Puheenaihe

THL varoittaa antibiooteista – Tautitaakka jo lähes yhtä suuri kuin influenssan, tuberkuloosin ja hivin yhteensä

Antibioottiresistenssin torjuntaan on kiinnitettävä Suomessakin jatkuvaa huomiota, vaikka Pohjoismaissa resistenssitilanne on parempi kuin muissa EU-maissa. Kuvituskuva.

JOHANNA ERJONSALO

Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit aiheuttavat entistä enemmän vakavia infektioita – Suomessa tilanne vielä suhteellisen hyvä. Euroopassa noin 33 000 ihmistä kuolee joka vuosi antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien aiheuttamien infektioiden takia, arvioi Euroopan tartuntatautikeskus ECDC. Määrä on lähes 2,5 kertaa suurempi kuin vuonna 2007. Antibioottiresistenssin arvioitu tautitaakka on jo lähes yhtä suuri kuin influenssan, tuberkuloosin ja hivin tautitaakka yhteensä.

Suomessa antibioottien teho on edelleen hyvä, ja Pohjoismaissa resistenssitilanne on parempi kuin muissa EU-maissa. Suomen hyvä tilanne ei ole sattumaa, sillä meillä on pitkä perinne antibioottiresistenssin seurannassa ja torjunnassa. Tästä huolimatta antibioottiresistenssin torjuntaan on kiinnitettävä jatkuvaa huomiota.

– Antibioottiresistenssi on kasvava ongelma, johon täytyy suhtautua vakavasti myös Suomessa. Suurin tautitaakka kohdistuu hoitolaitoksiin. Infektioiden ehkäisy sekä resistenttien bakteerien leviämisen estäminen ovat avainasemassa, sanoo THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava.

Antibioottien käyttö lisää resistenssiä.

Antibioottiresistenssillä tarkoitetaan bakteerin kykyä vastustaa antibioottia, jolla on aiemmin pystytty parantamaan kyseisen bakteerin aiheuttama tauti. Antibioottiresistenssi syntyy, kun bakteerin perimässä tapahtuu mutaatioita tai bakteeri saa antibioottiresistenssigeenin. Antibioottien liian laaja käyttö lisää myös antibioottiresistenssiä, joten antibiootteja tulisi käyttää aina harkiten. THL seuraa ja tukee antibioottiresistenssin torjuntaa.

Euroopan tartuntatautikeskus ECDC on arvioinut kahdeksan eri antibiooteille vastustuskykyisen bakteerin tautitaakkaa kansanterveydelle Euroopassa. Tautitaakka kuvaa antibioottiresistenssin takia menetettyä terveyttä ja elinvuosia koko väestössä. Vastaava tutkimus on toteutettu edellisen kerran vuonna 2007.

Tällä viikolla vietetään maailman antibioottiviikkoa ja sunnuntaina 18.11. Euroopan antibioottipäivää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Laihduttamisesta uutta tietoa – tällaisilla ihmisillä kuoleman riski kasvaa jopa 127 %7.10.2018 05.45
Antibioottien varomaton käyttö vaarantaa koko maailman – älä vaan tee näitä virheitä14.6.2018 23.30
Vaarallliset ”Euron pillerit” pistivät Helsingin sekaisin – poliisi helisemässä ulkomaalaisten rikollisten kanssa3.11.2018 04.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat