Puheenaihe

Jos varas menee naapuriin, voinko ottaa hänestä kuvan? Poliisipäällikön vastaus Ylellä saattaa yllättää

Kuvituskuva.

Arkisto/ Tomi Ronkainen

Jos näet varkauden kaupassa, saat lähteä varkaan perään ja tarvittaessa käyttää jopa lieviä voimakeinoja, kuten kiinnipitämistä.

Ylilyöntejä on silti syytä välttää, neuvoo Ylen haastattelema Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Kimmo Markkula. Voimakeinojen kohtuullisuutta arvioidaan tekijän käyttäytymiseen ja omaisuuden arvoon liittyen.

Sen sijaan pahoinpitelyihin ei Markkulan mukaan kannata mennä väliin, sillä vaarana on itse joutua tappelun osapuoleksi. Parempi olla todistajana ja ilmoittaa asiasta poliisille.

Varastetun polkupyörän takaisin hankkimisessa poliisipomo muistuttaa myös, että poliisin puoleen voi kääntyä, vaikka homman voisikin hoitaa omin avuin.

Omaisuuden – kuten polkupyörän – saa ottaa pois toisen hallinnasta jos on varma siitä, että se tosiaan on oma ja löytyy sellaisen henkilön hallusta, joka sen varmasti vei.

Mutkia matkaan tulee, jos anastettu esine on ehditty myydä eteenpäin tai se tulee vastaan kirpputorilla.

Entä saako varkaasta laittaa kuvan sosiaaliseen mediaan?

– Kauppiaan on ehkä vaikea ymmärtää, että vaikka omassa kaupassa on valvontakamerat ja varas tekee rikoksen, niin tässä asiassa mennään kuitenkin yksityisyydensuojan puolelle, Markkula muistuttaa Ylen haastattelussa.

Kauppias ei siis saa jakaa valvontakameran kuvaa sosiaalisessa mediassa.

Jos näkee varkaan hiippailevan naapurin asuntoon, ei varkaasta saa ottaa kuvaa tai naapuriin kiikaroida.

– Yksityisalueelle ei saa kuvata tai edes kiikaroida. Piha, asunto ja porraskäytävät ovat yksityistä aluetta ja suoja estää kuvaamisen, vaikka kuvaa ei julkaisisikaan, Markkula sanoo.

Mutta jos varas poistuu kadulle, niin julkisessa tilassa saa toki kuvata.

Omalla tontilla sen sijaan saa kuvata, sillä isännän oikeus omalla tontilla on hyvin vahva. Kameran pitää osoittaa omaan tonttiin ja asuntoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

39-vuotias mies sai 900 euron sakot veden varastamisesta13.11.2018 04.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat