Puheenaihe

MV:n perustaneelle Ilja Janitskinille liki 2 vuotta istuttavaksi – Oikeus: "Kirjoitusten julkaisemisella ei mitään hyväksyttävää syytä"

Kuvituskuva

Johanna Erjonsalo

MV-julkaisun perustanut Ilja Janitskin tuomittiin torstaina yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen Helsingin käräjäoikeudessa. Tuomio tuli 16 teosta, jotka liittyvät MV-julkaisuun ja Uber Uutisiin.

Kolmen syytekohdan osalta syyte hylättiin.

Käräjäoikeus katsoi Janitskinin olleen vuodesta 2014 ainakin tammikuuhun 2018 olleen kyseisten verkkojulkaisujen omistaja, päätoimittaja, vastaava toimittaja ja sisällöstä vastannut henkilö. Oikeuden mukaan Janitskin on viime kädessä päättänyt kaikesta niissä julkaistusta ja levitetystä aineistosta riippumatta siitä, kuka materiaalin on julkaisujen nimiin alun perin kirjoittanut. Janitskin on ollut vastuussa toiminnassa tehdyistä rikoksista.

Käräjäoikeus kertoo tiedotteessaan MV-lehden julkaisseen lukuisia asianomistajia loukkaavia sekä rasistisia kirjoituksia.

– Kirjoitukset ovat sisältäneet valheellisia tietoja ja halventavia vihjauksia sekä henkilöiden yksityiselämään liittyviä arkaluonteisia asioita. Näiden kirjoitusten julkaisemisella ei ole ollut sananvapauden näkökulmasta mitään julkista intressiä tai muutakaan hyväksyttävää syytä. Kirjoitukset ovat leimanneet ja halventaneet asianomistajia äärimmäisen loukkaavalla tavalla.

Oikeuden mukaan kyse on ollut niin olennaisista kunnian loukkaamisista, että sananvapauteen puuttuminen on perusteltua. Motiivina käräjäoikeus piti henkilöiden maineen tuhoamista ja ammattitaidon kyseenalaistamista julkisuudessa.

– Käyttämällä toiminnassa verkkojulkaisuja on asianomistajiin kohdistunut toiminta pyritty joukkoistamaan siinä myös onnistuen. Teot ovat olleet erittäin vahingollisia.

Käräjäoikeuden mukaan MV-lehti ja Uber Uutiset toimivat asiattoman ja useiden henkilöiden kunniaa loukkaavan keskustelun julkaisupaikkana. Niissä on toistuvasti, pitkäkestoisesti ja säännönmukaisesti julkaistu lainvastaisesti muille oikeudenhaltijoille kuuluvaa sisältöä ja suhtauduttu täysin piittaamattomasti salassapitosäännöksiin sekä rahankeräystä ja rahapelejä koskevaan sääntelyyn.

Janitskinin syyksi katsottiin törkeitä kunnianloukkauksia, kiihottamista kansanryhmää vastaan, tekijänoikeusrikoksia, salassapitorikoksia, rahapelirikoksia ja rahankeräysrikoksia.

Janitskin perusti MV-lehden 2014. Sen lukijamäärät nousivat nopeasti vuonna 2015, kun Suomeen alkoi saapua runsaasti turvapaikanhakijoita. Tammikuussa 2018 Janitskin ilmoitti jättäneensä MV-lehden. Janitskin kertoi saaneensa tarpeekseen MV-lehden ympärille kehittyneestä maahanmuuttovastaisesta porukasta.

Venäjä-yhteyksistään tunnettu Johan Bäckman puolestaan sai torstaina yhden vuoden ehdollisen vankeustuomion ja syytettynä ollut nainen kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksiin. Yhden vastaajan osalta syyte hylättiin.

Bäckmanin syyksi käräjäoikeus luki Ylen toimittajan Jessikka Aron törkeän kunnianloukkauksen, yllytyksen törkeään kunnianloukkaukseen ja vainoamisen. Taustalla olivat Aron Venäjän informaatiovaikuttamiseen liittyneet tutkimukset ja artikkelit.

– Bäckmanin toiminta on tavoitellusti saanut aikaan sen, että myös muut ihmiset ovat alkaneet häiritä Aroa. Teosta on aiheutunut Aron elämänlaatua vakavasti häirinnyt tila, oikeus toteaa tiedotteessa.

Vastaajat tuomittiin korvaamaan asianomistajille aiheuttamansa vahingot. Yhteensä vahingonkorvauksia ja hyvityksiä on maksettava noin 136 000 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat