Puheenaihe

Tiedätkö miksi tänään liputetaan? Syynä sata vuotta sitten tapahtunut asia

Kuvituskuva.

Sauvo Jylhä

Joulukuun 4. päivä järjestetään juhlaliputus suomalaisen demokratian kunniaksi sisäministeri Kai Mykkäsen aloitteesta. Tuona päivänä sata vuotta sitten Suomessa alkoi äänestys ensimmäisissä sisällissodan jälkeisissä vaaleissa, jotka olivat samalla historiamme ensimmäiset yleiseen ja yhtäläiseen äänioikeuteen perustuvat kuntavaalit.

– Kuntavaalipäivä 4.12. ei ollut vielä sovinnon päivä, mutta suomalaisen demokratian merkkipäivä se oli. Sisällissodan kevään ja vankileirien kesän jälkeen kyettiin tekemään hämmästyttävän nopea ja ratkaiseva valinta demokratian hyväksi. Kansallinen eheytyminen alkoi siitä, että myös hävinnyt osapuoli oli mukana vaaleissa niin ehdokkaina kuin äänestäjinä, Mykkänen toteaa.

Liputusaika on kello 8–16. Myös 1.12. juhlaliputetaan Islantia kunnioittaen. Sisäministeriö on määrännyt juhlaliputuksesta Valtioneuvoston linnassa, ministeriöissä ja eduskunnassa Islannin valtiollisen itsemääräämisoikeuden 100-vuotispäivänä. Sisäministeriö suosittaa vastaavaa yleistä liputusta. Myös tuolloin liputus alkaa kello 8 ja päättyy kello 16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Torilla tavataan? Maailmankuululla Coca Cola -joulupukilla jännittävä Suomi-yhteys –24.11.2018 04.00
Suomi mainittu Yhdysvalloissa – kotimaisen huippu-urheilijan oma olut ylitti uutiskynnyksen20.10.2018 04.55
Sitra: Suunnitelma julki – Näin Suomi aikoo vähentää päästöjään22.11.2018 22.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat