Puheenaihe

35 euroa palkkaa 10 tunnin työpäivästä Suomessa? – Viranomaiset voimattomia ilmiön edessä

Kuvituskuva.

Arkisto / Johanna Erjonsalo

Suomeen jääneet paperittomat ulkomaalaiset etsivät tällä hetkellä töitä erityisesti siivousyrityksistä. Viranomaisten on vaikea valvoa alaa, koska siivous tapahtuu yleensä suljetuissa kiinteistöissä ja liiketiloissa.

Siivousala tarjoaa töitä muun muassa niille, joilta puuttuu koulutus. Aluehallintoviraston työsuojelun mukaan laittomia työntekijöitä tavataan myös ravintoloissa, mutta alan valvonta on ollut perinteisesti tiukkaa ja viranomaisilla on helppo tehdä tarkistuksia auki oleviin ravintoloihin.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue tekee noin 1 000 tarkastusta työpaikkoihin, joissa on ulkomaalaisia työntekijöitä. Tarkastuksilla valvotaan työnteko-oikeutta sekä työsuhteen vähimmäisehtoja, kuten työaikoja ja palkkausta.

– Tarkistuksia tehdään eniten siivousyrityksiin, ravintoloihin ja rakennus-alan yrityksiin, sanoo AVI tarkastaja  Katja-Pia Jenu , Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Helsingin Sanomien Kuukausiliite  kertoi viikonloppuna paperittomien mitättömistä palkoista. Esimerkiksi supermarketin siivoojana toiminut Hamid saattoi saada pimeästi 15 euroa 12 tunnin päivästä.

Hamid työskenteli lisäksi muun muassa autokorjaamossa ja muuttomiehenä ja ravintolan keittiössä. Ravintolassa hänelle oli tehty suomenkielinen työsopimus, jossa luvattiin 10,25 euron tuntipalkka. Kuukausiliitteen mukaan Hamid sai 10–11 tunnin työvuorosta kuitenkin vain 35 euroa.

Eräässä toisessa työpaikassa Hamidille hänelle ehdotettiin 1 900 euron kuukausipalkkaa, josta hänen piti Kuukausiliitteen mukaan palauttaa käteisellä 900 euroa työnantajalle. Näin ravintola olisi voinut sanoa tarkastajalle, että palkka on työehtosopimuksen mukainen.

Laitonta riistopalkkausta esiintyy jutun mukaan etenkin Itä-Helsingissä, mutta myös muun muassa Malmilla.

Aluehallintovirasto  tekee tarkastuksia muilta viranomaisilta tulleiden pyyntöjen perusteella tai oman valinnan mukaan. Vinkkejä tulee myös yritysten asiakkailta, jotka ovat huomanneet epäkohtia.

Täysin pimeästi työskentelevien paperittomien löytäminen tarkastuksilla on hankalaa.

– Vaikka tarkistuksia pyritään tekemään viikonloppuisin, on pieni todennäköisyys, että työntekijä olisi silloin paikalla, kun tarkastaja osuu sinne paikalle, Katja-Pia Jenu kertoo.

Toisinaan laittomia työntekijöitä tulee vastaan, mutta he ottavat helposti jalat alleen.

– Kerran ravintolassa oli tilanne, jossa henkilö keräili pöydästä laseja. Selvitimme, ketä ravintolassa on töissä, mutta hän oli sillä välin häippässyt. Usein työntekijät kertovat, että he ovat vain auttamassa. Todellista tilannetta on vaikea selvittää, jos ihminen ei halua kertoa mitään.

Toisella kerralla siivooja lähti olevinaan etsimään papereita.

– Mutta hän poistuikin kokonaan paikalta.

Mitä tarkastaja voi tehdä kohdatessaan ihmisen, jolla ei ole työnteko-oikeutta

– Mehän emme tietenkään oteta ketään kiinni. Välitämme tiedot eteenpäin poliisille. Toisinaan meillä on poliisi mukana tarkastuksella. Jos käy ilmi, että henkilö on työperäisen hyväksikäytön uhri, teemme asiasta esitutkintailmoituksen poliisille.

Turvapaikanhakijoista tulee paperittomia, jos heidän kielteisestä turvapaikkapäätöksestä tulee lainvoimainen. Samalla loppuu heidän lupansa tehdä työtä tällä perusteella.

Jenu sanoo, ettei laiton työnteko ole lisääntynyt viime vuosina erityisen paljon.

– Kyse ei ole meidän havaintojen perusteella megailmiöstä. Jos laittomia työntekijöitä olisi kymmeniä tuhansia, niin heitä pitäisi löytyä väkisin joka kerta useampia. Nyt yleensä ei löydy yhtään.

– Tilanne voi muuttua, kun viimeiset vuonna 2015 Suomeen tulleet käyvät prosessin läpi.

Luvatonta työntekoa ja hyväksikäyttöä on ollut aina, Jenu muistuttaa.

– Hyväksikäytön uhriksi voi joutua myös maassa laillisesti oleskeleva. Useimmilla on jonkinlainen lupa työntekoon. Laittomasti maassa olevien on kuitenkin helpompi suostua huonoihin työehtoihin.

Työsuojelu  tekee epäillyissä hyväksikäyttötapauksissa yhteistyötä muun muassa Rikosuhripäivystyksen ja ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän kanssa.

-- Työsuojelun vastuualue saa usein yhteydenottoja työntekijöiltä, joilla on ollut ongelmia palkkauksen kanssa. Yhteydenottoja tulee myös laittomasti maassa oleskelevilta, mutta osa heistä pelkää viranomaisia ja asioi mieluummin järjestöjen kanssa. Tämän vuoksi yhteistyö eri toimijoiden välillä on tärkeää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Puolialaston 26-vuotias nainen hämmensi ravintolassa täysin ilman alaosaa – viranomaiset ihmeissään5.11.2018 03.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat