Puheenaihe

Salla lopetti työt 4 minuuttia liian aikaisin ja sai potkut – Nyt puhuu oikeuteen haastettu työnantaja

Nopeasti Suomessa laajentunut Jungle Juice Bar valmistaa muun maussa mehuja ja smoothie-juomia.

Aapo Siippainen

Salla Jokinen on haastanut Jungle Juice Bar -kahvilaketjun oikeuteen, koska hänet irtisanottiin aiemmin tänä vuonna.

Jokinen kirjoittaa Focus On Favorites -blogissaan, ettei hän hyväksy syitä, jonka vuoksi hän sai potkut kahden kuukauden työnteon jälkeen.

– Olin ollut pari kuukautta töissä, kun esimieheni ennen vuoroni alkua kyseli, voisinko tulla vähän aiemmin, olisi juteltavaa. Lähdin samalta istumalta töihin ja esimieheni vakavasta ilmeestä päättelin, että kohtaloni taitaa olla sama kuin aiemmin irtisanotulla työntekijällä. Olin aistinut jo edellistä työntekijää lempattaessa, että saatan hyvinkin työskennellä yrityksessä, jolla on tapana kierrättää työntekijöitä (palkkani olisi noussut 20 % seuraavan kuun ensimmäisestä päivästä alkaen), Jokinen kuvailee blogissaan.

– Arvailtiin toisinaan muiden työntekijöiden kanssa, että kukahan saa seuraavaksi kengänkuvan takamukseensa. Minä se olin! Jokinen jatkaa.

Jokisen mukaan yksi syy irtisanomiseen oli tilanne, jossa hän oli lähtenyt työpaikaltaan neljä minuuttia ennen työvuoron loppumista. Jokinen sanoo, että hän lähti tuolloin varastolle soittamaan puhelua, koska esimies oli häneltä sitä pyytänyt.

– Varastolla aloitin puhelun ja lopetin vasta kotimatkalla. Tein siis ylitöitä, Jokinen kirjoittaa blogissaan.

Jokinen kertoo kysyneensä myös muita syitä irtisanomiselle, mutta työnantaja ei niitä kertonut.

Asianajajaan yhteyttä ottanut Jokinen jätti Jungle Juice Barille sovintoehdotuksen. Yritys ei siihen kuitenkaan suostunut, joten asia vietiin käräjäoikeuteen. Jungle Juice Bar hylkäsi myös käräjäoikeudessa tehdyn sovintoehdotuksen.

– Jungle Juice Bar vastasi käräjäoikeudelle. Vastaus oli täynnä todella räikeitä valheita ja vaade, että koko haastehakemus hylätään. Näin ei luonnollisestikaan käynyt, vaan asiaa puidaan Helsingin käräjäoikeudessa ensi syksynä, Jokinen kirjoittaa.

Jungle Juice Barin toimitusjohtaja Noora Fagerström vahvistaa Helsingin Uutisille, että asiaa käsitellään käräjäoikeudessa ensi syksynä. Hän sanoo, että Jokisen työsopimus purettiin koeajan aikana. Fagerströmin mukaan Jokisen koeaika oli neljä kuukautta. 

–  Irtisanominen ei ole tullut Sallalle yllätyksenä, vaan asiasta käytiin keskusteluja. Henkilö ei ollut kulttuuriimme sopiva. Katson oikeudeksi, että jos tilanne ei keskustelujen jälkeen muutu, niin työsuhde päätetään koeajalla, Fagerström sanoo Helsingin Uutisille.

Fagerström korostaa, että irtisanomisen syyt eivät ole niin mustavalkoisia, mitä Jokinen antaa blogissaan ymmärtää.

– Hän tuo esille vain yhden irtisanomisen syyn. Tuo neljän minuutin juttu ei ole ollut syy koeajan purkuun. Näkökulmamme poikkeavat niin paljon, ettei sovitteluun ole ollut mahdollisuutta.

Jokinen kirjoittaa blogissaan, että myös muita Jungle Juice Barin työntekijöitä olisi irtisanottu samanlaisessa tilanteessa. Toimitusjohtajan mukaan työsopimuksen purkuja koeajalla tapahtuu Jungle Juice Barissa toisinaan. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun asia viedään oikeuteen.

– Blogista saa kuvan, että kierrätämme henkilökuntaa ja käytämme koeaikaa hyväksi. Se ei ole meidän tapa toimia, Fagerström kertoo.

– Tämä on kuitenkin suurimmalle osalle ensimmäinen työpaikka ja haluamme antaa nuorille mahdollisuuksia. Tässäkään tapauksessa Sallassa ei ollut kokemusta ravintola-alalta.

Minkä takia työntekijälle ei kerrottu irtisanomisen syitä tarkemmin?

– Olemme saaneet Maralta (työmarkkinajärjestö Matkailu- Ja Ravintolapalvelut) ohjeen, ettei syitä kannata irtisanomisen jälkeen enää kertoa. Jos asia viedään eteenpäin ja näihin syihin vedotaan, niin se on sana sanaa vastaan.

Helsingin Uutiset tavoitti Salla Jokisen, mutta hän ei työkiireiden vuoksi voinut antaa haastattelua.

Porilainen Salla Jokinen on noussut julkisuuteen aiemmin suositun Focus On Fashion -muotiblogin ansiosta. Jokisen blogin nimi on nykyisin Focus On Favorites.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Liian eroottisten kuvien vuoksi kenkää saanut Elina Tervo lataa – "Jaan omaa elämääni ja suurimman osan siitä vietän uikkareissa"19.5.2017 23.00
Voiko tämä mennä näin? Nainen sai potkut tylysti – IL: auttoi koiraansa hengenhädässä6.11.2018 16.31
Blogi: Sini Ariell sai kenkää kasinolta ulkonäkönsä vuoksi – jonosta huudettiin: "Syrjintää!"6.6.2018 04.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat