Viihde

Suomalaiset kävivät Tallinnan risteilyillä jo 1800-luvulla – tällaista matkanteko oli

Kieltolaki innosti suomalaisia Tallinnaan suuntautuvaan laivamatkailuun.

Helsingfors Ångfartygs Ab:n Linnea hiilestämässä Eteläsatamassa. Alus valmistui vuonna 1892 ja yhtiö käytti sitä Helsinki-Tallinna-Lyypekki- ja Helsinki-Tallinna- reiteillä. Ensimmäisen maailmansodan aikana laiva päätyi venäläisten haltuun. Syyskuussa 1915 laiva ajoi Viron rannikon tuntumassa miinaan ja upposi.

Nykyään matkustajamäärät Helsinki–Tallinna-reitillä ovat miljoonaluokkaa, mutta höyrylaivojen aikaan matkustaminen ei ollut yhtä vilkasta.

Alkuun reittiä liikennöivillä laivayhtiöillä oli monia haasteita reittiliikenteen ylläpitämisessä, sillä esimerkiksi onnettomuudet, tekniset ongelmat ja jopa kolera aiheuttivat muutoksia aikatauluihin.

Tämä ilmenee Raud Publishing Oy:n kustantamasta Höyrylaivalla Tallinnaan -teoksesta, joka kertoo Suomenlahden ylittävän säännöllisen höyrylaivaliikenteen historiasta.

Säännöllinen liikennöinti alkoi vuonna 1837, kun ensimmäinen aikataulun mukainen höyrylaivavuoro Helsingin ja Tallinnan välillä toteutui.

Ensimmäisillä siipirataslaivoilla kulki enimmäkseen valikoitua väkeä, kuten aatelisia Suomesta ja baltiansaksalaista yläluokkaa.

Lähtövuorojen lisääntyessä meren yli alkoivat kulkea matkustajat myös muista kansankerroksista.

Kun veljeskansojen kulttuuripiirien edustajat ryhtyivät pitämään yhteyksiä keskenään, syntyi käsite "Suomenlahden silta".

1800-luvun lopulla Venäjän vallan alla eläneet suomalaiset ja virolaiset olivat eriarvoisessa asemassa. Tästä aiheutui tuhansien virolaisten muuttoliike Suomeen.

He lähtivät usein matkaan joko työn perässä tai poliittisista syistä.

Samoihin aikoihin Suomesta käsin alettiin tehdä yhä useammin, reittiliikenteen ohella, huvimatkoja Tallinnaan pienemmillä rannikon ja saariston matkustajahöyrylaivoilla.

Ensimmäisen maailmansodan tapahtumien ja Venäjän vallankumouksen myötä molemmille maille avautui väylä itsenäistymiseen. Kahden kansan tiet tähän tilanteeseen olivat erilaiset.

Näissä melskeissä moni Tallinnan-liikenteestä tuttu höyrylaiva koki kohtalonsa.

1920-luvun alussa yhteydenpito Suomen ja Viron välillä alkoi uudelta pohjalta, kun Suomenlahden eri puolilla oli kaksi itsenäistä valtiota.

Innostus laivamatkailuun kasvoi kuitenkin vuosi vuodelta.

Tätä tehosti Suomessa voimaan astunut kieltolaki, mutta ihmisillä oli myös lukematon määrä muita syitä tehdä vierailuja ja vastavierailuja molempiin suuntiin.

Tuolloin Helsingistä Tallinnaan saattoi kulkea upeilla suomalaisilla tai saksalaisilla matkustajalaivoilla, mutta suosittuja olivat myös useat pienemmät kesälaivat.

Toinen maailmansota katkaisi Suomen ja Viron välisen säännöllisen höyrylaivaliikenteen.

Neljännesvuosisadan kestänyt tauko Helsingin ja Tallinnan välisessä vuoroliikenteessä päättyi vuonna 1965.

Tuolloin liikenteeseen asetettiin neuvostoeestiläinen moottorialus Vanemuine.

Sen rinnalla kulki muutamien kesien ajan suomalaisia höyrylaivoja.

Tämän jälkeen liikennettä jatkettiin parin vuosikymmenen ajan neuvostoeestiläisillä moottorialuksilla.

1970-luvun alusta alkaen Suomesta Tallinnaan tehtiin kuitenkin risteilyjä reittiliikenteen matkustajalaivoilla.

Osa näistä aluksista kulki vielä höyryn voimalla.

Viimeisin matkustajahöyrylaivalla toteutettu risteily tehtiin Hangosta Tallinnaan keväällä 1981.

Peter Raudseppin Höyrylaivalla Tallinnaan -kirja (Raud Publishing Oy) esittelee kaikki Helsingin ja Tallinnan välillä säännöllisesti kulkeneet matkustajahöyrylaivat. Lisäksi teos tarjoaa tietoa ja kuvia Suomenlahden yli kulkevan tärkeän laivareitin historiasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Härski peli kauhistuttaa Silja Serenadella – IS: oletko nähnyt tällaista taphtuvan risteilyllä?12.11.2018 04.30
Missi-Michaela muistelee Jaajo Linnonmaan villiä 40 v. synttäriristeilyä – jatkoilta levisi video, jota on katsottu jo yli 70 000 kertaa1.6.2018 04.10
Jättilaiva aloittaa uudet erikoisristeilyt Suomesta – mukaan mahtuu jopa yli 3000 matkustajaa26.10.2018 04.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Uusimmat

Luetuimmat