Puheenaihe

Kohutun "Hävetkää!" -graffitin tehnyt tekijä julkaisi uuden teoksen – tällä kertaa kirkon seinässä

KATUTAIDE Valkoisen alttariseinän ilme muuttui juuri ennen purkua.

Vaikka rakennus puretaan, teos säilyy valokuvissa. Vantaan seurakunnat on jakanut valokuvaa purettavan kirkon alttariseinään maalatusta graffitista sosiaalisessa mediassa.

Antero Harju

Tikkurilan kirkon alttariseinään on maalattu graffiti nimeltään 10 käskyä. Maalauksen toteuttanut Hende Nieminen kohautti pari vuotta sitten Myyrmäen graffitiseinälle maalaamallaan vantaalaisten urheilujohtajien kasvokuvat sisältävällä Hävetkää-grafftitilla.

Niemistä ja kahta kivitaulua kuvaavaa teosta ei pääse katsomaan, sillä Tikkurilan kirkko on purkutyömaata. Graffitin maalaamiselle purettavaan kiinteistöön ei ollut lupaa, mutta seurakunta suhtautuu teokseen lungisti.

– Kun työ on nyt tehty, niin olemme katsoneet, että se on ihan ok, toteaa Vantaan seurakuntien viestintäpäällikkö Meri-Anna Hintsala.

Hintsala kertoo, että teoksen huomasivat ensiksi paikalle tulleet purkutyöntekijät. Tikkurilan seurakunta on ottanut teoksesta valokuvia ja jakanut niitä sosiaalisessa mediassa.

– Katsomme tuleeko valokuville jotain jatkokäyttöä, kommentoi Hintsala.

Taiteilija Hende Nieminen sai idean laintaulujen versioimiseen ensimmäisen kerran jo vuosia sitten nähdessään purettavan ravintolan seinällä Pakilassa laintaulujen muotoon kirjoitetut ruokalistat.

– Joku kerkesi silloin maalaamaan niiden päälle.

Idea jäi kuitenkin kytemään ja purkurakennus oli Niemisen mielestä hyvä paikka toteuttaa teos.

– Teokseen tulee enemmän syvyyttä kuin jos se olisi toteutettu vaikkapa Suvilahden vaneriseinälle. eikä purettavasta rakennuksta tule kukaan puhdistamaan teosta. Vaikka rakennus puretaan, teos säilyy valokuvissa.

Viestintäpäällikkö Hintsala kertoo Vantaan seurakuntien pohtivan parhaillaan, voisiko Tikkurilan kirkon rakennustyömaa-aitoihin tulla graffiteja.

– Aitoihin tulee jotain luovaa toteutusta, mutta vielä ei ole päätetty mitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kohuttu Unisex-pukukoppi avautui suomalaisessa uimahallissa – tällainen se on ja näin häirintä aiotaan siellä estää23.9.2018 04.15
80-kiloa laihduttanut Marjaana, 35, puki bikinit ensimmäistä kertaa päälleen – hotellin rantabaarissa iski häpeä14.8.2018 04.00
Muistatko Salkkareiden legendaarisen myötähäpeää aiheuttaneen Miss Keittiö -kohtauksen? – Se seuraa näyttelijä Anu Palevaaraa todennäköisesti loppuelämän14.6.2018 23.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat