Puheenaihe

Onko sinulla 100 000 euron asuntolaina? Näin paljon saat maksaa siitä lisää vuonna 2019

Kuvituskuva.

ESM arkisto

Asuntolainoissa suosittu 12 kuukauden Euribor-korko asettuu 0,20–0,30 prosentin välille ensi vuoden lopussa. Vuoden 2020 lopulla se on 0,60–0,80 prosentin haarukassa. Näin arvioi S-Pankki tänään julkaistussa talousennusteessaan.

Korkojen nousu lisää kotitalouksien lainanhoitokuluja. Esimerkkinä pankki käyttää 100 000 euron annuiteettimuotoista asuntolainaa, jossa laina-aika on 20 vuotta. Siinä 0,8 prosenttiyksikön koronnousu kasvattaisi lainanhoitokuluja vajaalla 40 eurolla kuukaudessa.

S-Pankin pääekonomisti Timo Hirvonen kehottaa kotitalouksia varautumaan korkotason nousuun. Tärkeää on mitoittaa alunperin laina siten, että lyhennyksistä selviää, vaikka korot nousisivat.

Harkitsemisen arvoinen on Hirvosen mielestä myös kiinteä korko.

– Kuukausisäästäminen on myös hyvä keino luoda omaan talouteen ylimääräistä puskuria, Hirvonen sanoo tiedotteessa.

Niille, jotka ovat huolissaan korkojen noususta, pääekonomistilla on rauhoittava sana. Hänen mukaansa rakenteelliset ja suhdannetekijät pitävät huolen siitä, etteivät korot nouse kuluvan korkosyklin huipulla yhtä korkeiksi kuin aiemmissa sykleissä.

S-Pankki ennustaa, että Suomen talous kasvaa ensi vuonna 1,7 prosenttia ja vuonna 2020 1,7 prosenttia.

– Maailmanloppua ei ole tulossa, eikä taantuma ole näköpiirissä. Kasvu jatkuu hitaampana mutta sinänsä kohtuullisena, Hirvonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Uusimmat

Luetuimmat