Puheenaihe

Milloin joulukortit pitää viimeistään lähettää? Katso kattava tietopaketti

Joulukortit ajoissa postiin.

Teemu Vestovuo

Joulukorttien lähettämiseen tärkein syy on halu ilahduttaa vastaanottajaa. Lähettäjät haluavat myös pitää yllä perinteisiä joulutapoja – ja olla vastavuoroisia. Jos joku on aiemmin muistanut joulukortilla, halutaan hänelle lähettää kortti takaisin.

Suomalaisten mielipidettä joulukorttien asemasta joulutervehdyksissä tiedusteltiin lokakuussa tuhannen hengen otannalla verkossa, kertoo Posti.

Otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti.

Vastausten perusteella joulukortit pitävät pintansa. Miljoonat lähetetyt joulukortit kertovat, etteivät digitaaliset viestit ole sivuuttamassa perinteistä joulukorttia.

Kyselyssä ilmeni myös, että osoitteiden tarkistamisessakin jopa 75 prosenttia luottaa omaan paperiseen osoitekirjaansa. Vastaajista noin kolmannes kysyy tietoja osoitepalvelusta.

Naisvastaajista joka kolmannes kysyy osoitetietoja omalta äidiltään tai muulta lähipiiriltään.

Vaikka joulun tuloon on vielä aikaa, joulutervehdykset kannattaa laittaa ajoissa matkaan, Posti muistuttaa.

Esimerkiksi kaukomaille lähetettävät economy-luokan joulukortit tulee lähettää jo marraskuun lopussa.

Edullisemmalla 1,05 euron joulun ikimerkillä joulupostin viimeinen lähetyspäivä on keskiviikkona 12. joulukuuta. Siitä viikon päästä eli 19. joulukuuta joulukortit ehtivät vielä jouluksi, kun ne postitetaan kotimaan 1,50 euron ikimerkillä.

Esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Kanadaan Priority-luokan kirjeet tulee lähettää viimeistään sunnuntaina 9. joulukuuta ja Eurooppaan lähetettävät Priority-luokan kirjeet puolestaan perjantaina 14. joulukuuta.

Joulumuistamisessa on hyvä huomioida, ettei tavallisessa kirjeessä saa lähettää rahaa. Raha ja arvoesineet on aina lähetettävä Postivakuutettuna lähetyksenä, jolloin ne käsitellään erillään muusta postivirrasta.

Kotimaan paketit ehtivät jouluksi perille, kun ne lähettää viimeistään 19. joulukuuta maksamalla postimaksun etukäteen verkossa tai OmaPosti -sovelluksessa. Maksetun paketin voi jättää mihin tahansa pakettiautomaattiin tai postiin.

Posteista paketit tulee lähettää päivää aiemmin, viimeistään 18. joulukuuta.

Paketit Euroopan ulkopuolelle tulee lähettää viimeistään 7.12., Eurooppaan 14.12. ja lähistölle Ruotsiin tai Baltian maihin 17.12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat