Puheenaihe

Aiotko myydä asuntosi? Näillä alueilla ei saa enää edes omiaan pois – asiantuntija kertoo miksi

Arkistokuva.

Jussi Vehkasalo

Vanhojen asuntojen hinnanalentuminen puhuttaa, mutta vanhuuden tuomilla vaivoilla on seuraukset ja selitykset ovat loogiset. 1970-luvulla rakennetun asunnon omistaja voi kokea karvaan pettymyksen asuntokauppoihin ryhtyessään.

– Meillä on paljon 1960- ja 1970-luvulla rakennettuja taloja. Niihin on tulossa isoja korjaushankkeita. Ihmiset eivät ole valmiita maksamaan näistä asunnoista niitä hintoja, joita myyjät odottavat. Tämä saa tilanteen ehkä näyttämään siltä, että asuntojen hinnat ovat laskeneet. Helsingissä on tiettyjä alueita, joissa on paljon tämän aikakauden taloja esimerkiksi Itä-Helsingissä, toteaa Suvi Ahlfors Oy LKV:stä kiinteistövälittäjä Suvi Ahlfors.

1970-luvun asuntojen hinnanlasku nousi esille, kun kaupunkilehti Vantaan Sanomat kertoi ilmiöstä, joka koskee useita lähiöitä Vantaalla. Hinnoissa on laskupainetta, vaikka asunto sijaitsisi lyhyen 20 minuutin matkan päässä Helsingin keskustasta.

Ahlfors toteaa, että taloyhtiöiden remonttivelka ei näy samalla tavalla Helsingin keskustassa, jossa rakennuskantaa on monelta eri vuosikymmeneltä.

Meitä on noin 5,5 miljoonaa asukasta ja asuntoja on kolme miljoonaa, joista suurin osa vanhoja. Taloyhtiön korjausvelat tai oikeammin korjaustarpeet ja yhtiön taloudellinen asema ovat hyvin ratkaisevassa asemassa. Huono tekninen ja taloudellinen kunto kostautuu nyt, kommentoi asuntolainaamiseen erikoistuneen luottolaitos Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna.

Entä onko pääkaupunkiseudulla erityisiä alueita, joissa asuntojen hinnat olisivat kääntyneet laskuun?

Paunan vastaus on kyllä. Hän selittää laskua kolmella asunnon sijaintiin liittyvällä tekijällä.

– Hinnat laskevat siellä, missä on ylitarjontaa kysyntään, ostokykyyn tai ostohaluun nähden. Eli taantuvat alueet, liikenneyhteysmotissa olevat alueet ja ylihinnoitellut alueet. Ensimainitussa hinnanlasku jää piiloon, kun kauppoja ei tehdä, Pauna vastaa.

Pauna ei näe varsinaista hintojen laskua, mutta varoittaa tuudittautumasta ajatukseen, "jos huonosti menee, omat saa pois myymällä asunnon".

– Unohdetaan, että usein juuri silloin muutkin ovat myymässä, Pauna pohtii.

Entä kehyskunnat, onko asuntojen arvonlaskua näkyvissä kehyskunnissa, esimerkiksi Lohjalla, Hyvinkäällä, Porvoossa tai Keravalla?

– Näissä ratkaisee etäisyys toimivista liikenneyhteyksistä sekä matka-aika pk-seudun, Tampereen ja Turun suuntaan, Pauna toteaa.

Asuntokaupat ovat monelle elämän suurimpia taloudellisia päätöksiä. Monet ostajat ovat hintatietoisia ja valppaita taloyhtiön tilanteesta, tehdyistä ja tulevista remonteista. Joukossa on hämmästyttävän paljon ihmisiä, jotka eivät näihin seikkoihin perehdy. Stailattu ja pintaremontoitu asunto saattaa häikäistä, ei huomioida, mitä asunto tulee maksamaan, kun remonttipommi räjähtää. Kaikki ostajat eivät yksinkertaisesti osaa lukea taloyhtiöiden kunnossapitoselvityksiä.

– On asuntoja, joista voisi sanoa "moni kakku päältä kaunis". Näytöillä käyvä ostajaehdokas saattaa puuttua johonkin pieneen remontoitavaan asiaan eikä huomioi tulossa olevaa paljon suurempaa remonttia. Kiinteistövälittäjinä meillä on vastuu valistaa ostajaa, vaikka hän ei itse ymmärtäisi kiinnittää asiaan huomiota, Ahlfors toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat