Puheenaihe

Terveydenhoitaja Jaana teki ruokavalioonsa jättiremontin – yhtäkkiä pitkään piinanneet vaivat olivat poissa ja nyt hän kertoo miten sinäkin onnistut

Jaana Ylitalo tietää omasta kokemuksestaan, että jos suolisto ei voi hyvin, ihminen ei voi hyvin.

Juha Perämäki

Terveydenhoitaja, ravintoneuvoja Jaana Ylitalo on läpikäynyt terveydellisiä ongelmia, jotka auttoivat häntä kouriintuntuvasti ymmärtämään suoliston ja ravinnon merkityksen.

– Olen jo lapsena ollut vaikeasti allerginen ja atooppinen. Minulle puhkesi parikymppisenä uudelleen vaikea atooppinen ihottuma, ihoni oli todella huonossa kunnossa. Minulle sanottiin, että elä nyt vain sen kanssa, ja rasvaa ihoasi, hän kertoo.

Hän ei kuitenkaan tyytynyt kohtaloonsa vaan muutti ruokavalionsa, ja vapautui oireista.

– Ajattelin että suolisto on se, mistä pitää aloittaa. Minulla oli varmasti vuotava suoli. Kaikki mitä söin puski läpi ihottumana. Käytännössä siihen meni nelisen kuukautta siitä kun aloitin sen suoliston rauhoituksen ja ihoni oli ehjä. Siitä lähti itselle kiinnostus suolistoon.

– Yksi tuttava, joka on guru näissä asioissa opasti minua, ja sitten perehdyin asioihin itse. Kun aloitin, jätin lehmänmaitotuotteet ja gluteenin pääsääntöisesti pois, vähensin sokeria ja kaikkea teollista. Lisäsin tosi paljon öljyjä ja rasvahappoja, joista atoopikoilla on puute. Aloitin myös muutamalla ravintolisällä, vahvalla D-vitamiinilla, sinkillä ja C-vitamiinilla. Käytin myös kylmäpuristettua oliiviöljyä ja rypsiöljyä.

Nyt Ylitalo on intohimoinen suoliston terveyden puolesta puhuja. Hän pitää aiheesta myös luentoja antaen funktionaaliseen lääketieteeseen pohjautuvaa ravintoneuvontaa.

Ylitalo on pannut merkille häiritsevän seikan.

–Ihmiset ovat koko ajan stressaantuneita ja kiireisiä. Hotkitaan se vähäkin mitä syödään. Se purematon ruoka ei sula, eivätkä ne ravintoaineet sula tai imeydy. Lisäksi käytetään hirveästi lääkkeitä, saadaan sellainen kemikaalikuorma ruuasta, kemikaaleista ja ilmasta. Niitä sanotaan hormonihäiritsijöiksi.

– Kun syödään huonosti, ihmiset eivät saa tarvittavia aineita. Me ei syödä värikästä ja puhdasta ruokaa, josta saadaan tarvittavat ravintoaineet. Sen lisäksi se ruoka jota kiireessä syödään, on usein pitkälle prosessoitua.

Suomessa ollaan Ylitalon mukaan lapsen kengissä, kun ajatellaan, ettei sillä ole terveyden kannalta suurempaa merkitystä, mitä syödään.

– Meidän geenit aktivoituvat ravinnosta. Meillä kaikilla on perimä, ja siellä on ne hyvät ja huonot juttunsa. Meidän ruoka puhuu geenien kanssa. Olisi hyvä, jos ne huonot geenit pysyisivät sammuneita. Jos syömme huonosti, ne huonot geenit saattavat aktivoitua, hän selittää.

Monilla ihmisillä on vatsaoireita, joihin ei löydy selkeää syytä.

– Jos vatsa oireilee, pitäisi mennä lääkäriin tutkituttamaan, mikä voisi olla ongelmana, Ylitalo opastaa.

– Sieltä voi löytyä laktoosi-intoleranssia, keliakiaa tai vaikkapa helikobakteeri tai parasiitteja. Poissuljetaan sellaiset olennaiset jutut. Syvemmät selvittelyt ovat vaikeita ja aina vähän tuurista kiinni. Jos perusselvittelystä ei löydy mitään, se valitettavan usein jää siihen se homma.

– Oireille on kuitenkin aina joku syy. On paljon lääkäreitä ja ravintovalmentajia, jotka ovat suuntautuneet funktionaaliseen lääketieteeseen. Siinä ideana on, että oire kaivetaan esille ja tutkitaan perinpohjaisesti. Ihmiset eivät kuitenkaan usein tiedä tällaisista lääkäreistä.

Miksi meillä sitten on kaiken maailman suolistovaivoja?

– Yleisimmät syyt siihen ovat, koska ihmiset syövät nykyään niin teollista, prosessoitua ruokaa, joka sisältää ihan liikaa kaikkia lisäaineita ja torjunta-aineita. Ruoka ei ole puhdasta, vaan se on prosessoitua, käsiteltyä ja köyhää. Me saadaan kyllä energiaa, mutta se aiheuttaa sen, että voimme olla ravintoaineiden puutoksessa.

Mitä sitten voisi tehdä auttaakseen suolistoaan?

– Huomioida elämäntavat kuten uni ja lepo sekä välttää stressiä. Ostaa kotiin värikkäitä ja laadukkaita ruoka-aineita ja tuotteita, suosia luomua. Valmistaa itse ruokia, kuten patoja, keittoja, puuroja, pirtelöitä ja smoothieita, jotka ovat suolistoystävällisiä. Syödä hitaasti ja pureskella ruoka hienoksi. Muistaa rasvahapot, kuidut, vitamiinit ja hivenaineet. Juoda vettä 2-3 litraa päivässä, aterioiden välillä, ei yhteydessä.

– Ihmisillä on myös puute kuiduista. He voisivat vaikka lisätä pellavansiemeniä ruokavalioonsa.

Ylitalo on sitä mieltä, että ravintolisissä kannattaa panostaa laatuun.

– Ruoka on aina paras, sieltä tulisi saada ne probiootit ja prebiootit, mutta probiootteja käytetään tietyissä tilanteissa, jolloin istutetaan niitä kantoja sinne suolistoon.

Fysiotupa

Porvoossa on maaliskuussa 2018 avattu uudistettu hyvinvointikeskus, jossa on avoimet ovet lauantaina 27. lokakuuta..

Vanhasta navetasta kunnostetussa Fysiotuvassa toimivat fysioterapeutti/psykofyysinen fysioterapeutti, hieroja/energiahoitaja, jalkahoitaja, kiinalaisen lääketieteen osaaja, luontaishoitaja, ravintoterapeutti, seksuaaliterapeutti, jooga- ja mindfulnessohjaajia ja vierailevia hyvinvoinnin konsultteja, jotka pitävät hyvinvointiin liittyviä luentoja ja kursseja.

Lisätietoja: www.fysiotupa.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat