli Sami Hedbergin ”Grillit huurussa”-sarjassa.

– Yhden kuukauden aikana Grillit huurussa-annosta meni tuhat kappaletta.

Nummelan Autogrillin hittituotteesta ja lippulaivasta ei ole epäilystäkään.

– Perunamakkarat eli makkis, lataa Uusikartano.

Matti Uusikartano ei pidä turkkilaispizzerioita grillipaikkojen kilpailijoina.

– Se on eri asia kuitenkin mennä pizzalle. Jos turkkilaiset aloittavat perinteisen nakkikioskin pidon niin kyllä sekin muuttuu pikkuhiljaa pizzeriaksi. Pizza vain on lähempänä sitä kulttuuria.

Tynninharjun Autogrillin yrittäjä Kirsi Vartiainen meni töihin nakkikioskille 17-vuotiaana ja sillä tiellä hän on nytkin Tynninharjun Autogrillin luukulla. Vuonna 1992 Vartiainen osti Tynninharjun grillin Jukka Kiviseltä.

– Varmaan leipä olisi lähtenyt helpommallakin, mutta tämä on mukavaa työtä.

Nyt julkisuutta on tulossa roppakaupalla, sillä perheyritys nähdään Sami Hedbergin Grillit huurussa-sarjan uudella tuotantokaudella ensi vuoden alussa..

Varsinaista lippulaivaa ei Tynninharjun Autogrillin listalta löydy. Kaikkea menee tasaisesti.

Sijainti pelastaa Tynninharjun Autogrillin järjestyshäiriöiltä.

– Ikinä ei ole tarvinnut poliisille soittaa,. Kerran kuussa joku tulee kovassa humalassa asiakkaaksi, mutta silloinkin hänellä on kuski mukana.

Öisin ei Tynninharjun Autogrilli ole auki.

–  Se olisi pienyrittäjälle liian raskasta ja asiakkaita ei olisi riittävästi. Aikoinaan Tanhuhoviin mentiin tästä ohi kävellen tai polkupyörällä. Nyt sinne mennään autolla ja paluumatkalla grilliruoka ostetaan mistä ostetaan.

Perttilässä Synnerbergin kioskilla juodaan ensi vuonna 40-vuotisjuhlakahvit, sillä Eija ja Ensio Korhonen perustivat kioskin nykyisen Perttilän Salen paikalle vuonna 1979. Nykypaikassaan kioski on ollut vuodesta 1981. Merja ja Simo Synnerberg ostivat kioskin vuonna 1987 ja nyt ruorissa on yrittäjänä Susanna Synnerberg.

– Grilliruoka on nykyään ehkä noin kolmasosa liikevaihdosta. Kun äiti aloitti se oli varmaan 80 prosenttia. Ei tässä pelkällä grilliruoalla enää pärjäisi, kertoo Susanna Synnerberg.

Synnerbergin kioskin tukijalkoina ovat grilliruoan lisäksi muun muassa lotto, kahvi, makeat ja suolaiset herkut, peliautomaatit, italialainen jäätelö ja A-oikeudet. Uutuutena ovat nyt yksityistilaisuudet ja tulevaisuudessa elävä musiikki. Myös Synnerbergin kioski nähdään Sami Hedbergin Grillit huurussa-ohjelmassa alkuvuodesta. .

– Grilliruoassa suosikit ovat aina vain lihapiirakka ja hampurilaiset. Ei se ole muuttunut, kertoo Merja Synnerberg.

Helsinkiläinen pitkän linjan taksiautoilija Simo Ekholm poikkeaa Synnerbergin kioskilla mökkimatkalla viikoittain. 45 vuotta taksia ajanut Ekholm on nähnyt grillikioskeja joka lähtöön, joten minkä kouluarvosanan mies antaa Synnerbergin hampurilaiselle?

– Yhdeksän. Kympin jos antaisi niin kehitys loppuu, nauraa Ekholm.

Karjaalla toimiva Nakkifaija keskittyy pelkästään grilliruokaan, mutta jalostaa sitä gourmet-suuntaan. 2-3 viikon kuluttua Nakkifaijan listalle tulee hirvenlihahampurilainen.

– Olen jo tilannut lihat Inkoosta Viltgårdenista. Myöhemmin on suunnitteilla myös lohihampurilainen, kertoo yrittäjä Robert Svennblad.

Nakkifaijan perusti Robert Svennbladin veli Magnus Svennblad vajaat kolme vuotta sitten, mutta maaliskuussa 2017 Robert Svennblad astui ruoriin. Nakkifaija-nimi on muunnos Karjaalla aikoinaan toimineesta Nakkimuija-nakkikioskista.

– Me haluttiin nimellä kunnioittaa perinteitä.

Robert Svennblad kävi nuorena kokkikoulun Vaasassa, mutta työskenteli sitten noin 20 vuotta baarimikkona eri ravintoloissa. Svennblad pyörittää Nakkifaijaa mahdollisimman pitkälle yksin. Työpäivät ovat kellon ympäri kuutena päivänä viikossa.

Nakkifaijan sisustuksen on suunnitellut karjaalainen Petri Horttana, joka tunnetaan paremmin teatterilavastuksistaan esimerkiksi Raaseporin kesäteatterissa ja Karjaan Tryckeriteaternissa. Lisääkin sisustuselementtejä on tullut. Paikan katossa on alaspäin tuijottamassa Dimitri Babitzinin surrealistinen maalaus, jossa hampurilaisella on siivet selässä.

– Hampurilaisenkeli, nauraa Svennblad.

"Grillit huurussa"

Lohjalla

Sami Hedberg tekee tunnetuksi maamme grillikioskeja sarjassa "Grillit huurussa". Kesäkuussa kuvausryhmä vieraili Tynninharjun Autogrillissä, Synnerbergin kioskilla ja Hiidenveden Grillillä. Ohjelma tulee ulos alkuvuodesta.

Grillikioski - lempinimeltään nakkikioski - on kioski, jossa myydään valmistettua pikaruokaa. Ne ovat pääosin yksityisyrityksiä eivätkä osa ketjua tai franching.-yrityksiä kuten monet hampurilaisravintolat ja pizzeriat.

Esimerkiksi Helsingissä grillikioskien ulkonäkö on säädetty. Monet grillikioskit toimivat nykyään myös tavallisista liiketiloista käsin vaikka tuotevalikoima onkin puhdasta grilliruokaa. Samoin monet grillit ovat ottaneet mukaan muuta oheistoimintaa, kuten lottoa, pelejä tai alkoholimyyntiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sami Hedberg haukutaan aina lyttyyn – sitten hän alkaa tienata rutosti rahaa1.3.2017 07.04
IS: Pettyneet fanit raivostuivat Sami Hedbergin jäähallikeikan jälkeen – "Pikkasen huijattu olo"21.5.2017 17.19

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat