Viihde

"Paneminen on kivaa, mutta kuka maksaa kulut?" – Miss Helsinki -finalisti Saara, 24, avoimena seksistä ja rahasta

Lars Johnson

Miss Helsinki -finalisti Saara Kemiläinen, 24, nostaa blogissaan esiin tärkeän aiheen: seksiin liittyvät kustannukset ja niiden jakaminen tasaisesti.

Nainen laskee, että hän on käyttänyt elämänsä varrella yli 3000 euroa ehkäisyyn. Hän pohtii, että kuinka iso vastuu miehellä olisi ehkäisyn hinnasta.

– Seksielämä harvemmin on ilmaista, varsinkaan silloin kuin halutaan välttää mahdolliset sukupuolitaudit ja vauva on kaikkea muuta kuin toivelistalla. Kun katson historiaani, kumppanini ovat maksaneet ehkäisystä (ja samalla panemisen huvista) arviolta muutaman kympin.

– Seksi on kahden kauppa - myös ehkäisyn tulisi olla. Keskimäärin esimerkiksi e-pillerit maksavat 30-40 euroa kolmelta kuukaudelta. Kun aletaan puhua vuosista ja joidenkin tapauksissa vuosikymmenistä, päästään aika huikeisiin summiin. Valitettavasti oman empiirisen tutkimukseni perusteella, jonka teetätin ystävieni keskuudessa, ehkäisyn taakka kaatuu usein naisten vastuulle.

Kemiläinen kertoo, ettei ole vielä saanut tyhjentävää vastausta siitä, että miksi miehen ei pitäisi osallistua ehkäisykustannuksiin. Hän korostaa, että ei halua alkaa syyttää miehiä pihiydestä, vaan nostaa asian laajempaan keskusteluun.

– En koskaan itsekään pyytänyt kumppaniani maksamaan puolia ehkäisystä, tyydyin sijaani ja laskin opiskeluaikana senttejä apteekin kassalla. Minähän ne pillerit söin, joten minun ne kai tulee maksaa. Eikä riitä, että minä maksoin ne! Ne hemmetin paholaiset tulee syödä jopa tunnin tarkkuudella joka päivä, jotta ehkäisyteho säilyy. Niitä pitää muistaa kantaa mukana minne ikinä meninkään ja auta armias, jos unohdit liuskan kotiin. Se oli haettava tai haarat pysyisivät kiinni ainakin seuraavan viikon.

Hän muistuttaa, että miehenkin kannalta on parasta, jos ehkäisy toteutetaan oikein. Vahinkolapsi kun on molempien osapuolten vastuulla.

Hän myös korostaa miehiä miettimään ehkäisyasioissa tilannetta myös naisten kannalta.

–  Liian usein kuulet kaksilahkeisen suusta lauseen: "mutta kun mä vihaan kumia". Niin? Luuletko sinä tosissasi, että naiset iloiten vetävät ylimääräisiä hormoneja naamansa ja kärsivät niiden sivuoireista mahdollisesti vuosienkin päästä? Tai että ehkäisykapselin tai kierukan laittaminen olisi jotenkin mukavaa?

Naisen mukaan jokaisen parin tulisi sopia juuri heille sopiva käytäntö. Eniten hän on huolissaan kuitenkin alle 25-vuotiaista nuorista.

– Itse kukin muistaa millaista on olla teini ja rakastunut. Rahaa ehkäisyyn ei ehkä ole, mutta eipä se panohaluja hillitse. Valitettavan usein tämä johtaa siihen, että kumi jää välistä ja pillerit ostamatta. Kannatan ehdottomasti, että jokaisessa Suomen kunnassa otettaisiin käyttöön maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille.

– Kulujen jakaminen ja nuorilla ehkäisyn maksuttomuus helpottaisi varmasti monien taakkaa - koska hei; panemisen kuuluu olla kivaa!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Miss Helsinki -finalisti Saara, 24, seurustelee naisen kanssa ja tekee maisterinopintoja – Kuva: "Haluan murskata stereotypiat misseistä lopullisesti"3.9.2018 03.50
Miss Helsinki -finalisti Elisan, 21, työkaverit hämmentyivät kun tuttu kaunotar käveli livelähetykseen vain alusvaatteet päällä – "kyllä he sitten kannustivat"7.9.2018 03.50
Rebecca, 25, on näyttävästi naisellinen ja ylpeä siitä – paljastaa salaisuuden, jota ei Miss Helsinki -finalistista ehkä päälle päin arvaisi31.8.2018 03.50
Miss Helsinki Janna-Juulia pääsi näyttämään erilaista naiseutta – "minulla ei ole rintoja ja olen 160 senttiä pitkä, mutta tässä sitä ollaan"1.8.2018 03.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat