Puheenaihe

Anne Kukkohovi ja Tuomas Enbuske hakivat töitä – samalla paljastui kuinka epäreilu paikka Suomi on

Tuomas Enbuske on tyrmistynyt, miten nimi voi vaikuttaa niin paljon.

Diakonia-ammattikorkeakoulu/Työnimi-kampanja

Neljä tunnettua osaajaa haki töitä romaninimillä, mutta omalla ansioluettelollaan. He lähettivät 54 työhakemusta. Yksikään ei johtanut haastattelukutsuun.

Toimittaja ja media-alan moniosaaja Tuomas Enbuske, malliuransa jälkeen graafikkona ja yrittäjänä työskennellyt Anne Kukkohovi, catering-yrittäjä ja juontaja Meri-Tuuli Väntsi ja yritysvalmentaja Jari Sarasvuo hakivat töitä kenenkään tietämättä.

Diakonia-ammattikorkeakoulun koordinoimassa Työnimi-kampanjassa on tavoite edistää romaniväestön työllistymistä.

Väntsi kertoo tajunneensa sen, kuinka etuoikeutettu on.

– Mutta sen ei pitäisi olla niin, että mä olen etuoikeutettu sen takia, että mun nimi on Meri-Tuuli eikä Tarmara, hän summaa videolla.

ProjektipäällikköMikael Mertsi Ärlingin mukaan nimeen usein konkretisoituu romanien kohtaama syrjintä työmarkkinoilla. Monet omaksuvatkin toisen nimen työmarkkinoita varten, mistä tulee myös kampanjan nimi, Työnimi. Ärling on myös itse muuttanut virallisen nimensä.

– Moni romanitaustainen on suoraan sanonut, että nimi on pakko vaihtaa työhaastatteluihin pääsemiseksi – ja sitä ovat jopa työvoimaviranomaiset ehdottaneet. Totta kai rekrytoija valitsee aina mielestään parhaan, mutta tärkeintä olisi päästä kisaamaan yhdenvertaisista lähtökohdista, Ärling kertoo.

Tuomas Enbusken mielestä syrjintää kokevien ei tulisi olla niitä, jotka joutuvat mukautumaan tilanteeseen:

– Jos maailma on sairas niin pitääkö siihen sopeutua? Nimi ja kulttuuri ovat tärkeä osa identiteettiämme. Nimeä ei pidä vaihtaa vaan maailman pitää muuttua terveemmäksi"

Virallista tutkimustietoa ei ole, mutta arvioiden mukaan 40–60 prosenttia Suomen työikäisistä romaneista on työttöminä. Jopa korkeakoulututkinnon suorittaneilla on suuria vaikeuksia päästä töihin. Erilaisena arjessa – selvitys romanien syrjintäkokemuksista, 2014 -selvityksen mukaan yli puolet työtä hakeneista romaneista kertoi kohdanneensa syrjintää työelämässä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän mukaan kokeilu paljastaa harmittavan tutun ilmiön: työelämä ei ole yhdenvertainen romaneille tai muille vähemmistöille.

– Oikeus yhdenvertaiseen kohteluun ja ammattitaitonsa näyttämiseen työelämässä kuuluu kaikille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Anna: Eronnut Anne Kukkohovi, 47, kertoo sinkkuelämästään – "kaduttaa, että pihtailin"6.8.2018 03.50
Tuomas Enbusken suora kysymys Anna Puun ex-miehistä jäädytti laulajan – näin kuumottava tilanne eteni EVS:ssä13.10.2018 04.00
10-vuotias tyttö takoo niin paljon rahaa, että vanhemmatkin ovat vähentäneet töitään22.4.2018 20.08

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat