Puheenaihe

Olisitko valmis pudottamaan kotisi lämpötilan 18 asteeseen? – Helsinkiläinen Olli oli ja näin siinä kävi

– Merihaka valikoitui mukaan, koska täällä on jo monenlaista yhteisöllistä ruohonjuuritason toimintaa ja kaupungilla on meneillään muutama energiatehokkuuteen liittyvä kehityshanke, toteaa tutkija Eeva-Lotta Apajalahti Helsingin yliopistosta tällä viikolla päättyneestä kokeilujaksosta.

Sanna Jompero

Merihaassa 20 taloutta on syyskuun alusta ollut mukana tutkimuksessa, jossa tutkitaan, miten asunnon lämpötilan laskeminen vaikuttaa asumiseen ja voisiko pyykinpesua vähentää. Kokeilujakso päättyi tällä viikolla.

– Pyykinpesuhaaste oli helpompi kuin lämmityshaaste. Siinä missä pyykinpesuun voi itse vaikuttaa, kerrostalohuoneistojen sisälämpötilaa voi olla itse hankala muuttaa, sillä taloyhtiön määrittelemät lämpötilatasot vaikuttavat siihen. Ihmiset myös kokevat lämpötilan kovin eri tavoin ja tottuminen vie aikaa, ynnää tutkija Eeva-Lotta Apajalahti Helsingin yliopistosta.

Kokeilussa kotitaloudet haastettiin puolittamaan pyykinpesu ja laskemaan asunnon lämpötilaa 18 asteeseen tai määrittelemään itse sopiva, aikaisempaa alhaisempi sisälämpötila.

– Tarkoitus oli tutkia, miten energiakäytännöt voivat muuttua sekä löytää uusia tapoja pysyä puhtaana ja lämpimänä vähemmällä energialla, toteaa Apajalahti.

Yksi hankkeessa mukana ollut on merihakalainen Olli Salmenranta. Lokakuun alussa Salmenranta ruuvasi patterinsa kiinni, jotta sisälämpötila laskisi toivottuun 18 asteeseen.

– Aikaisemmin olin sisällä pelkässä t-paidassa. Nyt päällä on ollut huppari. Ei viitsi myöskään enää tassutella ilman sukkia, Salmenranta kertoo noin yhden asteen muutoksesta huoneilmassa.

Lämpötila perheen olohuoneessa laski pattereiden sulkemisen jälkeen 20:een ja makuuhuoneessa 21 asteeseen.

– Lämpötilan muutos ei tunnu kauhean suurelta. Tosin nyt vedon asunnossa huomaa helpommin, kun on pikkuisen viileämpi.

Merihaassa asukkaille on luotu Facebook-ryhmä, jossa asukkaat voivat jakaa vinkkejä ja kokemuksia.

Aikaisemmin olin sisällä pelkässä t-paidassa. Nyt päällä on ollut huppari."

Salmenranta voisi jatkossakin kuvitella pitävänsä pattereita joko kokonaan pois päältä tai ainakin aikaisempaa pienemmällä, mutta ehtojakin on.

– Jos ihmisten halutaan alentavan lämpötiloja, niin se vaatii ettei tule vedontunnetta.

Puoliso on sen sijaan valitellut kylmästä. Salmenranta arvelee, että 18 asteen sisälämpötila olisi ehdoton alaraja. Sitä kylmemmässä ei huvittaisi asua.

Pyykkihaaste oli Salmenrannan perheessä odotetustikin lämmitystä helpompi toteuttaa. Aikaisemmin taloudessa pestiin pyykkiä noin neljä koneellista viikossa, nykyään arviolta kaksi.

– Aika lailla puoleen väheni. T-paitaa voi käyttää enemmän kuin kerran ja vaatteita voi tuulettaa. Aloin kiinnittää huomiota myös siihen, että pesen täysiä koneellisia.

Salmenranta on tyytyväinen kokeiluun.

– On kiva, että tällaisia asioita tutkitaan. Monet ajattelevat, ettei omilla valinnoilla voi tehdä paljoakaan kulutuksen pienentämiseksi. Se on kuitenkin helppoa mitä voi itse tehdä ja pienentää hiilijalanjälkeä.

Aloin kiinnittää huomiota myös siihen, että pesen täysiä koneellisia."

Kokeilujakson aikana asukkailla syntyi Apajalahden mukaan monenlaisia uusia arkitapoja.

– Uudenlaisia tapoja pitää vaatteet puhtaana on ollut tuulettaminen ja tahrojen poisto. Yleisin on kuitenkin se, että jatketaan vaatteen pitämistä pidempään.

Lämmityksen suhteen vain harva pääsi alle 20 asteen. Lämpötila monissa asunnoissa pysyi jopa 23 asteen tietämillä, vaikka patterit oli säädetty kiinni.

– Ehkä nyt viimeisellä viikolla, kun lämpötila on nollan tuntumassa, päästään hieman alempiin lukemiin, Apajalahti toteaa.

– Haasteena Merihaassa on liiankin lämpimät sisätilat.

Kokeilun tuloksista keskustellaan isännöitsijöiden ja Helsingin kaupungin kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat