Viihde

Vanhan pariskunnan tuskailu taidemuseossa huvitti Sinikka Nopolaa – siitä syntyi kirjailijan klassikkohahmot

HUUMORI Sinikka Nopolan hämäläishahmot seikkailevat vielä teattereissa, mutta uusista kirjoista niiden luoja ei ole varma.

Sinikka Nopolalta (kuvassa) ja hänen sisareltaan Tiina Nopolalta on tänä vuonna julkaistu kolme yhdessä tehtyä teosta: Siskossyndrooma, Risto Räppääjä ja juonikas Julia sekä Heinähattu, Vilttitossu ja hupsu enkeli.

Leena Koivisto

Kirjailija Sinikka Nopolalla on teoria. Sen mukaan kesämökki on nyky-Suomen Niskavuori, paikka, jossa perhedraamat ja sukuriidat helposti kärjistyvät.

– Niskavuoren vanhalle emännälle hyvin tärkeitä olivat maa ja suku. Nykyään suomalaisille kesämökki on se asia, jota varten ihmiset elävät, mutta sukumökeillä kytee monenlaista draamaa, Nopola heittää.

Kesämökille Nopola onkin siksi sijoittanut yhden hämäläisväritteisistä komedioistaan, jossa muutamasta hänen kirjastaankin tutut päähenkilöt Eila ja Rampe ja Likka valmistautuvat mökillä Likan kihlajaisiin. Klassista draaman kaarta noudattaen alkuun kaikki näyttää hyvältä, kunnes hetken päästä monet asiat ovat jo toisin.

Eila, Rampe ja huonot keenit sai kantaesityksensä jo vuonna 2010 Tampereella, helsinkiläisen Nopolan nuoruuden ajan kotikaupungissa. Nopolan näytelmillä on kuitenkin tapana putkahdella näyttämöille tämän tästä eri puolilla Suomea, niinpä nytkin huonot keenit pyörii parhaillaan Kauhajoella ja kohta myös Vantaan Näyttämöllä.

Nopola on kirjoittanut hämäläisteoksiinsa tekstit Tampereen murretta hyödyntäen. Hän kuitenkin sanoo, että näytelmiä voi esittää ilmankin.

– Kuvaan niissä yleissuomalaisuutta. Eila ja Rampe edustavat sellaista vaatimatonta ja säästävää mentaliteettia. Ei pidetä meteliä itsestä, ei levennellä eikä hölötetä turhia, seurataan asioita vähän sivusta ja kommentoidaan vain sohvalta televisiouutisia.

Omien hahmojensa sekä muiden Tampere-lähtöisten komediallisten draamojen ja sketsiviihteen, kuten Tankki täyteen, Reinikainen ja Kummelit, suosion Nopola arvelee liittyvän niiden hahmojen omanlaiseen, piilevään älykkyyteen ja huumorin lakonisuuteen.

–  Asioita ei selitetä puhki, vaan napautetaan ne vain paikoilleen.

Eilan ja Rampen vinkkelistä Nopola ei ole enää tehnyt teoksia viimeisimmän, vuonna 2013 ilmestyneen Likka, äite ja rouva Obama -kirjan jälkeen.

– En tiedä, kirjoitanko hahmoista vielä joskus. Ehkäpä, jos innostun ja aikaa löytyy.

Uunituoreessa kollaasinomaisessa muistelmateoksessaan kirjailijasisarukset Sinikka ja Tiina Nopola kertovat kasvun vuosistaan Tampereella sekä jonkin verran myös 70 yhteisen kirjansa sekä näytelmiensä ja elokuviensa taustoista. Siskossyndrooma – 60-luku kasvatti meidät on Nopoloiden huumorin ja itseironisen otteen särvittämää ajankuvaa, josta käy myös ilmi, kuinka joitakin oman lähipiirin ja suvun lausahduksia on tarttunut teoksiinkin, vaikka suoria esikuvia kirjojen henkilöille ei ole.

Inspiraation Eilaan ja Rampeen Nopola sai Tove Jansson -näyttelyssä Tampereen taidemuseossa kuulemastaan kuusikymppisen pariskunnan keskustelusta 2000-luvun alussa. Vaimo yritti Nopolan mukaan aktivoida ilmeisesti puoliväkisin paikalle raahaamaansa miestä toteamalla, kuinka Jansson näytti myöhäisimpinä vuosinaan kehittyneen taiteilijana abstraktimpaan suuntaan.

–  No ei se ainakaan yhtään parempaan suuntaan kehittyny, mies totesi.

Eila, Rampe ja huonot keenit

Vantaan Näyttämön (Oraskuja 1) esityksen ensi-ilta la 3.11. klo 17.

Esityksiä 15.12. asti.

Ohjaus Hilkka Karvinen.

Liput 10/8 e. Lippuja saatavilla osoitteesta www.netticket.fi / p. 0600 399 499

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat